Öland er turister, historie og millioner av fugler

februar 21, 2017
Sist endret 
februar 21, 2017

En sommer-favoritt for svensker, kongelige og fugletittere

Öland, Sverige: I denne delen av verden skjønner man at våren er i anmarsj når de eksotiske fuglene kommer inn for landing, alltid noen uker før horden av turister kommer for å feriere i hytter, hotell, gjestehus og på campingplasser. På Öland, den lange øya ved Kalmar sør i Østersjøen, forventes sol, hav, hvite sandstrender, familieaktiviteter og den svenske kongefamilien som kommer til  Solliden Slott like sikkert som trekkfuglene. Solliden er forøvrig åpen for besøk i den frodige hagen,  i en åpen butikk og muligheten for en lett lunsj.

Fugleliv. Öland er en tradisjonell sommer-favoritt og feriemål for svenske familier, for eksotiske fugler og ikke minst fuglekikkere. De første fuglene ankommer tidlig på våren, slik som grågåsa, stæren og mange andre arter som har overvintret sør i Europa og har Öland som base om sommeren. Andre innvandrere ankommer øya i løpet av siste halvdel av mai. Sammen med Ottenby er Beijershamn en av Öland beste og mest populære tilholdssted for fugler. Og oppdager du en person som titter ut i løse lufta, så er det mest sannsynlig en fugletitter, eller en såkalt birder. Dette er spesielt interesserte mennesker som finner landskapet magisk hele året.

Attraksjoner. Borgholms Slott er en vakkert slottsruin med masse aktiviteter for barn i juni-august. I den sørlige delen av øya kan du gå eldgammel på Gettlinge gravplass, eller besøke 'Stora Alvaret' - et gigantisk kalksteinsplatå. Ölands dyr- og fornøyelsespark har 160 arter, her finnes et badeland og en "Pirate Park".
Feiringen av kronprinsesse Victorias 40-årsdag den 14. juli blir sommerens store begivenhet, som vanlig på Borgholms idrettsplass. Innenfor Borgholms Slottsruiner arrangeres en rekke konserter i løpet av sommeren.

Keramikk. Paradisverkstaden er en familiebedrift som designer og produserer keramikk i  workshop og et stort studio på Öland. Her er Eva i aksjon med å designe nye ting, mens døtrene Hannah og Moa også jobber i bedriften, en med design og den andre ansvarlig for markedsføring og produksjon. Pappa Olof er også designer og tar seg av vedlikehold av  bygningene på  Paradisverkstaden. Adresse: Snäckstrand, Färjestaden.

Himmelberga er et museum for kulturhistorie, kunst, håndverk, butikk og forfriskninger og ligger i en landsby med bevarte bygninger fra det 18. og 19. århundre. Vida Museum & Konsthall er øyas største kunstsenter og ligger vakkert til ved Kalmarsund. Og har du tid, legg turen innom Oldergaard Glasshytta og se på unik glasskunst og smykker av Robert Oldergaard.

Lokal mat. I 2016 ble bonde Hanna Karlsson tildelt prisen som "Årets Ölanding". På gården produserer Hanna først og fremst melk og kjøtt. "Svenske matproduksjon er av høy kvalitet", sier Hanna. Hun leverer melk til meieriet, mat til restauranter og har også en matbutikk på gården Østerbro, nord på øya.
Ingen annen mat servert på Öland er mer unik enn Eva's kroppkakor. En spesialitet som Eva Karlsson håndlager av potet og en dumpling fylt med løk og svinekjøtt eller bacon. Serveres med fløte og tyttebær. Denne blandingen bør prøve; Vi lover deg en hyggelig overraskelse. Adresse: Hagslättsvägen 14, Köpingsvik.

Link Evas Kroppkakor
Link VisitÖland


Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu