Engelsk mat langt bedre enn sitt gamle rykte

februar 21, 2023
Sist endret 
februar 21, 2023

Mat tips med sterke smaker og kokker som fyrer opp nye kombinasjoner

MAT-BRITANNIA: "Møt meg på Fortnum..." er en invitasjon de fleste forbinder med noe spesielt og opp mot det fantastiske. Tea-time på Fortnum & Mason i London er og blir en matopplevelser og en mer enn 200 år gammel tradisjon Dette er en reise med mange smaker og enda flere kokker og gateselgere som koker opp mot sitt aller høyete nivå. Her er noen ideer for å sette tennene i engelsk mat og fornybare matprofil.

Stiling engelsk mat: Afternoon Tea hos Fortnum & Mason i London.

High tea og luksus

Når det kommer til ren luksus, lever Fortnum & Mason's Afternoon Tea absolutt opp til forventningene. Med en meny som passer for konge og dronning, kan besøkende nippe til tradisjonell engelsk te og nyte søte herligheter, smørbrød og nybakte kaker i Piccadilly-butikken. Eller i Manchester, der baren Cloud 23 bokstavelig tar «high tea» til nye høyder.  Halvveis opp i byens høyeste bygning får gjester smake på godbiter og dekadente desserter.

Litt av utvalget for feiring av Valentine Day.

Te med en vri

Inspirert av en av Storbritannias mest elskede forfattere, Roald Dahl, kan besøkende oppleve en Charlie and the Chocolate Factory-ettermiddagste på hotellet One Aldwych. Fra fabelaktig fluffy floss og milkshake blandet av fossefall til scones fylt med «snozzberry»-syltetøy, kommer vi inn i søte historier i et sjokoladeland.

Alternativet er ettermiddagste i fart på Belmonds luksuriøse Pullman-tog. Nyt avkjølt champagne sammen med overbærende bakervarer fra konditor Claire Clark mens du zoomer gjennom britisk landskap.

Britisk pubmat: Lekkert og smaker godt - hos Sheep Heid Inn.

Britisk pubkultur

Storbritannia er stedet for tusenvis av ulike puber og vann-hull, mange med århundrer tilbake i tid. En pub du ikke kan gå glipp av ligger på Brightons strandpromenade. Ikke bare fordi den er formet som en båt opp-ned båt. Fortune of War har stått her på kysten siden 1882 og er hotspot med DJ, utendørs drinker og massevis av lokalt øl.

Sheep Heid Inn har vært et vannhull i Edinburgh siden 1400-tallet. Et koselig sted med bål for en halvliter og en tallerken med solid mat. Her kan gjester  prøve seg på tradisjonelle kjegler for å se hvem som kan takle denne sære sporten.

Ansatte på The Broad Chare i Newcastle smaker på øl.
Ansatte på The Broad Chare i Newcastle smaker på øl.

Britisk mat

En gastropub har deilige retter sammen med en halvliter. The Broad Chare ligger i hjertet av Newcastle, og er en gjenganger i Top 50 Gastropubs-priser, og serverer nyskapende sesongbaserte tallerkener i byens livlige Quayside. Her kan besøkende kose seg med lokal krabbe eller en saftig biffburger, samt pubens eget øl, The Writers Block.

The Kensington Arms i Bristols sørvestlige del og grønne nabolag Redland. Se kokker i aksjon mens de tilbereder River Fowey-skjell, velsmakende Suffolk-svin og brasme fra havet.

Borough Market i London, et sted å besøke for engelsk mat.
Borough Market i London, et sted å besøke for engelsk mat.

Mat i London

Storbritannias storbyer er hjem for travle matmarkeder. London har Borough Market og Seven Dials, hvor leverandører tilbyr alt fra hjemmelagde britiske produkter til smaker fra hele verden.

Eller Cardiff's Corporation Yard for rotasjon av foodie-leverandører. Her kan du  forvente å finne alt fra smak av den greske øya Korfu til en unik Thai pizza. Eller street grub i Liverpool der Duke Street Market har meksikansk taco, krydder, pasta og mer.

Vegar-rett servert hos Sheep Heid Inn i Edinburgh.
Vegar-rett servert hos Sheep Heid Inn i Edinburgh.

 Michelin-stjerner

Storbritannia har 194 steder med Michelin-stjerner, hvorav åtte med  prestisjetunge tre-stjerner.

Prøv Home by James Sommerin, som tilbyr en rekke innovative smaker takket være en overraskende sesongbaserte meny. Den familiedrevne restauranten ble funnet i Penarth, sør for Cardiff Bay, og fikk sin Michelin-stjerne i 2022, bare fire måneder etter åpningen.

Til et nytt nivå

I Edinburgh har den skotske kokken Paul Wedgwood og Robin Harford gått sammen og tar matopplevelser til et nytt nivå. Her tilbys naturlige opplevelser, du lærer om rettene deres mens de blir guidet rundt i byen før lunsj på Wedgwood-restauranten.

Som forskjellige smaker

Storbritannia ligger ikke etter med internasjonal mat og smaker. Første stopp bør bli Balti-triangelet sør-øst for sentrum i Bermingham, er et nabolag fylt med krydder og pakket med karrihus. Prøv Shababs for en tradisjonell Kashmiri-opplevelse. Eller det indisk-inspirerte temaet i Shish Mahal, Glasgow. Som de selverklærte oppfinnerne av chicken tikka masala, får man her den autentiske krydrede smaker.

Få har bedre utsikt enn Sky Garden i London.
Få har bedre utsikt enn Sky Garden i London.

Spis i London

Spis med en uunngåelig utsikt over London på Sky Garden, som ligger i hovedstadens ikoniske 'Walkie Talkie'-bygning. Vev deg gjennom det tropiske paradiset som stiger høyt oppe i 43. etasje før du stikker deg inn på Darwin Brasserie eller Fenchurch Restaurant like nedenfor. For super skyline-perspektiver, ta turen til Fenchurch Terrace for en gin-cocktail og spesialiteter.

Vegansk kebab

I Glasgows West End kan du oppdage særheter hos Hillhead Bookclub. Eller smake en solid vegansk kebab mens du danser hele natten til queer popklassikere på en torsdag, DJ-banger på en lørdag, eller lytte til ord-økter på onsdager. Enten du er der for maten, drinken eller festen, dette er party du ikke bør gå glipp av.

Ny britisk mat

I Londons kunstneriske Shoreditch må du se etter en iøynefallende dør for å komme inn til Rochelle Canteen. Inne vil besøkende oppdage et ombygd sykkelskur som serverer velsmakende britiske og europeiske tallerkener. Med en daglig skiftende meny, vil de ha en godbit når de kan slappe av i denne skjulte oasen. Adresse: 16 Playground Gardens, London E2 7FA.

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu