• Stor hummer - i byen Ciutadella. Menorca

Spanske retter: Fra øy til øy med mat-tradisjoner

Ta en pause fra turist-fellene og nyt heller ekte spanske retter hos innbyggernes favoritter

SPANSKE RETTER. La oss starte med noe søtt og lokalt på ferieøya Ibiza. På menyen for spanske retter finnes ofte desserten med navnet Flaó de Ibiza. Selv om flaó brukes i andre spanske regioner for å beskrive ostebaserte spesialiteter, er Ibiza-versjonen en dessertkake. Eller en kringlebunn fylt med en miks av fersk ost, egg, sukker eller honning, sitronskall og frisk mint.
For å holde oss til tradisjoner, skal denne kaken lages av ost fra melken til geit. Den skal avgjort ha smak av anis og anislikør. En Flaó de Ibiza ble vanligvis laget til påske, men i dag serveres den hele året og er blitt en av de vanligste desserter.

Dette er den lokale kaken Flaó de Ibiza.

Dette er den lokale kaken Flaó de Ibiza.

Hver øy sin spesialitet

På Balearene, altså Mallorca, Ibiza, Menorca og Formentera, venter matopplevelser og lokale spesialiteter fra land og vann. Hver øy har sine smaker preget av tradisjon – fra olivenolje til vin, oster og deilige desserter til enkel festmat.

Ikke direkte vakker, men smaker utmerket. Bullit de Peix er symbolet på Ibiza

Ikke direkte vakker, men smaker utmerket. Bullit de Peix er symbolet på Ibiza

Fisk på Ibiza

Ute i Middelhavet er Bullit de Paix selve symbolet på Ibizas spesialitet og på spanske retter, altså fisk og sjømat. Dette er en gryterett av fisk fanget på grunt vann og som serveres med potet og ris. Du finner den på mange spisesteder. Andre spesialiteter er spanske tapasretter og Paella de Marisco, en enkel sjømat paella full av smak.

Og slik serveres den - Bullit de peix hos Bigotes, Cala Mastella, Sant Carles, Ibiza.

Og slik serveres den – Bullit de peix hos Bigotes, Cala Mastella, Sant Carles, Ibiza.

Locals Only

Det er navnet og et anbefalt og hyggelig spisested på Plaza del Parque i byen Ibiza. Navnet sikter først og fremst at lokale råvarer er prioriteres – noe som gjør at du som gjest får en slags gård-til-bord opplevelse. Kanskje finnes også sobrassada på menyen – nasjonal-pølsen på øya laget av svinekjøtt, paprika og krydder.
Ta en avstikker fra turist-fellene og nyt heller et måltid hos en av de lokales favoritt. Holder åpen fra lunch til sene kvelden, men stengt mellom november og mars.

Arrós Brut er en av mange gryteretter på Mallorca.

Arrós Brut er en av mange gryteretter på Mallorca.

Dronning av Mallorca

På Mallorca vil du alltid legge merke til mandeltrærne, spesielt tidlig på våren når disse blomstrer. Ikke så rart at mandler benyttes i mange retter og i søtsaker. Som for eksempel ristet mandler i suppe og i kyllingretten Escaldums som kommer med potet og en smakfull saus. Ikke så rart at mandler kalles Dronningen av Mallorca.

Arrós Brut er en av øyas mange gryteretter laget av kjøtt, pølser, grønnsaker, krydder og sopp. Og selvsagt med ris.
Jeg besøker aldri Mallorca uten å nyte Escargot – eller snegler. Her serves snegler med potet og en buljong laget av hvitløk, fennikel, persille, mynte og chili.

Snegler - eller escargot - er en spesialitet på Mallorca.

Snegler – eller escargot – er en spesialitet på Mallorca.

Fisk på Formentera

På Formentera er «Ensalada payees» en lett og næringsrik rett, med blant annet fisken «peix sec» står på listen. Peix Sec er en middelhavsfisk som først saltes og så tørkes i den friske havbrisen i solen. «Ensalada Payees er blant de mest tradisjonelle og særegne rettene på øya. Serveres tradisjonelt med kokte poteter og sesongens grønnsaker, slik som rød og grønn paprika, løk og tomater. I tillegg tilsettes hardkokte egg og tørt brød, eller bescuit.

Salte fristelser

Coca de Trampó er en tynn og sprø deig med små skiver tomater, løk og paprika. Retten er inspirert av den berømte mallorcanske sommer-salaten Tranpó, som har de samme ingredienser. Selv om deigen er sprø og ikke legges til heving, holdes den likevel luftig ved hjelp av grønnsakene som legges på. Coca de Tempó minner på mange måter om en pizza eller foccacia. Men hvis du hevder det overfor lokalbefolkningen, vil de alltid forsvare sin egen, mindre kjente variant.

Menorcas syltetøy

Menorca er sol, stillhet og natur, samt en kyst med idylliske grotter og strender.
Figat er øyas hjemmelagde syltetøy som kan spores helt tilbake til middelalderen. Den lages av sesongens siste fiken mot slutten av sommeren. Syltetøyet er perfekt til frokost eller som tilbehør til ost. Det tilberedes for hånd ved at fikene kokes over en flamme til en masse. Et bra sted for å smake syltetøyet er byen Ciutadella.

På Menorca er Figat et syltetøy du bør smake

På Menorca er Figat et syltetøy du bør smake

Les med om disse øyene Her

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

About the Author:

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.

Legg igjen en kommentar