MAT I SVERIGE: Sverige har de siste årene seilet opp som en ypperlig matdestinasjon, og spesielt Vestkysten byr på flere kulinariske nyheter med svensk mat i hovedrollen. Her lister vi noen av årets mest smakfulle varianter av ny svensk mat på gastrokartet. Kanskje er det typisk svensk å fornye seg.
Bare de to siste årene har Gøteborg fått 60 nye spisesteder mens fika-byen Alingsås feirer jubileum. I Halland har det vokst frem et nytt matsentrum. Der høster Knystaforsen internasjonal anerkjennelse og et matmiljø har vokst vokst til et kulinarisk samlingspunkt i Halland.
REISER ALENE - NYTER VERDEN I FULL FART
Knystaforsen ligger noen mil fra kysten, ved tettstedet Rydöbruk. Her etablerte Eva og Nicolai Tram seg i 2020, og byttet ut urbant byliv i København med et gammelt sagverk i skogen. De startet restauranten Knystadforsen, hvor maten tilberedes over åpen ild og råvarene er hentet fra den ville naturen rundt. Spisestedet ble fort lagt merke til, og i 2022 mottok de en stjerne i Michelinguiden.
Nicolai og Eva tok suksessen videre og åpnet en landlig pizzeria ved navn Knystaria på området.
Siste tilskudd i Rydöbruk heter Fika by Steph. Stephanie Johannson – vinneren av Hela Sverige baker 2021 – disker opp med rykende ferskt i den gamle brannstasjon. Også Halland har et rikt utvalg av velrennomert svensk mat.
Svenskenes «fika» er en kaffepause med noe søtt attåt, en gammel tradisjon som lever i beste velgående. I Alingsås står tradisjonen ekstra sterkt, byen går under navnet “Fika-hovedstaden”. I år feirer Alingsås 290-årsjubileum, med fika i fokus.
Alingsås første bakeri ble grunnlagt av Anders Sundgren allerede i år 1733, og blant de brosteinsbelagte gatene og gamle trehusene ligger det over 30 kafeer å velge mellom. Nygrens Café, hjemmekoselig og et godt valg for et kafébesøk. Det samme er Nolbygårds Ekobageri & Kafé – hvor du kan nyte økologisk brød i et tidstypisk miljø, og Ekstedts Bageri, som har aner fra 1886. Mens Moror Bättys Kringlor er et steinovnsbakeri som fokuserer på surdeig og bærekraft.
Les mer om Alingsås her.
VERDENS SPRÅK: JESUS SNAKKET DIALEKT – ANDRE SIER ALDRI NEI
Like utenfor Gøteborg dukket en ny og spennende restaurant opp ved navn Signum. Stjernekokken Thomas Sjögren står bak konseptet og han henter inspirasjon fra naturens fire elementer, jord, ild, luft og vann.
På Signum får du serverte en smaksmeny med 18 retter, basert på sesongens råvarer. Signum dyrker selv et stort antall av råvarene, resten importerer de fra områdets bønder og fiskere. Signum har allerede fått flere utmerkelser og ble utnevnt til årets reisemål 2022.
«Sveriges Landskapsmåltider» har ført til nytolkning av regionale tradisjonsretter
Målet med prosjektet er å vekke yngre generasjoners interesse for ulike regionenes matkultur og stimulere til utvikling av gastronomisk turisme i Sverige. Regionenes lokale kokker er engasjert, det er også bakere, råvareprodusenter, designere, kunsthåndverkere og drikkeprodusenter.
Våren 2023 ble nye landskapsretter for Vest-Sverige utviklet. Restaurantene Musselbaren har fått ansvaret for å lage Bohusläns tre retter, Baldersnäs Herrgård skal stå for Dalslands retter, og Bjertorp Slott har komponert Västra-Götaland sine. Les mer om menyene og oppskriftene her.
Heller ikke i Gøteborg har den gastronomiske utviklingen stått stille. Siden 2021 har det åpnet over 60 nye restauranter i Sveriges nest største by. Her er noen nye steder og matarrangement.
Tizne er en relativt ny restauranten, som drives av søsknene Hextor og Weny Mijares. De har tidligere arbeidserfaring fra stjernerestauranter som Maemo, Mugaritz og Upper House. Tizne er en familiekro som fokuserer på det tradisjonelle og autentiske meksikanske kjøkken. Tar du turen hit kan du vente deg en smaksmeny kombinert med cocktails.
En drikkeopplevelse er i gang i Gøteborg, nemlig en guidet ølvandring på Ringön. Trendy Ringön på Hisingen har blitt en samlingsplass for ølelskere, og flere nye bryggerier har åpnet her. Vandringen inneholder ulike stopp hos fire håndverksbryggerier og to smaksprøver på hvert sted. La oss håpe øldrikkere liker å gå.
I Gøteborg arrangeres Svenska Kaffeveckan med et stort antall arrangement over hele byen. Det er workshops, kaffesmaking, the Swedish Barista & Brewers Championship, forelesninger, fest på en vintagetrikk og mye mer. Elsker du kaffe så vil du ikke gå glipp av denne muligheten til å lære om spesialkaffe eller å treffe de fremste aktørene, både svenske og internasjonale.
Anytime Göteborg er lansert, en digital matvandring hvor du via app følger en rute til forskjellige spisesteder i byen. Nå lanseres også en vegetarisk variant av matvandringen, hvor du kan smake deg gjennom Gøteborgs grønne utvalg.
I mai går startskuddet for den nye bryggeripuben til Stigbergets Bryggeri. I anledning 10-års jubileet åpner pubrestauranten i koselige omgivelser ved elven og det gamle industrimiljøet på Ringön. Her kommer maten til å kombineres med spennende ølsorter.
På den nye restauranten til Viktor Chu og Pearly Teoa, går Singaporiansk og svensk cuisine hånd i hånd. Saga baserer rettene på lokalt produserte råvarer i sesong og restauranten åpner i løpet av våren 2023. Her har hver rett som serveres en historie å fortelle.