• gåtefulle dubai

Gåtefulle Dubai; Åpent sinn, åpne dører og sjarm

Lokale emirater har en tendens til å være for seg selv og langt unna turister. Og slett ikke på stranden.

DUBAI: Det høres kanskje ut som en vits, men samtidig har påstanden et snev av virkelighet over seg. Altså, mest sannsynlig vil du kun møte en person lokalt antrukket mens du er på ferie i Dubai. I så fall er det han som stempler passet ditt på flyplassen. Av en eller annen grunn har emirater en tendens til å være for seg selv og langt unna horder av turister. Og slett ikke på stranden. For å få  nærkontakt med lokale emirater og bli kjent med kultur, skikker og dagligliv, legg turen innom Sheikh Mohammed Museum of Cultural Understanding. Til tross for det lange navnet, SMMCU står frem som et strålende sted å innlede en lokal utforskning. Her handler det meste om kultur, åpne dører og åpent sinn.

gåtefulle dubai

Ruqaya Al Hamiri var vertinne for vår lunch og fortalte åpent om livet som ung og aktiv kvinne i Dubai.

Spis med hendene

For å få følelsen av Dubais kulturelle stil og tilbud, starter jeg alltid mitt besøk  med en spasertur i Al Fahidi. Et historiske nabolag der byens gamle sjarm og historie er samlet og bevart. Legg for all del inn en guidet tur gjennom trange  gatene og vindtårn langs Dubai Creek for å lære mer om Dubai og Forente Arabiske Emirater.

“Det er fullt mulig å spise denne maten med hender, vi gjør det til og med hjemme”, sa vår engasjerende guide Ruqaya Al Hamiri. Vi var en mindre gruppe som satt på fargerike puter i en historisk bygning for å nyte et autentisk Emirati-måltid. Raqaya er en velutdannet kvinne i tjueårene som snakker om gamle og nye Dubai, men også hvordan det var å vokse opp og oppnå personlig frihet i denne byen. Fortsatt kan lokale menn ha opptil fire koner, men han må behandle alle fire likt og bør i sannhetens navn være velstående for å dekke alle utgifter.

Vi anbefaler å legge turen innom Sheikh Mohammed Museum of Cultural Understanding.

Klar tale fra Sheikh Mohammed

Ruqaya fortalte en interessant historie som beskriver hvorfor sjeik Mohammed, herskeren i Dubai, er kjent for å følge opp detaljer og holde forbindelsen med byens innbyggere. Historien handler om en av svært mange briter som bor i Dubai og som ringte en en lokal radiostasjon for å klage over at for mange utlendinger hadde kommet til Dubai. ”Programlederen ba om kommentar fra  lytterne og plutselig kunne vi høre stemmen til Sheik Mohammed. Budskapet hans var tydelig; I dette landet har vi syv flyplasser, og hvis du ikke vil bo her er du velkommen til å forlate Emiratene”.

gåtefulle dubai

Skygge-kunst kalles denne varianten. Den finnes hos Alserkal Cultural Foundation i den gamle bydelen

Kunst, design og kreativitet

Dette er et besøk for å bli kjent med tradisjonell Emirat-kultur og kunst, for å se mursteins-tårnene og gårdsplasser, besøke kunstgallerier og den vakre Diwan-moskeen, den eneste moskeen i Dubai som er åpen for ikke-muslimer. Sørg også for at du har tid til Alserkal Cultural Foundation, et kulturelt rom for kunst, design og kreativitet. Det meste av kunsten er til salgs og her finnes også en gavebutikk, motebutikk, verksted og en kafè.

gåtefulle dubai

Markedene er populære samlingspunkt for unge familier

Alt som glitrer er gull, sølv og edelstener i Gold Souq

Aroma og alt som glitrer

En tur til Dubai er ikke fullført uten besøk til Gold Souk og den aromatiske Spice Souk på Deira-siden av Dubai Creek. Gå gjennom markedet der alt glitrer i gull, studer mennesker og ta en titt på utvalget av smykker og edelstener av ypperste  karat. Spice Souk er alle kokkers favoritt – en sann galakse av smaker for å krydre både livet og maten. Lukt på armosfæren og bli introdusert til urter og krydder som ligger i store kurver rundt hvert hjørne. Pluss et stort utvalg av nøtter, oljer og safran. Blant all krydder fant jeg ekstra store kanelstenger,  Sichuan pepperkorn, kardemomme, spisskummen og karripulver. Hvis du kjøper i store mengder, forventer selger at du skal prute på prisen.

Duften av Dubai

Prøv å si ordet Oud – eller oudh på arabisk – og du vil merke at både menn og kvinner får potente stjerner i øynene. Parfyme og olje med oud-duft er laget av eksklusive Oud-trær med en særegen, svært tiltalende duft som alle forbinder med Dubai. Oud er en av verdens dyreste naturressurs og overstiger selv prisen på gull. Altså, en duft som unektelig minner om en flott suvenir eller gave å ta med hjem.

Ahmed Al Jaffla forteller om koranen i den vakre Daiwa-moskeen i den gamle bydelen av Dubai

Viktig for turister

Ettersom kulturen er forankret i islamske tradisjoner, er det enkelte ting som er viktig å merke seg at når turister besøker Dubai. Du må vise respekt og oppføre deg deretter. I Emiratene beskyttes kultur og tradisjoner.

Daglig antrekk i Dubai er også tradisjonell. Eldre menn foretrekker å bruke kandura, en lang, hvit skjorte ofte i bomull. Lokale kvinner har på seg en abaya og dekker til håret.

På offentlige steder bør du alltid bruke bukser som dekker knærne og sørge for at skuldrene også er dekket. Reglene gjelder også i de mange kjøpesentrene. Toppløs soling på stranden er ikke bare forbudt, men høyst respektløst. Metroen som går gjennom byen har en egen vogn kun for kvinner.

En sør variant av lokal dessert servert til vår kulturelle lunch

Kvinner med ansvar

Det kommer som en overraskelse at kvinner eier halvparten av små og  mellomstore bedrifter over hele UAE. Av alle steder er livet i Dubai mest liberalt. Her kan kvinner glede seg over noen av de beste arbeidsforholdene i Midt-Østen. Med gratis utdanning og flere kvinner med universitet-utdannelse ønsker mange å eie sin egen virksomhet. I løpet av 50 år har Dubai gått fra en fiskelandsby til en verdensmetropol. Samtidig har kvinner flyttet sine grenser fra hjem og familie til å være en viktig arbeidsstyrke. Bare vent, snart vil også kvinner stemple passet etter ankomst til Dubai med Emirates eller et av mange andre som flyr til Dubai International Airport.

To viktige dager

Tirsdag er dagen for Ladies Night. Hver eneste tirsdag. Denne dagen er blitt så viktig at den har fått et eksklusivt nettsted. Ladies Night betyr sand mellom tærne og mye gratis i glassene. Dessuten, gode tilbud på måltider, spa-behandlinger og gratis shisha, for å nevne noe av lokkemidlene.

gåtefulle dubai

Friday Brunch på Souk Medinat Jumeirah: Størst var stemningen blant våre norske venner rundt bordet med Marit Mubarak, bak t.v., som bor fast i Dubai

Fredag ​​er den store fridagen, altså Dubais søndag. Banker og offentlige kontorer holder stengt, mens restauranter og kjøpesentre er like åpne som alle andre dager. «Friday Brunch» er den klassiske begivenheten som Dubai har tatt til nye høyder. Det betyr massevis av mat og drikke inkludert i en betydelig prislapp. Mitt råd: Bli for all del med på «Friday Brunch» som starter klokken midt på dagen og nesten aldri tar slutt. En ting til; Forlat aldri Dubai på en fredag.

Les også: Dubai er rik på kultur

Ut på tur

Landing: Jeg reiste med Emirates (emirates.com), det Dubai-baserte flyselskapet fra Oslo Gardermoen til Dubai med Airbus A380. På økonomi-klasse fikk jeg servert alt av drikke, to måltider og velge mellom 1500 filmer og gratis Wi-Fi. Jeg anbefaler å lytte til en podcast om alt som skjer i Dubai. Flyplassen kan nås med byens Metro (rta.ae) mellom klokken 05.50 og midnatt. Metroen stopper i sentrum og langs kysten i nærheten av de fleste hoteller.

Bo bra: Jeg bodde på to utmerkede 5-stjerners hotell, begge nær metrostasjoner. Fra sengen på det nye Address Sky View hadde jeg fri sikt til det skyhøye spiret og den blanke glassfasaden på Burj Khalifa. Toppen ligger på 828m, verdens høyeste bygning da den åpnet i 2010. Rommet mitt hadde alt som trengs, og har spa og takbasseng i 54. etasje med utsikt over byen. Dobbeltrom koster fra USD 250. V Hotel Dubai, Curio Collection by Hilton, har utsikt over kanalen og er designet for å gjenspeile byens ånd. Hotellet har restauranter, barer og sceneshowet «La Perle». Dobbel rom fra 180 dollar med stor frokost.

Spis godt: Prøv noe virkelig lokalt: Kjøtt av kamel, da som fylt kamelkjøtt. Al Harees er en kjent rett eksotisk krydret. Shawarma er den mest spiste maten i hele landet. Al Machboos er også en tradisjonell rett. Prøv også den lokal houmus.

Natteliv: Fra tak-barer og trendy beach-klubber til elegante restauranter. Nattelivet er ekstatisk. Lær koden og få opp døren til «Happy hour» og en kveld på byen.

Mini-Guide: Morgen: Kombiner soloppgang med en joggetur langs stranden og Jumeirah Beach Road. Stopp ved utendørs treningsapparater. Avdelinger for turistinformasjon er spredt over hele byen, inkludert på flyplassen og en på Baniyas-plassen; dubaitourism.ae. Strand-klubber er big business. Prøv White Beach & Restaurants på The Palm, Atlantis, stedet for å slappe av med mat og live musikk. Ettermiddag tilbringes ved Dubai Creek, hopp på et tradisjonelt tre-fartøy og besøk de viktigste markedene, også kalt soukene. Båtturen er rimeligste reise i Dubai, turen koster to kroner. Bo rimelig: Rove Downtown Dubai ligger i sentrum og setter en ny standard for rimelige hotell. Det er både hipt, hjemmekoselig og med utendørsbasseng, restaurant, treningssenter og service. Dobbeltrom fra USD 45. Adresse: 312 Al Saada Street. Mann-kvinne: Av Dubais 3,5 millioner befolkning er 2,5 millioner menn. Kvinner utgjør drøyt 30 prosent. Mistet og funnet: Noen er veldig rike, og har lett for å glemme. I følge politiet ble det funnet to diamantringer til en verdi av 3 millioner, mens en drosjesjåfør fant en gjenglemt gull til en verdi av fantastiske 840 000 euro. Mindre luksuriøst; Dubai Police har et eget orkester med sekke-pipere som opptrer ved statlige arrangementer. Spør du pent, kan de sikkert hyres inn for å fremføre en norsk melodi. Neste store begivenhet i Dubai: Expo 2020 åpner i oktober og varer et halvt år.

About the Author:

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.

Legg igjen en kommentar