Bolzano: Møt mannen som sto opp fra de døde

november 29, 2022
Sist endret 
november 29, 2022

Åtte Italienske lokale kulturer – For iskalde gutter og andre dødelige

ITALIA PÅ LANGS: For over fem tusen år siden klatret en mann i fjellene og isbreene i Val Senales, og der døde han, om lag 3000 meter over havet. Ved en tilfeldighet ble han funnet i 1991, mumifisert og nedfrosset med klær og rustning. Nå står han på det arkeologiske museet i den hyggelige byen Bolzano i Nord Italia og forteller en levende historie.

Opp, opp til Val Zalenas i Syd Tyrol
Opp, opp til Val Zalenas i Syd Tyrol

Hvor ligger Bolzano..? Byen er hovedstad i regionen Trentino-Alto i Syd Tyrol. Ligger ved foten av fjellene som heter Dolomittene i Nord Italia. Bolzano også kjent som «Capital of Christmas» - altså julens hovedstad.

Utstillingen om ismannen Ötzi er verdt et besøk, det samme med byen, som har en herlig atmosfære. Bolzano, også kjent som Bozen, ligger på den italiensk-tyske språkgrensen, og byr på blandingskultur. Langs handelsveien fra nord til sør ligger mange fine historiske steder, som for eksempel Bressanone, eller Brixen, og skiheiser som tar deg opp til turstier om sommeren.

Dette er Genova - byen ved havet, ei kjent havn
Dette er Genova - byen ved havet, ei kjent havn

Genova – byen ved havnen

Etter at havnebyen Genova også ble bankfolkets by, ble det investert i boliger og luksuriøse bygg. Her skulle ingenting spares elles oppfattes som lavkost. Resultatet er hundrevis av private slott, oppført som “palazzi dei rolli”. Det betyr at man måtte hatt loddtrekning hvis et av disse skulle blitt valgt til et statsbesøk. Genova var en mektig sjørepublikk. Med flotte slott i bydelen “Strade Nuove”, der Via Garibaldi er hovedgaten.

Padova har plendy med kunstskatter
Padova har plendy med kunstskatter

Padova studentenes by

Universitetsbyen Padova er ungdommelig og rask. Byen gjemmer også kunstskatter, som Scrovengi-kapellet med fresker av Giotto, og kirken St. Antonio med sine åtte kupler. Padova ligger gunstig til for å besøke andre steder i regionen, som Vicenza, Venezia og Verona. Langs elven Brenta ligger luksusvillaer, og du vil passere flere hvis du tar båten fra Padova til Venezia.

Ferrara ligger ikke så langt fra havet
Ferrara ligger ikke så langt fra havet

Ferrara – liten men stor

Midt mellom Venezia og Bologna ligger Ferrara, filmskaper Antonionis by. Sentrum har to ansikter: den prangende middelalderen, og den delen som renessansefamilien Este oppførte. I midten står et ekte eventyrslott med vollgrav rundt. I slutten av mai feiringer byen historiske hestekappløp og kortesjer. Med sykkel kan du tråkke deg ut mot havet og mange strender.

Cortona for alle sanser

Kupert, gjørmete og pittoresk, med praktfulle slott og museer innenfor  etruskiske murer fra rundt år 500 f.Kr. Du blir møtt av oliventrær og chianina-kyr som beiter og etter hvert blir til florentinske biffer. August byr på antikvitetsmessen Coronantiquaria i et av byens historiske slott. Det er fine sykkelstier i området, og du rekker sikkert et besøk i gullsmedens by Arezzo, som ligger rett nord for Cortona.

Takk for spørsmålet, da foreslår vi Orvieto.
Takk for spørsmålet, da foreslår vi Orvieto.

Vi foreslår Orvieto

“Jeg vil gjerne reise til en sjarmerende og historisk by som ikke er så stor, men heller ikke for liten. Ikke for langt fra en internasjonal flyplass. Den må også være litt spesiell. Byen bør ha et utvalg av restauranter, spennende kultur, og selvfølgelig vakre omgivelser. Helst ikke så mange turister, i hvert fall ikke norske.” Takk for spørsmålet, da foreslår vi Orvieto!

Dette maleriet ble laget av Rafael
Dette maleriet ble laget av Rafael

Urbino – Rafaels hjemby

Urbino var en lysende stjerne under renessansen; rik og mektig dro den til seg datidens kulturelite. Rafael (1483-1520) er byens store maler.

Etter hvert mistet byen sin rolle og falt inn i en tornerosesøvn. I prinsippet har bildet stått uforandret i århundrer med et staselig slott oppe i åsen. Hver august arrangeres en folkefest med historiske fortegn: “La festa del Duca” er et skuespill verdt å oppleve. Stranden ved Senigallia blir kalt “Fløyelskysten” på grunn av myk, hvit sand.

Lecce – barokkens triumf

Som kontrast til de mange pittoreske og hvitkalkede byene i Salento-distriktet, viser Lecce seg fram med sin overdådige barokk. En by bra for shopping, men også bli kjent med områdets viner. Selvfølgelig har antikkens romere også satt sine spor her. 
Liker du den barokke stilen? Besøk den herlige lille Martina Franca litt lengre nord, kanskje i forbindelse med musikkfestivalen i slutten av juli.

Lecce has inviting beach and close to several costal towns.

Ikke bry deg at byen fortsatt er uoppdaget av den gemene hop. Om du planlegger en tur til Puglia, vil du fort oppdage at Lecce, barokkens by, er et av områdets høydepunkt.

DESSERTEN TIRAMISU – DER DET HELE BEGYNTE

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu