Sjenerøs gave førte til nytt gresk kulturhus

september 7, 2017
Sist endret 
september 7, 2017

Spennende kulturmiljø mellom boligblokker og travle veier

ATHEN: Takket være en gave på 596 millioner euro fra Stavros Niarchos-stiftelsen, og et visjonært arbeid av arkitekt Renzo Piano, har bydelen Kallithea i Athen fått og spennende kulturmiljø: Stavros Niarchos Kulturhus. Utsikten til et nytt gresk kulturhus er definitivt spektakulært.

Investering. Senteret har endelig åpnet sine dører for publikum og overleveres snart til den greske staten. Dette er en kontroversiell avgjørelse i en by og i et  land med mildt sagt anstrengt offentlig økonomi. Det påstås at inntekter fra kafeer, restauranter og forestillinger inne i huset vil skaffe nok penger til vedlikehold av bygninger og drift av parken utenfor. Styreleder for Stavros Niarchos-stiftelsen, Elly Andriopoulou sier: "Dette er en langsiktig investering i fornyelsen av Athen og det vil generere rundt 140 millioner euro i året til gresk økonomi."

Opera og vann. Bygningen inneholder  det greske nasjonalbibliotek og opera og har i tillegg en stor park utendørs med lekeplass, vann- og grøntanlegg. Her arrangeres konserter og festivaler  og ute ved parken ligger en 400 meter lang kanal med sjøvann som skal brukes til grekere som vil lære mer om vannsport. Det eneste besøkende betaler er for leie av sykler og for billetter til operaen.

Transport. Det finnes ingen bane eller trikk like utenfor, men temmelig nær (Tzitzifies). Buss # 550 er beste måte å komme seg til kultursentret. Ta banen fra Syntagma til Syngrou og deretter buss # 550 - enkelt og raskt for den nette sum av 1 euro 40 cent. I det minste er det  noe som går på skinner i den greske hovedstaden.

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu