• piran

Piran – en kulturskatt der tiden har stått stille

Piran en typisk småby ved havet, en historisk skatt mellom hav og fjell i Slovenia

PIRAN, SLOVENIA: Kysten av Slovenia er ikke spesielt lang, faktisk bare vel 40 kilometer der den ligger mellom Italia og Kroatia. Lengden betyr lite ettersom landet har en så sjarmerende kystby som Piran, for meg og mange andre en vel bevart hemmelighet og ikke minst en historisk  herlighet. Dette er nasjonens egen kyst-favoritt og for å avsløre det aller beste etter en sommer-weekend; Temperaturen i Adriaterhavet, solnedgangen og sjømaten i restauranten på Hotel Piran. Man rekker ikke all verden i løpet av to dager.

Klikk store bilder fra Piran

Tartini Square. På mange måter er Piran en typisk by ved havet, en småby mellom havet og høydedraget eller fjellene som tilhører området Istria. Ved grensen til Kroatia, med et livlig marked og hjembyen til komponist og fiolinist Giuseppe Tartini. Du finner virituosen plassert på sokkel midt på torget med navnet Tartini Square.

En kulturskatt. I nærheten av Piran ligger også to andre kystbyer, spa-byen Portoroz og den gamle fiskelandsbyen Izola. Fjellsiden fra Portoroz til Piran er dekket med oliventrær og i Piran finnes et område der man produserer salt. I denne omgang konsentrerer vi oss om idylliske Piran, med sine bymurer, trange smug og gater, torg, palasser, historiske kirker, kunstgallerier, museum og akvarium. Byen har utallige restauranter, tavernaer og kafeer. Og for å benytte et noe slitt ordtak; I Piran virker det som tiden lenge har stått stille. Det gjelder å komme seg dit for å oppleve herligheten ved kysten i Slovenia, for å bli kjent med en historisk kulturskatt – Piran som har beholdt sin sjarm takket være fravær av charter-turister og cruiseskip.

LES OGSÅ: PÅ BILTUR I SLOVENIA

About the Author:

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.

Legg igjen en kommentar