Helg i Manchester; Dette er britenes mest radikale by!

februar 23, 2019
Sist endret 
februar 23, 2019

"Mancunian har bestemt holdning og er svært selvstendige. Ja, vi er ganske radikale, har sans for humor og er vennlige "

MANCHESTER: To hundre år er gått siden arbeidere gjorde opprør for å få stemmerett. Nå har byen et imponerende nasjonalt museum for demokrati, mens lokalbefolkningen fortsatt er involvert i meninger som er verdt å kjempe for. Manchester har radikalisme bygget i egen grunnmur og erkjenner viktigheten av å kjempe for de mange, ikke nødvendigvis de få.
Den industrielle revolusjonen var viktig for Storbritannias utvikling, og Manchester har alltid tatt del i landets politiske utvikling. Labour, det engelske Arbeiderpartiet, ble grunnlagt her i 1900, med utgangspunkt i fagforeningene. Senere kom den stolte by-erklæringen: "Radikal tenkning er en gave til verden fra Manchester".

Møt de lokale. Lytt til lokalbefolkningen, er beste råd å bli kjent med et nytt sted og de som bor her. Heldigvis traff jeg Jean Bailo, en ekte mancunian, som er navnet på lokale, og en guide i mesterklassen.
"Mancunian vil nok hevde at vi har bestemte meninger, holdninger og veldig selvstendig. Som by er vi ganske radikale, har sans for humor og er veldig vennlige. Ja, dette var lenge en nedslitt by, det var grunnen til at Manchester ble så velstående. Men fra 1980-tallet er alt forandret og forbedret, nå har vi mange museer, kunstgallerier, byr på vakker arkitektur og en variert kultur. Her lever en ung befolkning som er stolt av sin by – og vi har underholdning uten sidestykke".

Radikalt museum. For å få kunnskap om Manchesters historie og forstå de som bor her, bør du starte med et besøk i People's History Museum og bli med på en guidet tur som heter Radical Thinking. Utforsk protestens fortid, nåtid og fremtid, og at det er gått 200 år siden Peterloo-massakren; en viktig begivenhet i Manchesters historie. Dette er et museum som passer perfekt til denne byen. Her kan du lære om likestilling, sosial rettferdighet, sosialisme og kamp for en rettferdig verden. Museet holder åpent hver dag og det er gratis inngang.

Lokalt matmarked. Store mathaller er blitt en ny trend for å spise ute, og et tidligere kjøttmarked i Swan Street har fått et nytt liv. Her er nye aktører innen mat og drikke kommet inn med et tilskudd til matkulturen i nordvest England. Markie Mayer i det pulserende Northern Quarter serverer kjøtt, fisk, pizza, deling av salater, mange vegan og glutenfrie alternativer, samt dessert, kaker og drikke under ett tak. Reserver et bord, er et godt råd.

Cotton City. Historien om industribyen Manchester dukker på alle måter opp på Sicence and Industry Museum. Her kan du bli med på en tur og se en stor samling som bevis på at Manchester reiste seg til berømmelse som verdens første industrielle by. Her kan du se den første datamaskinen, verdens første jernbanestasjon og ikke minst hvordan Cottonopolis oppsto, et kallenavn på Manchester som by for verdens bomullsindustri. Dette museet har en samling av innovasjoner som begynte i Manchester og senere påvirket resten av verden.

Kunst, håndverk og kultur. For shopping er Northern Quarter kjent for hippe butikker, kafeer, barer og kreativ aktivitet, et tydelig alternativ til de store merkevarer som finnes i byens kjøpesentre som Manchester Arndale. Manchester Craft & Design Center har over 30 designere som selger håndlaget arbeid direkte fra sine studioer. Det er også en egen kafé som med hjemmelagde supper, stuinger, mindre retter og pizzaer. Dette bohemske området er også hjemsted for gatekunst.

Lær mer. Manchester har flere imponerende bibliotek som er verdt å besøke: både for enestående arkitektur så vel som bøker og historiske samlinger. Manchester Central Library minner litt om Pantheon i Roma. John Rylands Library er en del av Univercity of Manchester og ser ut som et mursteinsrød slott eller katedral fra utsiden. Dette viktoriansk gotiske landemerke har en spektakulær samling inkludert manuskript fra middelalderen og en Gutenberg-bibel.

Fremtidens hage. Etter bare 15 minutters kjøring fra sentrum, kommer du til det største hage-prosjektet i Europa, designet av prisbelønte landskapsarkitekter og som åpner sommeren 2020. RHS Garden Bridgewater tar sikte på å bringe tilbake den fortapt historiske eiendommen Worsley New Hall i Salford og lage en hage for fremtiden. Vent å se, dette blir imponerende og stort.

Tilbake til Manchester. En weekend i denne byen kan på mange måter bli spennende om du er åpen og både utforsker de gode, de dårlige og de mange nyanser av grått det byen byr på der den ligger mellom elver, gamle varehus og en ny moderne skyline med høyhus som dukker opp over alt. Jeg vil tilbake til Manchester – i en visshet at jeg klarte å lage en historie uten å nevne noen av byens to så berømte fotball-klubber. Men også fordi folk jobber hardt, spiller enda hardere og har avgjort sans for tørr humor.

En historisk kommentar hentet fra en video på det radikale museet får avslutte denne historien. En erklæring av Margaret Thatcher, Storbritannias første kvinnelige statsminister, på det konservative landsmøtet i 1981. Kritikere mente hun burde foreta en U-sving, men Iron-Lady sto på sitt: “You turn if you want to. The Lady´s not for Turning”.

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu