Bo bra i Dalarna; Spis, drikk og utsikt i verdensklasse

juni 28, 2017
Sist endret 
juni 28, 2017

Hotell med lang historie og gjesterom individuelt oppusset

TÄLLBERG, SVERIGE. For all del, se ut! Stirr ut i en evighet av landskap. Her får du servert en bit av Sverige og verden som neppe finnes andre steder. Herfra ser du innsjøen Siljan, bygdene rundt sjøen og fjellene som er  et resultat av meteoritt-nedslag for mer enn 365 millioner år siden. Fra Green Hotel har man all verdens utsikt, en usedvanlig vakker utsikt. I første rekke ut over denne innsjøen som virker å være i ustanselig forandring. Bått hav, men ikke konstant blå.
I tillegg til utsikten ser vi på hva dette tradisjonsrike hotellet har å by på. Huset ble bygget i 1917 og ble tatt i bruk som hotell i 1947. Landsbyen Tällberg ved Leksand har omlag 200 fastboende, 400 rødmalte sommerhus og åtte hotell i samme farge.

Rommet. Et så stort hotell med lang historie har selvsagt gjesterom som er individuelt oppusset, noen store med balkong, peis og utsikt over innsjøen, andre mindre men med utsikt til vakre og velstelte hus og bygninger. Baderom er stort sett ultra-moderne. Alle rom har fritt trådløs internett.

Restaurant. Alle måltider serveres i hotellets matsal, med utsikt over innsjøen Siljan fra samtlige bord. Matprofilen er lokal, med en blanding av svensk matkultur og kontinentalt kjente retter. Dessuten med verter og vertinner kledd i lokale og fargerike drakter. Jeg ble imponert over frokosten med hjemlagde spesialiteter og til og med varm melk til kaffen og nypresset appelsinjuice. Kjøkkensjef Morten Paulsen prioriterer råvarer som kommer fra nærmiljøet i Siljansbygda. Det du får på tallerken er ingen tilfeldighet.
Green Hotels beste viner kommer fra Cederberg i Sør-Afrika, vingården som har fått flere utmerkelser.

Kunst. Veggene på Green Hotel er full av kunst, og du finner både grafikk av Picasso og foto av president Obama i matsalen. I tillegg har hotellet også eget museum, Greenverket, med familien Börjesons kunstsamling som vises på lørdager. En samling av storheter som Anders Zorn, Carl Larsson og Chagall, for å nevne noen.

Basseng. Oppvarmet basseng og Dalarnas første utendørsbasseng er åpen om sommeren. Om vinteren kan du låne en spark for å oppleve det som lokalt kalles for snøpromenaden. Hotellet har egen tennisbane – også den med utsikt.

Reisen. Nærmeste flyplass er Dala Airport, som ligger i Borlänge 60 km fra hotellet. Det går direktetog fra Tällbergs stasjon til Arlanda internasjonale flyplass utenfor Stockholm. Togstasjonen ligger fem minutters kjøring fra hotellet og har flere daglige forbindelser med Mora, Arlanda og Stockholm. Det tar omlag fem timer å kjøre bil fra Oslo til Green Hotel for å bo bra i Dalarna.

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu