Mat på Jamaica på nivå med Joint og Reggae-musikk

november 5, 2023
Sist endret 
november 5, 2023

Fem lokale spesialiteter pluss lokalt øl og rom i flere varianter

MAT PÅ JAMAICA: Taino-folket, som er Jamaicas opprinnelige befolkning, har påvirket det jamaicanske kjøkkenet. Ta ingredienser som yucarod, grønnsaken yams, søtpoteter og tropiske frukter som ananas og guava - mens bruken av krydder og urter har afrikansk opprinnelse. Mat på Jamaica er influert av Afrika, India, China og Europeiske tradisjoner. Gjør klart for geitekjøtt i karri, jerk, oksehaler, rød ertesuppe og krydder full av karibiske smaker.

Geitekjøtt smaker bedre enn de fleste tror. Spesielt på Jamaica.
Geitekjøtt smaker bedre enn de fleste tror. Spesielt på Jamaica.

Jamaicas nasjonalrett

Ackee og salt torsk er Jamaicas nasjonalrett. Her kommer den milde, bløte frukten ackee til rette som en kontrast til saltet fisk. Frukten ackee kom opprinnelig fra Vest Afrika.

Legg til paprika og en blanding av krydder. Retten spises vanligvis til frokost i helgen eller som forrett ved spesielle anledninger. Serveres med potet og stekt dumplings. Ryktene sier at Smurf's Café på Treasure Beach serverer en bra variant.

Salt fisk: Fisk og sjømat får du servert over alt, spesielt retten Ackee.
Salt fisk: Fisk og sjømat får du servert over alt, spesielt retten Ackee.

Geitekjøtt i karri

Dagens nordmenn er ikke vant med geitekjøtt, men den du får servert på Jamaica vil nok gi mersmak. Der lages retten «Curry goat» av kjøtt, potetterninger og karrisaus. Geitkjøttet marineres over natten før det kokes og til slutt putrer i en smakfull karrisaus. Er du i byen Ocho Rios, besøk Miss T som alltid har carrigoat  på menyen.

Jerk kylling

Denne retten fikk navnet Jerk på grunn av måten den tilberedes. Først marineres kyllingen i krydder, panserpepper og flere urter, før den sakte tilberedes enten over bål eller grill, noe som gir en karakteristisk smak av røkt kjøtt. Jerk reker er en annen variant.

En av de beste versjonene har restaurantkjeden Scotchie's, som har avdelinger  både i Montego Bay, Ocho Rios og Kingston.

Mat på Jamaica betyr også fisk i alle varianter.
Mat på Jamaica betyr også fisk i alle varianter.

Pai med oksekjøtt

Tradisjonen med «beef patties» er oksekjøtt innbakt i en smørdeig. Kjøttet er tilsatt gurkemeie og en kremet smørblanding, noe som frembringer en deilig krydder-smak og gulaktig farge. Spesialiteten fungerer perfekt som et lunsjmåltid, og gjerne med en kald jamaicansk øl av merket Red Stripe. Kjeden Juicy Patties har spesialisert seg på denne delikatessen. Denne kan du også få servert som en vegetarisk versjoner.

Eksotiske kokosdråper

Når du får lyst på noe søtt, bør du prøve den jamaicanske desserten «Coconut drops». Retten består av kokosbiter som kokes i en blanding av brun sukker og vaniljeekstrakt. Blandingen avkjøles og nytes som en søt avslutning på et måltid.

Kokosdråper er navnet på denne søtsaken.
Kokosdråper er navnet på denne søtsaken.

Rum Punch

Det arrangeres neppe et party på Jamaica uten at Rum Punch serveres. Og selvsagt laget av øyas egne rom-varianter mikset med jordbærsirup og andre smaker.

Sorrel er en mere sesongbetont drink som serveres i desember. Laget av tørket blomster som kokes og blandes med ingefær, vann og rom. Drinken skal ha innvirkning både på kolesterolnivået og høyt blodtrykk.

Mat og festivaler

På Jamaica forsyner alle seg av øyas rike matarv. Her florerer det av festivaler, mye fisk og sjømat, rom og god kaffe – enten på gatekjøkken, i hoteller og eksklusive restauranter. Jamaica byr på autentisk mat laget av gode kokker som jobber ut fra en jamaicansk beskrivelse - «boasyness» - som rett og slett betyr stolthet.

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu