Dansk kunst; Verdens nød, død og elendighet samlet

september 12, 2018
Sist endret 
september 12, 2018

Glem ikke at hovedpersonen i alle installasjoner er deg som tilskuer

AARHUS: For kunst-elskere har både Aarhus, Viborg og Silkeborg på Jylland noe for enhver smak, spesielt om du er åpen for å se kunstnerens syn på verdens nød og elendighet. For det er installasjoner som dominerer kunstbildet på de store museene – der det samtidig er langt mellom hver gang man oppdager et kunstverk som passer på stueveggen og i privat samling.

Aros. Begrepet installasjon brukes for å beskrive store konstruksjoner, for eksempel den fem meter høye figuren ”Boy” – hovedverk i utstillingen ”No Man is an Island” på Aros Aarhus Kunstmuseum. Her settes forståelig fokus på Europas utfordringer, samtidig som det ikke er like enkelt å forstå hva et knust flygel har her å gjøre. Men slik er installasjoner og det blir ofte oppfattet som umusikalsk å kritisere slik kunst, spesielt når man innrømmer at kunsten ikke er forståelig. Godt å vite at utstillingen også har fokus på retten til å ha ulike meninger.
Kunstverket som skal gjøre oss klar til handling og gå løs på all verdens problemer er ennå ikke laget. I mellomtiden får vi håpe at kunst engasjerer og at vi ikke glemmer at hovedpersonen blant all verdens installasjoner tross alt er tilskueren.

Døden på gulvet. Etter å ha studert mange store og flotte skulpturer blant trærne i Silkeborg Bad og Skulpturpark, kom sjokket bokstavelig talt inne på vegger og gulv i kunstsentret. Der lå to døde ”personer” som en rystende påminnelse at vi alle er dødelig – og at vi er klar over hva vi har i vente. Med utstillingen ”Beyond The Body” prøver kurator Anne Berk å tette det store, sorte hull vi alle mer eller mindre ignorerer – ved hjelp av kunstnere.

Viborg feirer. Den historiske byen Viborg runder 1000 år og har mye å feire, som fortelles ved at kunstneren Sergei Sviatchenko har klippet og limt seg gjennom byens historie. Utstillingen ”Tribute to Viborg” presenteres som en collage hvor kunstneren har sendt historiske fakta på hodet inn i en samlingen av overraskelser og humoristiske bilder. Også andre internasjonale kunstnere deltar med bidrag til byens lystige feiring. Neste tur til Viborg blir som en ny oppdagelse i byens historie.

Moesgaard Museum. Arkitektur, arkeologi, utstilling og beliggenhet i naturen mellom skog og hav gjøre Moesgaard i Højberg i utkanten av Aarhus til en sikker vinner på museumskartet. Sett av minst en halv dag for å få med deg alle utstillinger som bokstavelig talt ligger under jorden, spesielt den som handler om Djengis Kahn, nomadenes tradisjoner og Mongolias historie. Hos Moesgaard lærer man både om fortid og nåtid.

LES OGSÅ: Jakten på dansk Hygge endte på Himmelbjerget

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu