På ferie i Vest Sverige utenfor allfarvei

mai 28, 2020
Sist endret 
august 5, 2022

Utenfor turistløypa. Steder du nesten har for deg selv. Som å bade i turkist gruvevann

VEST SVERIGE: Ingen dum ide å starte ferie i Vest Sverige med et besøket i Dalarna. Der finnes Silverringen, en kulturrute som går gjennom det tidligere gruveområdet i Silvberg og Säters. Før du begir deg ut på tur, sørg for at du først stikker innom Skedvi Bröd i Stora Skedvi, for proviantering. Silverringen har fem severdigheter som er verdt å besøke. Et stopp er Östra Silvberg, en tidligere sølvgruve hvor gruvehullet nå er fylt med turkist vann som speiler seg mot himmel og skog. Dette er ikke bare et fint badevann, men også en plass for grottedykking. Gruven er en av Sveriges eldste med storhetstid på slutten av 1400-tallet.

Ferie i Vest Sverige
Har turkist vann, mangler hvit sand: Östra Silvberg er en del av Silverringen i Dalarna. Foto: Gomer Swahn/VisitDalarna

Spektakulær utsikt

Utsikten fra Ärtknubben utenfor Bjursås i Dalarna er spektakulær. På toppen befinner du deg 450 meter over havet, likevel føles det ut som du står på toppen av et høyt fjell. Den 35 km lange stien, Vildmarksleden, går gjennom naturreservatet der Ärtknubben ligger. Underveis finnes mange fine overnattingsplasser, som blant annet gapahuker, hvor du kan sove med beskyttelse fra vær og vind.

Ferie i Vest Sverige
Strålende utsikt over Dalarna fra Ärtknubben. Foto: Anna Holm/Visit Dalarna
Ferie i Vest Sverige
Glommen i Halland, en fiskerihavn der livet er koblet fra stress og mas

Glommen kystperle

Innrammet av åpent hav og solnedganger ligger Glommen i Halland, en lite utforsket perle. I den lille fiskehavnen er livet fritt for stress og mas. Sandstranden nord for byen passer perfekt for barnefamilier med sin langgrunne strand og bølgende sanddyner. Sandstranden egner seg godt til bygging av sandslott, skjellsamling i fjæra eller for avkjølende bad i sommervarmen. Fra stranden går det en fin sti til den lille fiskehavnen, og ønsker du å utvide turen kan du stikke innom Morups Tånge, det vakre naturreservatet med et 26 meter høyt fyr fra 1841.

ferie i Vest Sverige
Til seters og ferie i Vest Sverige. Vandring like nord for Furudal i Dalarna

Piknik i setermiljø

Ärteråsen fäbod, som ligger like nord for Furudal i Dalarna, er perfekt for piknik. Fäbod er en seter med dyr på sommerbeite. Fyll ryggsekken med godsaker fra lokale produsenter, som for eksempel Korvfabriken i Skattungbyn, Björgården Syltmakeri i Gärdsjön eller bakevarer fra Snitths håndverksbakeri. Ärteråsen er Sveriges best bevarte fäbod-miljø og ligger idyllisk til ute i skogen. De gamle setrene har aner tilbake til 1400-tallet, men hadde sin storhetstid på midten av 1800-tallet. I dag er det 12 ildhus igjen, og fortsatt kuer som gresser.
Fredfull vandring
På Kungsjölederna like nord for byen Varberg, kan du vandre i herlig natur og nyte utsikt til skog og sjøer. Her er det mange fine rasteplasser for hvile og piknik underveis. Du kan også velge mellom flere ulike turforslag.

Friluftstur i Virsehatt

Omlag sytti meter over havet ligger Virseberget med flott utsikt over landskapet. Hit kommer du via trapper i terrenget. Turen er ikke spesielt utfordrende og passer for de fleste. På Virsehatt finnes det også ruiner av en gammel borg fra jernalderen. Fjellet er lokalisert i Hallands første naturreservat, som ble innviet i 1936. Med barna på tur, kan dere legge inn en digital skattejakt.

Ferie i Vest Sverige
Øverst til venstre: Lurt Elijo. Nederst til venstre: A Ottosson. Foto til høyre: Lurö natur og kulturforening.

Ferie i Vest Sverige

I Vänern, Sveriges største innsjø, ligger skjærgården med 600 øyer og øya Lurö, den eneste som er bebodd året rundt. På øya kan du vandre langs stier i skogen, og langs klipper med utsikt over vannet. Øya har to mil med vandringsstier, og sporene etter Lurös rike historie er godt synlig i landskapet. Ruiner etter klosterkirken og en skole er bevart fra den tiden da Lurö var et sentrum i Värmland. Du kommer dit med båt fra Ekenäs og Värmlandsnäs på fastlandet.

Den tidligere gruven Tilas Stoll i Värmland. Foto: Linda Akerberg

Värmlands gamle gruver

På Högerbergsfeltet i Värmland, regionen som grenser til Norge i sør, finnes det en gruvegang som du kan utforske fra innsiden. Tilas Stoll er opprinnelig fra 1767 og gruven har tidligere vært brukt til å utvinne malm og andre mineraler. Ordet stoll betyr en skrå gruvegang som strekker seg fra en fjellside og mot en gruvesjakt. Tilas Stoll er ca. 25 meter lang og er åpen igjen for allmennheten etter flere års restaurering.

LES OGSÅ: SMAK AV HAV OG DRØM OM LUKSUS

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu