Måløyraidet; Krigshistorien er blitt up to date

august 22, 2018
Sist endret 
desember 16, 2021

Slaget i Måløy ble en av krigens bekreftelser på at Hitler kunne nedkjempes

MÅLØY: Et historisk senter som hedrer krigshelter. Med det nye Måløyraid Senteret får kaptein Martin Linge endelig den anerkjennelse han fortjener. Linge var en viktig leder i kampen mot Nazi-Tyskland, noe også kong Olav satte ord på da han i 1966 avduket en bauta: «Kaptein Martin Linge er en av Norges store sønner – vi står alle i gjeld til Linge. Han har vist hvilken betydning innstilling og offervilje kan få i en tung tid”

Bli kjent med Linge. Bautaen med Martin Linge har hedersplass i sentrum av Måløy, ikke langt fra det nye Måløyraid Senteret der besøkende kan følge og bli kjent med Linge fra han ble født, som skuespiller og til han falt i front for sine soldater i Kompani Linge under Måløyraidet, bare 47 år gammel.
”Endelig får Linge den heder og plass i krigshistorien han fortjener”, slår Helge Hjelle fast. Han er prosjektleder for Måløyraid Senteret med stor innsats av Terje Sølvberg, lokalhistoriker og pådriver for senteret.

Avgjørende slag. I historien om 2. verdenskrig er Måløyraidet rangert som et avgjørende slag, ledet av britiske SOE, Special Operations Executive i London, og utført av en britisk spesialavdeling med hjelp av norske frivillige soldater. Martin Linge var eneste nordmann i SOE.
For Nazi-Tyskland var Måløy en viktig base langs kysten. Mens soldater og offiserer feiret jul og sang tyske julesanger i Måløy, satte de allierte i gang sin stor-offensive og tidlig om morgen tredje juledag 1941 stupte britiske fly ned over byen og slapp sine første bomber. Operasjon ”Archery” var dermed i gang.

Et krigsinferno. Angrepet mot tyske festningsverk, fabrikker og åtte tyske konvoiskip på havna i Måløy utviklet seg til et krigsinferno. I angrepet deltok fem allierte nasjoner og en tropp på 576 soldater, derav 33 norske fra Kompani Linge og syv norske loser fra Shetlandsgjengen.
Måløyraidet førte til harde gatekamper, 40 bygninger jevnet med jorden, tyske skip senket og festningsverk utbombet. 150 nazisoldater falt. På alliert side falt 52 soldater og piloter, mens kaptein Linge falt utenfor Ulvesund Hotell, det tyske hovedkvarteret i Måløy. Totalt 77 sivile ble med konvoien tilbake til England og forlot en utbombet og brennende by.

Hitler slått. Måløyraidet ble krigens viktige bekreftelse på at Hitler kunne nedkjempes. Nyheten fra Måløy skapte nervøsitet på grensen til panikk i Führerhauptquartier Wolfsschanze – kjent som Hitlers hovedkvarter ”Ulvehiet” i østlige Polen.
Resultatet ble at Hitler bygde opp ”Festung Norwegen”, plasserte 350.000 soldater, store marinestyrker og militært utstyr i Norge, noe som igjen svekket nazistenes krigsevne i øvrige Europa, slik at de allierte sammen med USA kunne gjennomføre invasjonen i Normandie i juni 1944 – begynnelsen på Hitlers fall.

Opplev dramatikken. På sentret kan du gå fra rom til rom og oppleve dramatikken på nært hold. I et rom forteller lokale sine historier, du får høre beretningen til en australsk pilot som fløy over Måløy og du kan også vandre inn en autentisk nazibunker. Etter Måløyraidet bygget tyskerne 26 nye bunkere, 18 av disse er fortsatt intakt i Måløy.

Krig og fred. I tillegg til Måløyraidet har sentret tre andre avdelinger; Kompani Linge, Kaptein Martin Linge og Shetlandsfarten. Vi får oppleve historien om flukten fra okkuperte Norge til frihet på Shetland og England. Den legendariske skipper Shetlands-Larsen gjennomførte 54 turer til norskekysten. Sentret har egen avdeling om motstandsarbeid, om soldater og sivile tatt til fange og om krig og fred.

Tyskere velkommen.”Sentret formidler krigshistorie på en moderne måte – med autentisk lyd, film og grafisk design og til og med forskjellige lukter, av svovel i et rom - gran og jul i et annet rom, lagd i London. Vi gir krigen et ansikt og har også med noe om tysk krigshistorie. Hit er også tyskerne velkommen, dette er jo også en del av tysk historie”, sier Helge Hjelle.

Møt Mad Jack. Forestill deg tidlig morgen 27. desember 1941. Etter at marinen og fly hadde bombet tyske festningsverk, gikk oberst Jack Churchill, også kalt ”Mad Jack”, i land på Moldøen med sine 150 kommando-soldater. Vel, Churchill gikk ikke – han stormet i land med pil og bue, sverd og sekkepipe, stilte seg på en høyde og spilte ”March of the Cameron Men”, mens soldatene tilintetgjorde all motstand.
På sentret treffer du Churchill i helfigur, en mann proff med bil og bue og som kunne drepe på 200 meter avstand. Den høyt dekorerte ble spurt hvorfor han kriget med sverd. Svaret fra obersten var klart: ”Enhver offiser som går ut i krig uten sverd er galt antrukket”. Som et resultat av Måløyraidet og skotten med den gaulende sekkepipen, tyske soldater sov ikke like godt etter at ”Mad Jack” hadde slått til i Norge.
 

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu