Kaffe på Gresk – En nytelse for kropp, sjel og sinn 

oktober 11, 2022
Sist endret 
november 23, 2022

La oss fordufte fra all mas og ta en kaffe på en gresk kunstkafé

GRESK KAFFE: I dette landet hører kaffe med til dagens nytelse. En grunnleggende vane de fleste elsker å ha med seg hver eneste dag. «La oss gå ut og ta en kaffe» er noe du hører grekerne si til venner, slektninger eller kolleger etter dagens jobb. Fordi kaffe både er en tradisjon og en glede grekere mener er en nytelse både for kropp, sjel og sinn.

Gresk kaffe servert med en søt godbit som ofte følge med på kveldstid.
Gresk kaffe servert med en søt godbit som ofte følge med på kveldstid.

Tradisjonell gresk kaffe

Varm eller iskaffe avhenger av sesongen og hva du foretrekker. Tradisjonell kaffe tilberedes i en liten kanne, servert varm i en solid kopp, og et glass kaldt vann som tilbehør. Den greske kaffen brygges i en kjele plassert på kullaske dekket av sand for å holde den varm. Absolutt mest smakfulle og absolutt verdt et forsøk. Om ettermiddagen eller kveldstimene vil en søt godbit følge med kaffen. Be om en skje med noe søtt eller en ypovrychio, som er en velsmakende tyggegummi-lignende masse i et glass kaldt vann.

En skummende og forfriskende iskaffe lages i en shaker
En skummende og forfriskende iskaffe lages i en shaker

Gresk iskaffe

Grekerne nyter iskaffe når som helst på året, den såkalte frappéen – til tross for navnet er den ikke fransk. En skummende iskaffe lages med kaldt vann i en shaker, med sukker, melk tilsatt etter smak, og servert med isbiter. Andre populære typer inkluderer freddo espresso og freddo cappuccino, laget med espressokaffe blandet med is, og servert i høye glass. Ikke la deg lure av italienske navn, alt er greske oppskrifter.

Hvis du vil nyte kaffe på tradisjonell gresk måte, må du ta deg god tid. Grekerne liker å nippe og nyte aromaen mens de er på et sosialt samvær. Jo lengre tid det tar før kaffen drikkes, jo mer er nytelsen!

Kafé for sjakkelskere

Det er imponerende tradisjonelle kafé-restauranter over hele landet, og det er verdt å oppdage dem og deres historie. I Athen, bli med på et besøk til kafeen Oraia Ellas (est. 1839), i Monastiraki. Ta en titt på utstillingene, bildene på veggene, de tradisjonelle bordene er alle en del av den gamle atmosfæren.

For sjakkelskere er det Café Panellinion (Exarchia, Athen), med nytraktet kaffe og andre godbiter. Det er sjakkbrett og dedikerte spillere som deltar i spill og turneringer, mens tiders berømte sjakkmestere vokter det hele fra bilder på veggene.

Kafè "O Ermis", et medlem av Historic Cafés Route
Kafè "O Ermis", et medlem av Historic Cafés Route

Eldste kaffehus

Hovedstaden Mytilene på øya Lesvos, hvor Kafeneion O Ermis er en av de eldste eksisterende kaffehus i Hellas. Mye av den originale innredningen har holdt seg nesten intakt. Gjester vil bli imponert over bordene med marmorplater, fløyelsgardiner og store speil, gullinnrammede maleriene og tradisjonelle tre sofaer. Husk å smake utvalget av lokale sjømatretter.

Café Kipos (est. 1870) ligger i byen Chania på Kreta. En gang tilholdsstedet for prinser, politikere og personligheter innen kunst og bokstaver. Nå arrangerer denne legendariske kafeen kunst, musikk og teaterarrangementer, matfestivaler og en fotoutstilling om Kretas historie.

Utforsk og nyt greske historiske kafeer kombinerer smak med kultur og historie. De følger ofte interessante arkitektoniske stiler – fra nybarokk, til art nouveau, til art deco og modernisme. Dessuten bevarer og fremmer litterære, musikalske, kunstneriske og ofte kontroversielle politiske tradisjoner.

Her sitter kunstnerne: Van Gogh, Dali og Frida Kahlo.
Her sitter kunstnerne: Van Gogh, Dali og Frida Kahlo.

Kjente artister

En annen historisk kafé, Kafeneion "O Ermis", medlem av Historic Cafés Route, inspirerte kunstneren Thanasis Zisis til å lage maleriet "Hosting". Settingen på dette berømte maleriet i Mytilene hvor Van Gogh, Salvador Dali og Frida Kahlo er invitert, samt Klimt, Modigliani, Munch og Gauguin.

Mange gjenstander er fra kjente malerier, som Van Goghs stol, Cézannes blomsterpotte og Kahlos fruktfat!

"O Ermis" er et kafé-"museum", som har vært i drift siden 1800 og gjenspeiler landets historie. Den nåværende eieren, Eirini Spanoudakis, fortsetter en fire generasjons lang familie-tradisjon.

På øya Lesvos lever den gamle greske kaffe-kulturen
På øya Lesvos lever den gamle greske kaffe-kulturen

Som Thanasis Zisis skriver på sin Facebook-profil:

"I dystre tider, som den vi nå lever i, er kunst generelt og selvfølgelig maleri en metode for psykoterapi og en vei ut av det verdslige og kvelende hverdagsliv"

Så la oss ta en pause og en kaffe på Artistic Café – kunst-kafeer -  i Hellas!

BLI HJEMME - IKKE REIS TIL SANTORINI

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu