En tur til fots i Himalaya som alle kan klare

mars 5, 2019
Sist endret 
mars 5, 2019

Er du relativt sprek, med friske bein og litt fjellvant, klarer du fint denne fjellturen uten guide

HIMALAYA, NEPAL:  Stiene i Langtang-dalen er godt merket, og er du i tvil kan du forvente hjelp av de du møter underveis. Er du relativt sprek, med friske bein, og er du litt fjellvant, så klarer du fint å gå fjelltur der uten både guide og porter til å bære sekken din. Du er sjeldent mer enn 5 km unna et lite tehus som tilbyr servering, eller et vertshus som har overnatting.

Du er også sjeldent alene langs stien i mer enn en times tid. Vi valgte å gå i lavsesong, i starten av april. Lonely Planet hadde forberedt oss på at dette ikke var en villmarkstur, og vi endte opp med å gå flere steder i kø. Likevel virket Nasjonalpark-vokterne eller vertene vi bodde hos litt skuffet over at det ikke var flere gjester.

Kjøp ID-kort. Et par viktige ting å huske på før du forlater Katmandu: Du må kjøpe “oppholdstillatelse” til nasjonalparken samt ID-kortet Trekkers Information Managment Systems (TIMS). Dette er både for din egen sikkerhets skyld og fordi det er ulovlig å oppholde seg i parken uten den symbolske summen du betaler. Prisen bidrar til å dekke en rekke utgifter Nepal har med å opprettholde nasjonalparken.

Lær om høyden. Er du eventyrlysten, sosial, og foretrekker å reise med offentlig transport, så går det busser, men beregn god tid. Ser du på reisen til Syabrubesi som en transportetappe og har lyst til å komme frem litt mer uthvilt og litt raskere er det mulig å leie en jeep. Du kan også kjøpe billett til et helikopter som flyr oppover til landsbyen Langtang, dog er det ikke å anbefale blant annet på grunn av høydesyke (AMS eller Acute Mountain Sickness) Mitt råd; skal du opp i høyden, er det bare å lære seg om den.

Fotogene landsbyer. Det fine med å kjøre jeep eller buss oppover, er at du får med deg hvordan landskapet gradvis forandrer seg etter at du kommer ut av Katmandu og etterhvert beveger deg opp og ut av Katmandudalen. Du får også se utrolig mange små fotogene landsbyer langs veien. Vår sjåfør var en helt, både når det kom til navigering av kart, men også til hvor det var bra mat underveis på den nesten syv-timer lange kjøreturen.

Etter å ha kjørt over veier som ikke ser ut eller føles ut som veier, og passert flere sjekkpunkter med tungt bevæpnede vakter, kom vi til Syabrubesi. Sjåføren anbefalte et veldig bra gjestehus. Vi fikk et rom med to senger og eget toalett, med middag og frokost til snaue 50 norske kroner. Syabrubesi er en sjarmerende liten fjell-landsby omkring 2100 meter over havet.

Varme og høyden. Dagen etter gikk vi fra Syabrubesi til landsbyen Lama Hotel, en tur på omkring 12 kilometer. Selv i varmen klarte vi å holde bra tempo, normalt en dagsmarsj på omkring tre timer. Men vi skjønte fort at vi ikke klarte et slikt tempo. Det var nær 30 varmegrader, vi hadde tunge ryggsekker og skulle opp 1200 høydemeter. Heldigvis var vi sjeldent langt unna et egnet sted for en rast før vi kom til tehuset som ligger i Rimche. Vi brukte syv timer på turen.

Litt ubehagelig. Neste dag starter omtrent som dagen før: Frokost klokken 06 og avgang en time senere. Istedenfor å gå til Langtang, stopper vi på et gjestehus i Gumpa hvor det var god veldig god standard på alle gjestehusene. Langtang ligger kun en halv time unna Gumpa. Vi kunne se landsbyen på andre siden av steinskredet, som begravde deler av Langtang under jordskjelvet i 2015. Det føles ubehagelig å se på steinskredet. Rundt så vi snøkledde topper – noen høyere enn 6000 meter.

Over steinrøysa. På den tredje og siste dagen gikk vi mot Kyanjin Gompa. På vei over steinrøysa fikk vi den ubehagelige følelsen. Selv nesten tre år etter jordskjelvet har ikke steinmassene stabilisert seg og flere steder så vi rester etter bebyggelse. En parkvokter fortalte at det var dårlig med turister.

Bra alternativ. Snaue tre timer senere var vi i Kyanjin Gompa, og det føltes uendelig godt å komme til vårt gjestehus. Der ble vi sittende å småprate med verten om vår tur og om livet i landsbyen på vinterstid. Vår tur viste at Langtang-dalen er lett tilgjengelig fra Kathmandu, og dersom man ikke har mer enn 7 - 8 dager og vil ha en tur i Himalaya, så er vår turløype et veldig bra alternativ.

Yrjan er en fleksibel reise-reporter, føler seg like mye hjemme i Himalaya som i Brussel på søk etter byens beste blåskjell - eller jakter kunstnerisk inspirasjon i Reykjavik. Han bor fast i Arendal.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu