Oppdag det ukjente Nord-Peru

november 17, 2013
Sist endret 
november 17, 2013

Kuelap det neste ”Machu Picchu”

Det nordlige hjørnet av Peru er en oversett region. De fleste turister valfarter til verdenskjente attraksjoner som Cusco og Machu Picchu. Synd og skam, for det er mange perler nord for hovedstaden Lima. Her finnes både fortidsbyer, dramatiske deler av Andesfjellene og herlige strender med flotte muligheter for surfing.

La oss se hva som finnes. Mange spår at fortidsbyen Kuelap vil bli det neste ”Machu Picchu” når den en gang blir ferdig utgravd og mer tilgjengelig. Men det er fullt mulig å oppleve det unike, før hordene kommer.

Skyfolkets murer
I Kuelap vil du se 450 stenhus i en av Latin-Amerikas største fortidsminner. Man vet at byen ble av det myteomspennende Chachapyona-folket, også kalt ”Skyfolket”, omkring år 900. Bebyggelsen skulle beskytte folket mot fiender, noe som forklarer beliggenheten i 3.000 meters høyde, omringet av en 20 meter høy steinmur. Hit er det organiserte turer ut fra byen Chachapoyas.

Blant landets fortidskulturer er Moche- og Chimu-folkene, som hersket over Perus nordligste stillehavskyst fra cirka år 100 til inkaene tok over på 1400-tallet. Vi kan følge i deres fotspor på Moche-ruten, som går mor nord fra kolonibyen Trujillo. Et av høydepunktene på turen er Chan Chan, verdens største leirby over et areal på 36 kvadratkilometer. På denne turen bør man absolutt besøke sol- og månetemplene Huaca del Sol og Huaca la Luna, to pyramider bygget over flere århundrer.

Strand og surfing
Badestrender med surfekultur er neppe det vi forbinder med Peru, men kysten nord for Lima byr på strender og bølger. I så måte er den lille badebyen Màncora en godt bevart hemmelighet for oss i Europa. Dette er stedet for å nyte en Pisco Sour mens solen langsomt dukker ned i Stillehavet. Fiskerestauranter med nylaget ceviche eller en porsjon muslinger ligger på rekke og rad og om natten fester overklassen sammen med turister langs barene på stranden. En times undervisning i surfing koster vel 100 kroner.

Enda bedre bølger for surfing finnes i Chicama, 70 km nord for Trujillo. Det beste tidspunkt er fra mars til juni, men i surfing pågår hele året, I Chimaca er det ikke uvanlig at surferne treffer på to kilometer lange bølger og dermed muligheten til å stå på brettet i flere minutter.

Majestetiske fjellkjeder
Cordillera Blanca er Sør-Amerikas svar på Himalaya med 16 fjelltopper som alle rager over 6.000 meter, blant annet Huàscaràn som med sine 6.768 er Perus høyeste fjelltopp. Er du opplagt på å prøve deg i fjellene, kan du ta utfordringen i Cordillera Blanca. Den fem kilometer lange turen til toppen på 5.750 meter tar to til tre dager å utføre. Men det er også muligheter for alle som kun vil lære seg å klatre eller bare ta en tur med Andesfjellene som imponerende bakteppe.

Mer om Peru: http://www.peru.travel/en-us

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu