Tradisjonell mat i Danmark - 15 populære retter

oktober 5, 2020
Sist endret 
januar 10, 2022

Nasjonal rett den billigste. Vi tester det mest typiske maten, ikke alle til lave priser

KØBENHAVN: Dansker må sies å være noe for seg selv. Folk skaper mat, og måltid former mennesker. Så også hos våre venner i Danmark. Likevel, dansker skiller seg noe ut. Historisk og kulturelt er de en del av den skandinaviske befolkningen og vil gjerne bli beskrevet som de nesten perfekte mennesker. Generelt er dansker noe coolere enn svensker og nordmenn, og tror selv at de er mer europeere enn nordiske. Fra tid til annen er også dansker klodens lykkeligste mennesker – altså selvutnevnt. Her tar vi et dypdykk inn i den tradisjonell mat i Danmark. For å finne ut hva dansker spiser og drikker – og servere et resultat uten hensyn til lokal sjåvinisme. Frokost på dansk er morgenmad – mens lunch går under navnet frokost. Jeg sa jo at dansker er noe for seg selv.
Bli med til 12 POPULÆRE ØYER I DANMARK

Denne store fisken, og selgerne, fant vi på Torvehallerne i København
Denne store fisken, og selgerne, fant vi på Torvehallerne i København

#1 Selve nasjonalretten

Det er all grunn til å innlede med Danmarks nasjonale rett, stemt frem av nesten 100.000 dansker. I utgangspunktet snakker vi om sprøstekt svinekjøtt med persillesaus servert med kokte poteter. Hvis du klarer å bestille retten på dansk, bør du være konsentrert; “Stegt flæsk med persillesovs og kartoffler”. Det høres ganske vanskelig ut, men retten er langt enklere og avgjort deiligere. Egentlig er dette noe av det billigste du kan spise, enkelte restauranter har tilbud der du  kan spise så mye du vil til lav pris.

Nasjonalrett: Billig og godt, sprøstekt svinekjøtt med persillesaus servert med kokte poteter
Nasjonalrett: Billig og godt, sprøstekt svinekjøtt med persillesaus servert med kokte poteter

#2 Dansk wienerbrød

Det er jo forvirrende at herligheten som kalles Wienerbrød, og som vanligvis serveres til frokost, er dansk. Men det er den heller ikke. Den ble oppfunnet i Wien og kom så til Danmark på 1840-tallet med en østerisk baker. Nå har wienerbrød global berømmelse. Se også opp for bakverk som kanelsnegl eller romsnegl, og vær forberedt på klebrige fingre.

Dansk wienerbrød - opprinnelig fra Wien i Østerrike
Dansk wienerbrød - opprinnelig fra Wien i Østerrike

#3 Frikadeller

Dette er kjøttboller, vanligvis laget av en blanding av biff og svinekjøtt, og superenkel å lage. Du blander ganske enkelt alle ingrediensene i en stor bolle, og steker kjøttbollene i en panne med olje. For de fleste er dette en rett dansker spiser med brød eller kokte poteter.
Frikadeller kan også lages av fisk og serveres med persillesaus og poteter. Eller spises kald med brød og remulade.

En sikker vinner: Smørbrød med sild hos Ida Davidsen i København
En sikker vinner: Smørbrød med sild hos Ida Davidsen i København

#4 Smørrebrød

Smørrebrød er rett og slett smørbrød og en ekte klassiker over hele Danmark. Den er laget av et stykke rugbrød med forskjellige blandinger av pålegg som sild, roastbiff og egg toppet med majones og reker. Smørrebrød er en hendig lunsjrett og er modernisert de siste årene.
Før var det fattigmannsmat laget av rester, men i dag kan du få servert luksuriøse Smørrebrød med de mest eksklusive pålegg.

Dansk rugbrød bakes nå over hele Europa
Dansk rugbrød bakes nå over hele Europa

#5 Rugbrød

En studie viser at rug fører til bedre kontroll med blodsukker sammenlignet med hvete. Rugbrød er fullpakket med magnesium, som hjelper på blodtrykket og optimaliserer hjertet. Med høyt nivå av fiber kan det også redusere kolesterolet. Rugbrød er selve grunnlaget for Danmarks berømte smørrebrød og elsket av danskene. Smaker utmerket med ost og skinke - og på toppen av det hele også sunt.

"Brennende kjærlighed" er dansk navn på denne retten
"Brennende kjærlighed" er dansk navn på denne retten

#6 Brennende kjærlighet

Ingen vet nøyaktig hvorfor retten fikk det sære navnet “Brændende kærlighed” - eller «Burning Love». Men den har ingenting å gjøre med en kjent sang av Elvis. Den har sitt opphav fra begynnelsen av 1800-tallet og avgjort fra landlige områder. Retten lages av bacon, poteter, smør, løk, fløte eller melk og persille. Og den er lett å lage.

“Victor Borge” består av rå laks på hvitt brød med, kreps, Idas håndpillede reker, lime og dill- majones
“Victor Borge” består av rå laks på hvitt brød med, kreps, Idas håndpillede reker, lime og dill- majones

#7 Dronning av smørrebrød

Ida Davidsen er selve dronningen av dansk smørrebrød – i en familien ganske  sær og enestående når det kommer til denne spesialiteten. I en alder av 82 år er Ida Davidsen fortsatt innom, men det er sønnen Oscar som driver virksomheten i femte generasjon. Restauranten åpnet i 1888 med ikke mindre enn 177 smørbrød å velge mellom. Senere havnet den i Guinness rekordbok med den lengste menyen.

Hos Ida Davidsen serveres smørrebrød med rugbrød eller hvetebrød.
Oscar Davidsens Meny
2 smørbrød etter eget valg
1 liten øl (Carlsberg eller Tuborg Classic)
1 kaffe / te servert med hjemmelaget “Kransekage”
Pris 425, - dkr.
Adresse: Restaurant Ida Davidsen, Store Kongensgade 70, København

#8 Rød Pølse i brød

Dette er Danmarks egen pølsevariant med stil – og pølsene må være røde. Pølse serveres med brød, remulade, sennep eller ketchup, stekt løk og syltet agurk.
Dette er gatemat og selve sjelen i dansk matkultur. Folk finner alltid en anledning til å ta en rød pølse - som en rask lunsj eller på sene timer. Må testes når du først er i Danmark.

Røde pølser: Få ting er mer typisk dansk enn de røde pølsene som du finner overalt.
Røde pølser: Få ting er mer typisk dansk enn de røde pølsene som du finner overalt.

#9 Leverpostej

Dansk leverpostei er trolig et av de mest tradisjonelle pålegg på rugbrød eller hvitt brød. Normalt vil du spise kun leverpostei, men mange liker å mikse det med enten syltet rødbet eller stekt bacon og sopp. Du kan få leverpostei servert hvor som helst i Danmark, men kongen er den hjemmelagde versjonen.

Daglig røkes sild på øya Bornholm
Daglig røkes sild på øya Bornholm

#10 Røkt sild

På den pittoreske øya Bornholm finnes en lang tradisjon med røkt fisk, spesielt sild. Se etter karakteristiske hvite skorsteiner og den fristende duften, og du er nær et røkeri. Her røkes fremdeles fisk i tradisjonell stil. Når du er på Bornholm, så har Nordbornholms Røgeri en buffé med lokalrøkt fisk og suppe ved sjøkanten i Allinge. Hasle Røgeri, Søndre Bek i Hasle, er øyas beste røkeri for deilig sild.

#11 Syltet sild

Danskene elsker syltet sild, og er noe av det mest populære sammen med rugbrød. En variant er sild i en kremet karrisaus, men du kan også få den marinert eller i Cognac, for bare å nevne noen.

Spør etter fersk krabbe fra fiskebyen Gilleleje
Spør etter fersk krabbe fra fiskebyen Gilleleje

#12 Krabbe fra Gilleleje

Restauranter tilbyr rikelig med fisk og sjømat, og krabber fra fiskebyen Gilleleje regnes som noen av det beste. Gilleleje på Sjællands nordligste punkt har lykkes med å bevare sjarm, den maritime og idylliske atmosfæren.
Å hente ut krabbekjøtt tar tid, men det er ganske enkelt når du vet hvordan det gjøres. Og så er det smakfullt.

#13 Buffé til lunsj

Det Kolde Bord er en buffé servert med brød – til lunsj eller ved spesielle anledninger. Maten blir vanligvis brakt til bordet og sendt rundt. Det Kolde Bord serveres vanligvis til lunsj, men kan godt fortsette ut på kvelden.
Måltidet begynner med sjømat, vanligvis syltet sild (spegesild), eller en annen variant. Andre retter kan være reker, røkt ål, saltet laks, røkt kveite og røkt laks. Bordet består også av kjøtt, leverpostei, stekt svinekjøtt med rødkål og biff. En eller to retter serveres varme.
Øl og snaps er vanlig drikke til en slik buffé.

Rødgrød med fløde, en populær dessert i Danmark
Rødgrød med fløde, en populær dessert i Danmark

#14 Dansk dessert

Det beste kommer som regel til slutt. Bestiller du “Rød grød med fløde”, forvent å få servert en blanding av røde bær med fløtekrem. Denne desserten er laget av rips, bringebær eller hvilket rødt bær og toppet med fløte og pisket krem.
Dessuten er “Rød grød med fløde” også en ord-lek som benyttes for å teste språksansen til ikke-dansker. Om du ikke er fra Danmark, er det vanskelig å uttrykke denne relativt korte setningen – og nærmest umulig å si det igjen. Prøv selv.

#15 Dansk øl og snaps

Mest sannsynlig kjenner du til Carlsberg og Tuborg, to av mange store aktører i øl-verden. Carlsberg pils kalles ofte "Hof" i Danmark, og både Tuborg og Carlsberg pilsner har moderat alkoholstyrke.
I Danmark vil snaps nesten alltid bety akevitt, og øl og snaps er en typisk kombinasjon. Snaps er sterk brennevin destillert fra gjæret korn eller poteter - og tappet uten lagring, i motsetning til akevitt i Norge som er lagret. I Danmark sier de "En lille en", ofte knyttet til en tradisjonell lunsj. Det betyr at du får servert en snaps.

Gamle mat-tradisjoner følges opp på Ribe Vikingsenter.
Gamle mat-tradisjoner følges opp på Ribe Vikingsenter.

#16 Prisnivået

Enkelte retter har rimelig pris, mens det generelle nivået på å spise ute på kroer og restauranter er ganske høyt. Du kan finne billig mat som stekt flesk og ikke minst røde pølser for rundt 25-35 danske kroner. Men en titt på EUs prisnivå-indeks fra 2019 fortalte at Danmark var det dyreste EU-land for mat, alkoholfrie drikkevarer, klær og fottøy.
For dansker må det være en lettelse at røde pølser fortsatt er røde og ikke regulert vekk av maktkåte EU-byråkrater. Og at fjell-folket i Norge er et enda dyrere alternativ.
OPP TIL HIMMELBJERGET - JAKTEN PÅ DANSK HYGGE

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu