Fjellbyen Acebuchal – Spøkelset som våknet til nytt liv!

april 17, 2023
Sist endret 
mai 26, 2023

Guardia Civil jagde alle ut. Den fortapte by lå forlatt og øde i 50 år

EL ACEBUCHAL, ANDALUCÍA, SPANIA: Hvis du en gang blir så heldig og får vandre i disse trange gatene, regn med å bli tatt med på en reise tilbake i tid med esler og muldyr. Ved siden av hvite hus og noen få lokale innbyggere har Acebuchal et dusin gjestehus, stillhet og ekstraordinære landskap. Riktignok litt i skyggen, men likevel en fantastisk beliggenhet i bunnen av en dal.

Den ene av byens to gater. Velstelt og med blomster store deler av året.
Den ene av byens to gater. Velstelt og med blomster store deler av året.

For oss var det bare en halvtimes kjøretur fra kystbyen Nerja på ekstra tilårskone grusveier de siste kilometerne. Til et rolig sted uten TV- eller mobiltelefonsignal, kun en butikk med lokalproduserte spesialiteter og minst en god restaurant med historie på veggene. Denne unike landsbyen er et ideelt sted å komme for brunsj hvor du kan nyte nyfanget vilt og andre herligheter. Og en makeløs stillhet.

På ekspedisjon med min sønn Alfred, her ved bymuren på vei inn i landsbyen.
På ekspedisjon med min sønn Alfred, her ved bymuren på vei inn i landsbyen.

Jakt på geriljaen

Acebuchal befinner seg i hjertet av Sierras de Tejada, Almijara og Alhama naturpark. Da landsbyen reiste seg på 1600-tallet lå på handelsruten som koblet Granada til Malaga. Helt tram til 1949 var Acebuchal en fattig landsby med innbyggere som produserte kull og kalkstein og holdt husdyr til eget bruk.                                                                                                                                                                                Helt til den spanske diktatoren, general Franco, tvang befolkningen til å flytte ut. Da skulle  Guardia Civil bruke stedet som base i jakten på geriljaen "Los Maquis" i fjellene, de som  motsatte seg det fascistiske regimet. Sivilgarden var en paramilitær politistyrke med både militære og sivile funksjoner.

Der nede i dalbunnen ligger landsbyen EL ACEBUCHAL.
Der nede i dalbunnen ligger landsbyen EL ACEBUCHAL.

Spøkelsesbyen

Guardia Civil utviste like godt alle i landsbyen, og lot den senere stå helt forlatt i flere tiår. Husene ble glemt, forfalt og mange ble etter hvert liggende i ruiner, i landsbyen uten verken vann eller strøm. Ikke rart spøkkelsesbyen fikk navn som "The Ghost City" og "The Lost City".

Antonio «El Zumbo» Garcia har også en liten butikk med lokale matvarer.
Antonio «El Zumbo» Garcia har også en liten butikk med lokale matvarer.

Tilbake til livet

Etter å ha sovet i 50 år begynte El Acebuchal å våkne til liv igjen i 1998. Antonio «El Zumbo» Garcia og Virtudes Sanchez hadde lenge drømt om å gjenopplive stedet og de begynte med å renovere litt etter litt. Uten vann og elektrisitet er det lett forstå at ideen med mye arbeid og innsats hadde titaniske dimensjoner.

Senere ble Antonio kokk på El Acebuchal bar og restaurant, der menyen er hentet fra 50 år tilbake i tid. Maten er fortsatt robust og velsmakende og holder kvalitet på høyde med fjellene som omgir landsbyen.

Forrett: Spekemat, oster, nybakt brød og olivenolje.
Forrett: Spekemat, oster, nybakt brød og olivenolje.
En stor og smakfull entrecote kom på bordet med poteter.
En stor og smakfull entrecote kom på bordet med poteter.

Mat og geitost

"Jobben som kokke har jeg overlatt til yngre krefter og tar nå livet mer med ro. Jeg har oversikt over alle gjestehusene, og lager syltetøy, geitost og sterkvin som selges i min lille butikk". Sier Antonio, nå 74 år gammel og mannen bak nydelig geitost, hetvin og andre lokale  spesialiteter.

Flere familier med røtter i El Acebuchal fulgte etter og restaurerte gamle hus, alt etter en felles arkitektur og andalusisk tradisjon. Mer enn 30 hus er rehabilitert med hvitkalkede fasader og mange er fritidsboliger.

Diktet på veggen om kjærligheten til El Acebuchal.
Diktet på veggen om kjærligheten til El Acebuchal.

Skriften på veggen

Gammel tro påstår at vegger har ører, dører har øyne og trær har stemme.

På en vegg i landsbyen fant vi dette diktet, en hyllest til vakre Acebuchal. «Du er inspirasjonskilden, bygget av stein på stein» skriver den ukjente poeten. Her er hele diktet på spansk.

Acebuchal bonita
Divino tesoro
Como te quiero
Como te anoro.

Fuiste la fuente
De inspiracion
De una mujer
Con ilusion.

Piedra sobre piedra
Cal y barro con ardor.
Tu eres la Jerusalem
Ciudad hecha con amor.

Tu eres de nadie
Tu eres una flor
Una flor perenne
Que nacio del amor.

Antonio er stolt over hetvinen, og det har han all grunn til å være.
Antonio er stolt over hetvinen, og det har han all grunn til å være.

Tilbake i tid

En spasertur gjennom byens to gater er definitivt en opplevelse – en vandring tilbake i tid da 120 mennesker ble tvunget ut av landsbyen. Men en bygning står der nærmest som en ruin  – som påminnelse og advarsel om en tvilsom fortid i Spania.

El Acebuchal er rehabilitert til en gledens by, klar til å ta imot turister som ønsker å finne ro på et unikt sted. Et lite kapell skiller seg også ut, klar for både bryllup og dåp.

Den siste delen av veien fra landsbyen Frigiliana videre opp til El Acebuchal gjør turen til en ekstra spenning, for det er temmelig langt ned til bunnen av dalen. Stillheten og det ekstraordinære landskapet rundt Acebuchal gjør dette til et spesielt reisemål for en avslappende ferie – uten antydning til signal på mobilen.

En bygning i ruiner forteller det meste om historien til El Acebuchal.
En bygning i ruiner forteller det meste om historien til El Acebuchal.

Fakta El Acebuchal

Hvor: Ikke langt fra byen Nerja på Costa del Sol og nær Frigiliana. Dårlig grusvei og 9 km fra Frigiliana til El Acebuchal.

Her kan du bo: Leiligheter og hus med inntil fire soverom. Noen har felles basseng, terrasser og grill.

Maten: Restaurant El Acebuchal serverer lokalt produsert mat, blant annet vilt, nybakt brød, olivenolje og oregano. Maten er identisk med det som ble servert for 50 år siden.

Hvit landsby: Den har kun to gater og bevart en aura av en sjarmerende hvit landsby.

Hvorfor: Hvert hjørne i Acebuchal har sin sjarm. Et sted å studere hvordan man restaurerer en forfalt landsby.

Adresse: El Acebuchals, Turismo rural, Calle la Cueva, 29788 Frigiliana, Málaga.

Jeg på vandring i en av Acebuchals to gater. Et besøk kan anbefales.
Jeg på vandring i en av Acebuchals to gater. Et besøk kan anbefales.

FERIE MED TRENING OG MENING - OG FINSK SISU

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu