Robert blåser unik kunst av glass på Öland

august 5, 2018
Sist endret 
august 5, 2018

"Jeg garanterer at du ikke finner lignende glasskunst i verden, jeg har nemlig utviklet min egen teknikk"

ÖLAND, Sverige: Omtrent midt på den lange og flate øya Öland, like utenfor kysten av Kalmar,  blåser glasskunstneren Robert Oldergaard bokstavelig talt sine kunstverk. Med mer enn 30 års erfaring kan du være sikker på at denne mannen aldri gir seg før resultatet er helt perfekt. I tillegg til stor kunst lager Robert også små ringer og smykker av sølv og glass. Alle kan komme til atelieet, som egentlig er en gammel gård – også de som kan tenke seg et kurs hos mesteren.

Jobbet på Orrefors. "Glasskunst er min spesialitet og jeg er vel den beste i Sverige", sier Robert ubeskjedent nok. For oss er det vanskelig å argumentere mot eksperten som jobbet på kjente Orrefors Kosta Boda og i ti år sto for opplæring av nye talenter på Orrefors skole for glasskunst. Etter å ha levert verden vakker krystall og kunstglass i mer enn 100 år, ble den svenske fabrikken historie i 2012.

Kunstsenter. "Etter at Orrefors stengte klarte jeg å kjøpe noen av ovnene, det viktigste utstyret for å lage kunst av glass", sier Robert. Her på midten av Öland bygde han opp sitt egen kunstsenter sammen med kjæresten og kunstneren Maria Milton Loheden. Sammen reiser paret rundt i Sverige med utstillinger av glasskunst og fargerike malerier laget av Maria. Kunstsenter Oldergaarden Triberga er åpent for besøk når som helst på året.
Les også Mat i sommerbyen Kalmar

Unikt. "Jeg garanterer at du ikke finner lignende glasskunst i verden, jeg har nemlig utviklet min egen teknikk", sier Robert. Maria Milton Loheden arbeider mest med malerier, men hun skaper også glasskunst og lager nyttegjenstander av glass. Hennes malerier og kreasjoner er like fargerike som kunstneren.
«Folk er alltid velkommen, her er det åpent hus og vi har også kurs i å lage smykker. Denne gården er verdt et besøk, den har historie  fra 1700-tallet og er en påminnelse om livet på Öland i tre hundre år”.

Link Oldergaard GlassHytta
Link Maria Milton Loheden

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu