Tre øyer i Egeerhavet – Ren natur og godt bevart kultur

august 1, 2022
Sist endret 
august 4, 2022

Tyrkia har fått nytt navn – vi besøker øya hvor solen sist gikk ned

ØYER I EGEERHAVET, TYRKIA: Tyrkias president Erdogan var irritert over at landet ble omtalt som en kalkun. Derfor har Tyrkia skiftet navn til Türkiye, så får vi se om det hjelper på landets internasjonale image og humøret til presidenten. Utenfor kysten ligger tre flotte øyer som stadig har samme navn,  noen vanskeligere å uttale enn andre.

Gøkceada er den største av disse tre øyer i Egeerhavet
Gøkceada er den største av disse tre øyer i Egeerhavet

Gökçeada – største øy

Gökçeada, Tyrkias største øy og vestligste punkt, blir også kalt «stedet hvor solen sist gikk ned». Den er kjent for sin uberørte natur og godt bevarte kultur. Fiskelandsbyen er full av familiedrevne tavernaer hvor man nyter lange kvelder  med sjømat, tyrkiske retter og vin.

Med få ord kan øya kalles «laid-back» og «lazy» med strender, strender og enda flere strender.

Utmerket reisemål for aktiv ferie ettersom Gökçeada har mye vind og strender optimal for surfing. For litt roligere aktiviteter, er Yıldız Bay et godt alternativ med ideelle forhold for svømming og dykking. Andre populære strender er Uğurlu og Hidden Harbour. Gökçeada nås lettest med båt og buss fra Çanakkale havn eller med ferge for de med bil fra Kabatepe havn.

Kvinne slapper av ved sjøkanten på Bozcaada, en av våre tre øyer i Egeerhavet.
Kvinne slapper av ved sjøkanten på Bozcaada, en av våre tre øyer i Egeerhavet.

Bozcaada med vingårder

Med lange sandstrender og bevart arkitektur har øya Bozcaada i regionen Canakkale vakt oppmerksomhet de siste årene. To strender som står høyt på listen over sol- og badeplasser ved Egeerhavet er Ayazma Beach og Aquarium Bay. Beylik Bay et alternativ med sin fredelige atmosfære, men øya har også mange muligheter for vannsport. Dra nytte av nordlig vind og vindsurfing ved Çayır-stranden, eller oppdag livet under overflaten ved å dykke ned i en av de rolige buktene.
Bozcaada er også kjent for sine viner. Øya huser fire endemiske druer, og vingårdene er vel verdt et besøk. Gårdene i regionen går 3000 år tilbake i tid og feires hvert år med Vineyard Festival. Under festivalen samles lokale og besøkende for å kjøre traktor mellom vingårdene og plukke druer sammen. Et must for de som besøker øya er å ta en tur til slottet. Hvis du vil legge ut på en  reise inn i øyas historie, bør også Bozcaada-museet, Ayazma-klosteret og Jomfru Maria-kirken stå på listen din du må se. Bozcaada nås lettest med ferge  fra Geyikli i byen Çanakkale.

Ev av tre øyer: Cunda har fargerike tavernaer med underholdningen.
Ev av tre øyer: Cunda har fargerike tavernaer med underholdningen.

Møt Satan og Djevelen på Cunda

Berømt for fargerike sjømat-tavernaer med underholdningen ut i de små timer. Cunda er øya hvor du kan oppleve livet i Egeerhavet til det fulle i alle årstider. Cunda, også kjent som Alibey, ligger på den nordøstlige kysten av Egeerhavet, mellom Çanakkale og İzmir. Øya har en lang rekke vakre strender hvor du blir møtt av det turkise havet. Sarimsakli-stranden, Pateriça-bukten, Çataltepe-stranden og Duba-stranden er noen av dem. På øya kan du se soloppgang og solnedgang ved Djevelens bord, som består av et eldgammelt lavabasseng og kan sammenlignes med et bord med sitt runde utseende. Stedet har panoramautsikt over de tjueto øyene i Ayvalık Bay, og tilbyr en fantastisk utsikt. En del av historien er også det gigantiske fotavtrykket omgitt av jernstenger, som er i nærheten og som ryktes å tilhøre Satan.

LES OGSÅ: ISTANBUL ER MAGISK

Velkommen til en tyrkisk øy-idyll ganger tre.
Velkommen til en tyrkisk øy-idyll - tre øyer i Egeerhavet.

Hva sier du nå, Erdogan..?

Cunda er også kjent for sine mange restauranter inspirert av kretisk mat. Besøker du øya bør du avgjort smake på papalinaen, en type brisling, som mange restauranter serverer. Ayvalık Toast er en annen av delikatesse, en varm sandwich som kvalifiserer som kandidat til beste snack på øya. Du kan komme til Cunda med båt fra Ayvalık, eller med buss via en landforbindelse.

Vi har sjekket tyrkisk kultur og oppdaget at navnet Erdogan betyr «kriger» eller en «modig krigshauk», en beskrivelse som passer til landets president. Heldigvis ødelegger han ikke  ferie-stemningen på tre fredelige øyer i Egeerhavet. Vi for vår del lurer på hvordan president Erdogan vil reagere når han oppdager at vi fortsatt kaller landet for Tyrkia. La oss håpe  presidenten beholder fatningen når han hører at navnet ikke kan forveksles med en kalkun.

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu