Kongelig sus over steder The Crown ble spilt inn

november 11, 2020
Sist endret 
november 11, 2020

THE CROWN. Opplev det kongelige Storbritannia og følg Dronningen gjennom det 20. århundret i den suksessrike TV-serien The Crown. Her får du vite mer om stedene som ble benyttet under innspillingen av serien, der du kan få et lite innblikk i den kongelige livsstilen.

Queen Elizabeth
Storbritannias Queen Elizabeth

Royal Yacht Britannia, Skottland

Royal Yacht Britannia var med i andre sesong av The Crown, da Prins Philip reiste rundt i verden. Det er også planlagt at den skal være med i den fjerde sesongen. Scenene er ikke filmet om bord på selve skipet. Skipet ligger nå til kai i Leith i Edinburgh. Britannia var et av kongefamiliens hjem i over 40 år, og det har seilt  nesten to millioner kilometer rundt om i verden.

En av lugarene til de kongelige ombord i skipet Britannia ved kai i Edinburgh.
En av lugarene til de kongelige ombord i skipet Britannia ved kai i Edinburgh.

Hatfield House, Hertfordshire

Dette store huset i Hertfordshire var hjemmet til den 7. markien og markisen av Salisbury og deres familie. Her finner man også Old Palace som var eid av Kong Henrik VIII. Kongen oppdro sine tre barn i palasset, blant andre Elizabeth I.

 Ely Cathedral, Cambridgeshire

Spektakulære Ely Cathedral har røtter helt tilbake til år 672, og den nåværende bygningen går tilbake til år 1083. I The Crown representerte den Westminster Abbey i bryllupet til Dronning Elizabeth og Prins Philip. Katedralen har også vært med i filmene Kongens tale og Elizabeth: The Golden Age!

Hatfield House, Hatfield, England
Hatfield House, Hatfield, England

 Knebworth House, Hertfordshire

På herregården Knebworth House kan du få innblikk i 500 års historie. Generasjoner av Lynton-familien har bodd her siden tudortiden, og hver av dem har satt sitt preg på denne storslåtte bygningen. Den har et romantisk ytre dekorert med tårn, kupler og vannkastere, og har vært med både i innspillingen av The Crown og i filmene Kongens tale og Batman the Movie.

 Slains Castle og Cruden Bay, Skottland

På toppen av en skotsk klippe, med utsikt til Nordsjøen, finner vi ruinene av Slains Castle i Aberdeenshire. Dette fortryllende stedet var en gang i tiden styrt av den mektige Hay-klanen, og i sin storhetstid var det et slott i skotsk baronistil med tre hager. Slottet er fullt av historie og er sagt å ha inspirert noen av scenene i Bram Stoker's Dracula. Det er nå altså også brukt til innspillingen av The Crown, i likhet med vakre Cruden Bay, en kort tur unna.

 Balmoral Castle, Skottland

Slottet Balmoral Castle i Aberdeenshire ble kjøpt av Prins Albert i 1852 og gitt til Dronning Victoria. Det har helt siden da vært en skotsk residens for den britiske kongefamilien. Det er fortsatt først og fremst en privat residens, men på noen utvalgte dager i året er eiendommen, hagene og slottets ballsal åpent for publikum. Prinsesse Diana og Prins Charles tilbragte deler av bryllupsreisen sin på Balmoral. Den slående gotiske arkitekturen fra viktoriatiden på Ardverikie – som også er med i suksessdramaet Kar for sin kilt – fungerer som stand in for scenene i den fjerde sesongen, samt for andre scener i tidligere sesonger av The Crown.

 10 Downing Street, London

I sesong fire blir The Crown-fans introdusert for Storbritannias første kvinnelige statsminister, Margaret Thatcher, spilt av Gillian Anderson. Vi får se henne vinke til folkemassene utenfor 10 Downing Street. Selv om dette er gjenskapt på settet, er det virkelige 10 Downing Street offisiell residens og kontor for den britiske statsministeren. Det danner bakteppe for møter med viktige personer som Hennes Majestet Dronningen, samt presidenter og andre statsledere. Historieinteresserte og fans av serien kan bli med på en virtuell tour gjennom noen av de historiske rommene og bli bedre kjent med en av de mest betydningsfulle bygningene i Storbritannia.

Kuppelen til St Paul´s Cathedral i London
Kuppelen til St Paul´s Cathedral i London

 St. Pauls katedral, London

I 1981 giftet Lady Diana Spencer seg med Prins Charles i de vakre omgivelsene i St. Pauls katedral. Det er et uforglemmelig øyeblikk i historien om kongefamilien, som også gjenskapes i sesong fire av The Crown, der Winchester katedral spiller rollen som ikoniske St. Pauls i London. Den virkelige St. Pauls katedral ble tegnet av den kjente arkitekten Sir Christopher Wren og er fra 1711. En storslått kuppel er vakkert dekorert på innsiden kan besøkes som en del av en virtuell tour. Katedralen har ikke bare vært vitne til kongelige bryllup og begravelser – den overlevde også bombingen under andre verdenskrig.

 Savoy Hotel, London

The Savoy er en favoritt blant de kongelige. I sesong fire av The Crown ser vi Prinsesse Diana ankomme det glamorøse hotellet. Den som ønsker en smakebit på det kongelige livet, kan planlegge et opphold i et av de 267 overdådige gjesterommene. Blant annet Royale Suite med utsikt til Themsen, jacuzzi, privat minibar og 24-timers butlertjeneste. Gjestene kan også nyte sin afternoon tea i atriet under glasskuppelen, eller en cocktail i Savoys American Bar – den eldste cocktailbaren i Storbritannia som fortsatt eksisterer.

Royal Opera House i Covent Garden
Inngang til Royal Opera House i Covent Garden

 Royal Opera House, London

Londons Royal Opera House er et ikon innen musikalsk høykultur. I fjerde sesong av The Crown er den med som en del av den kongelige bursdagsfeiringen. Dagens struktur var opprinnelig kjent som Theatre Royal og går tilbake til 1858. Arkitektoniske høydepunkter er blant annet Paul Hamlyn Hall – tidligere kjent som blomsterhallen – en enorm struktur i glass og jern som en gang var en del av det originale blomstermarkedet i Covent Garden. Det er nå stedet der besøkende kan nyte et glass champagne før forestillingen.

 Old Brompton Road, London

Sesong fire av The Crown gir også seerne et glimt av Dianas liv før hun giftet seg og ble prinsesse. Nærmere bestemt livet i No 60, Coleherne Court. Her i Old Brompton Road vest i London bodde Diana sammen med tre andre da forholdet til Prins Charles ble innledet. Eiendommen er i privat eie, men bygningen ligger bare en behagelig spasertur unna Kensington Palace – Prinsesse Dianas neste bosted!

Slottet Caernarfon i området Menai i Wales.
Slottet Caernarfon i området Menai i Wales.

 Caernarfon Castle, Wales

Caernarfon Castle i Wales med robust skjønnhet er et annet tidligere innspillingssted for The Crown. Det var her Prins Charles ble innsatt. Slottet var også den virkelige destinasjonen for denne historiske begivenheten i 1969, da 20 år gamle Charles gjorde krav på tittelen sin og ble Hans Kongelige Høyhet Prinsen av Wales.

På besøk i Manchester: BRITENES RADIKALE BY

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu