Geir strandet på Paradisøy – med gitar!

mars 30, 2020
Sist endret 
mars 30, 2020

Få reise-tips om to øyer fra trønder, musiker, artist, kokk og kunstner

BORACAY, FILIPINENE: Nærmest forlatt på Paradisøy. Det er ikke enkelt å få oversikt over hvor mange nordmenn som bor i dette landet. Mest sannsynlig har det å gjøre med at Filippinene består av mer enn 7,000 øyer og at nordmenn og skandinaver har slått seg ned både her og der. Heller ikke ambassaden i Manila har en slik oversikt. Norske Geir på paradisøya Boracay har vekselsvis bodd her og på ei mindre naboøy de siste 15 årene.

paradisøy
En kvinne, en seilbåt, palmer, blått hav og ei øy. Dette er fra Boracay på Filippinene


«Da viruset ble oppdaget her på øya gikk alt veldig fort til full stopp. Ingen turister inn og alle forsvant, inkludert alle fra Kina og Sør-Korea. Til slutt kom en lockdown», forteller Geir Tosaunet. Trønderen har opplevd det meste, fra tornadoer til virus, men har ingen hast med å returnere til Norge.
LES OGSÅ: TIL HIMMELS OG TIL CEBU

Vant med store utfordringer

Folk på Boracay er ganske vant til store utfordringer. I 2018 beordret president Duterte full stopp i turismen for å oppgradere infrastrukturen, ikke minst kloakksystemet. Det var seks måneder med null inntekt. Dette ble fulgt opp av vulkanutbrudd ved Manila og stopp i flytrafikk. Som ikke det var nok, i jula 2019 kom en typhoon og store ødeleggelser, ingen strøm, telefon og internet. Med coronaviruset forsvant alle turister. Paradoksalt at viruset kommer fra Kina, landet som leverer de fleste turister til Boracay.

Geir Tosaune - også kjent som "Smiley" - bor store deler av året på Boracay

Drev egen resort

«Filipinerne er glade optimister og i vanskelige tider har folk her på øyene en egen evne til å overleve. Ofte ved hjelp fra stor-familien, donasjoner og mat fra fisk og landbruk. Turismen gir jobb og inntekter, vel og merke når turistene returnerer», sier Geir. I tre år drev han en mindre resort på naboøya Carabao.

Virus «Made in China»

I Filippinene er koreanerne populære, det motsatte er tilfelle når det gjelder kinesiske turister. Spesielt etter at viruset med merkelappen «Made in China» kom og ødela en sikker inntekt.
«Det føles som jeg har strandet på ei øde øy med flotte, hvite strender, evig sol, rent vann, masse hotell og barer, men svært få mennesker. Her er det total lockdown, har ikke lov å bevege meg ute, ingen serverer alkohol, null båtforbindelse og en reise på minst fem dager for å komme meg til flyplassen i Manila. Litt merkelig, for egentlig er denne øya et paradis», slår Geir fast.

Som kokk satser Geir på frukt, grønnsaker og urter både nå og for fremtiden.

«Smiley» en habil kokk

Men artistnavnet «Smiley» forplikter og med flere gitarer, piano, trommer og studioutstyr kan Geir stable et band i løpet av et par timer. Dessuten driver han også med kunst til sine utstillinger og regnes som en habil kokk med egen profil. Maten har lager er basert på grønnsaker, urter og frukt med slagordet «Food for Future».

paradisøy
Turnè i Norge: F.v. Karin Baadsvik, som June Carter, Dag E Kittilsen på trommer og Geir Tosaunet som dyp stemme som Johnny Cash

Hedrer Johnny Cash

Halve året tilbringer Geir i Norge for å jobbe som artist og musiker med eget band. Til høsten fortsetter han med en Johnny Cash Norway Tour – en musikalsk honnør til Johnny Cash og June Carter.
Få er mere kvalifisert til å gi tips og råd om å feriere på Filippinene. Her er tips fra Geir Tosaunet.
«Start gjerne på Boracay og stikk innom Nigi Nigi for å lytte til cover-bandet med låter fra 1960-90. Jeg anbefaler også øya Palawan med pudderstrand, magisk solnedgang og unike opplevelse. Når jeg først skulle strande på ei øde øy, så er ikke dette det verste»

Massegraver etter katastrofen: VI HAR IKKE FLERE TÅRER!

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu