Brun saus og kjøttkaker er og blir typisk norsk mat

august 10, 2022
Sist endret 
april 10, 2023

Sausen enkel å lage, passer til mange norske retter – også fisk og hvalkjøtt

NORSK KJØTTKAKESAUS: Med få unntak må man dra ut av Oslo for å få servert kjøttkaker eller kjøttboller i brun saus. Altså virker det som hovedstaden har et samlet kor av kjøkkensjefer som ikke vurderer brun saus som hipt nok. Men for folk flest piffer saus også opp koteletter, biff, kylling, ribbe, lapskaus, pølser, ja, til og med fersk sei, fiskekaker og raspeballer. Med andre ord – brun saus er anvendelig og fyller kategorien typisk norsk mat, som du trygt kan servere gjester fra utlandet.

Kjøttkake i mørkebrun saus med ertestuing og viktige tyttebær.
Kjøttkake i mørkebrun saus med ertestuing og viktige tyttebær.

Som reise-reporter har jeg besøkt mange land og overalt blitt møtt av stolte  kokker som setter egne tradisjoner innen mat og drikke øverst. For å si det enkelt – Danmark lokker ikke turister med italiensk pizza,  japansk sushi eller og franske oster. I den norske hovedstaden fant jeg bare kjøttkaker i brun saus hos tradisjonsrike Kaffistova, der jeg forøvrig opplevde at stedet var fylt av turister fra utlandet.

VERDENS BESTE KAKE OG FOLK PÅ LYKKEPILLER

Enkel å lage: Smør, mel og kraft blir brun saus.
Enkel å lage: Smør, mel og kraft blir brun saus.

Brun saus oppskrift

Egentlig er det enkelt å lage brun saus. Holder du deg til vår tradisjonelle oppskrift, er du på den smak-sikre siden. Du trenger kun fem ingredienser: Smør, hvetemel, kjøttkraft eller buljong, salt og pepper.

  1. Smelt og brun 2 ss smør på middels varme. Visp inn 2ss hvetemel og brun over middels varme til blandingen får en nøttebrun farge. Det tar omlag 4-5 minutter.
  2. Tilsett varm kraft eller buljong og rør om hele tiden.
  3. Småkok i 10 minutter til sausen får ønsker konsistens.
  4. Smak til med salt og pepper.

Kjøttkaker i brun saus

På reise i Norge er kjøttkaker, brun saus og ertestuing en sikker vinner for en typisk norsk middag. Bruk grunn-oppskriften over. Er du tilhenger av noe ekstra i sausen, legg for eksempel inn noen dråper worcestersaus, litt brunost eller noen dråper søt balsamicoeddik.

Det finnes gode kjøttkaker eller kjøttboller å få kjøpt, spesielt om du er så heldig å ha en kjøtt-butikk i nærheten. Som regel blir hjemmelaget enda bedre. Dette måltidet bør serves med ertestuing eller kålstuing og rørt tyttebær. Du kan også koke poteter og ha til.

Kaffistova i Oslo sentrum er forpliktet til å ha kjøttkaker i brun saus på menyen.
Kaffistova i Oslo sentrum er forpliktet til å ha kjøttkaker i brun saus på menyen.

Etterlyser norsk mat

Turister på besøk i Norge etterlyser typisk norsk mat, spesielt på normalt gode restauranter. I avdeling for norske sauser må vi også nevne sjysaus, glutrenfri brun saus, kjøttboller i brun saus, kjøttboller i fløtesaus, brun saus med løk for ikke å glemme Toro brun saus, fra produsenten som har dominert saus-livet i Norge. Av kjøttkaker i butikken får Gilde toppscore, den er fri for gluten og er rett og slett smakfulle og sunnere enn tidligere varianter.

Saus uten mel

Kjøttkraft er nøkkel til mange gode sauser – enten det gjelder saus til lammesteik, røkte pølser eller saus til ribbe og pinnekjøtt.

Det er fullt mulig å lage god saus uten meljevning og gluten. Dersom sausen kokes nok inn, altså reduseres, vil den i mange tilfelles jevnes av seg selv. Samtidig vil den få sterk konsentrert smak. Om målet er å lage en glutenfri saus, kan du bruke maisenna å jevne med.

Noen foretrekker kålstuing til kjøttkaker.
Noen foretrekker kålstuing til kjøttkaker.

Kalde sauser

Alle sauser til norske retter må for all del ikke være brun, fløtesaus er i så fall et godt alternativ.

Kalde sauser kan for eksempel være basert på rømme og creme fraice eller majones. Tilsetning kan i så måte være gressløk, persille, basilikum, blåmuggost, finhakket løk, hvitløk og sennep med forskjellig krydder.

Hvalkjøtt og brun saus går så det suser.
Hvalkjøtt og brun saus går så det suser.

Hvalkjøtt og brun saus

Når vi graver i jakten på typisk norsk mat, så mangler vi hvalkjøtt. Norge fanger hval og kjøttet er både sunt og en delikatesse, og tilgjengelig som fersk om sommeren men også som frosset i butikker. Hvalkjøtt smaker litt søt, litt vilt, hint av sjømat og tar opp smak fra marinader. Kjøttet er mørt, regnes som ypperste kvalitet og trenger lite steketid – og smaker bra med en brun saus. Arve Mørch er ekspert på hvalkjøtt og har dessuten flere oppskrifter han vil dele med deg på denne lenken.

Etterlysning av hvalkjøtt blant typisk norsk mat er herved sendt ut til hele nasjonen og spesielt hvalfangere.
Vi velger å avslutte vår hyllest til brun saus med et typisk norsk ordtak: Det finnes verre mat i verden enn raspeballer.

Noen foretrekker seifilet og brun saus
Noen foretrekker seifilet og brun saus

LUTEFISK-ELSKERE ELSK I DRØBAK


Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu