La oss dra nordøst for å feste og feire Finland

februar 28, 2017
Sist endret 
februar 28, 2017

Party, sauna, innsjøer, kald vinter, solfylt sommer, finsk design og julenissen

FINLAND: Midnattssol og nordlys. Milevis med skog, tusenvis av innsjøer, varme saunaer og kalde vintrer, skianlegg, finsk design og den ekte Julenissen. Dette er Finland. I 2017 feirer finnene 100 år som uavhengig nasjon. Og tro meg, finnene vil feire begivenheten og de  er svært gode til å feire. Uansett hvor du møter finner, husk å hilse med gratulasjonen "Hyvää juhla".

Fire årstider. Våre naboer i øst har fire årstider og en vinter som varer halve året, i finsk Lappland fra november til april. Men finnene har mange aktiviteter å fylle den mørke årstiden. Våren er tiden for å bli født på ny og feiring av 1. mai er ikke dagen finnene er mest edru. Sommeren er min favoritt og en fantastisk tid. Nord i Lappland varer en sommerdag i nesten to måneder, og i sørlige del av landet er det heller aldri helt mørkt.
Les om fluefisker Sanna og Helsingfors

Ikke vær engstelig. Akkurat som Nord-Norge har også Nord-Finland nordlys, eller Aurora Borealis, som skinner på  stjerneklare kvelder mellom oktober og mars. Rovaniemi er hovedstaden i finsk Lappland og hjembyen til julenissen, altså Santa Claus. Selv om sommeren er beste tid for å besøke Finland, ikke vær engstelig for å dra nordover om vinteren. Det er en opplevelse og handler i grunnen om hvordan du er kledd. Start med ullundertøy og varme sokker og fortsett med enda mer varme klær. Husk lue og varme hansker.

Sauna. Hvis du virkelig ønsker å forstå Finland og dets folk, så er varme saunaer et godt utgangspunkt. Sauna er en så stor del av finsk kultur at det ikke kan  sammenlignes med noe annet. Landet har mer enn to millioner saunaer, omtrent en per husholdning, og en i parlamentet.
Nye Allas Sea Pool i Helsingfors er et spa-kompleks inspirert av den historiske arven. Löylö Design Sauna er et annet moderne kompleks, med en restaurant som serverer finske spesialiteter og en trebygning som er en attraksjon i seg
selv.

Les også Europas heteste ferieby

Drømmenes land. I vår moderne tid med stress, køer og rush søker vi ofte etter plass og tid. Plass til å puste, tid til å drømme. I Finland finnes mye ro og stillhet, for dette er et land med tusenvis av innsjøer og få innbyggere. Her kan du øve på ekstrem avslapping i en vill og ren natur, i saunaer og spise sunn mat fra havet, elver og de dype skoger.

Helg. Du har kanskje hørt at finner av natur er en smule reserverte. Det kan virke som om de er litt stille, men møt finner i en bar i helgene, og du vil fort oppdage en helt ny dimensjon av folket. Finner elsker å feste og dette kommer mest til syne i sentrum av Helsingfors. Her finnes alt fra rock show til klassiske cocktail-barer, for denne hovedstaden byr på det meste.

Les også Drikk som innfødte

Pop-up mat. Maten i Helsingfors varierer fra pop-up restauranter til lokale festivaler. Det serveres lokal og sesongbetont mat av vilt, fisk fra hav, elver og innsjøer, sopp og bær i tillegg til kulinariske kulturer og smaker fra verden forøvrig. Et eksempel på kreativitet er Finlands Restaurant Day, der alle kan sette opp en restaurant, hvor som helst – noe som betyr at vanlige folk leker kokker og vin-eksperter - ofte med stort hell.

Feiringer. Det blir ikke mangel på kulturelle innslag og arrangement over hele Finland i løpet av 2017. Temaet for feiring av 100 års uavhengighet er «Vi er sammen». Dette er anledningen vi kan utforske alle tilbud - fra varme saunaer til kultur og den ville naturen som alltid er i nærheten.

Starten. Finlands jubileum startet på nyttårsaften i Helsingfors, i området Töölönlahti og plassen Kansalaistori. Festen hadde sitt klimaks med et stort fyrverkeri.

Les også Sannheten om Norden

Fest hele året. Åpningsfesten innledet jubileumsåret, og mye blir gratis for publikum. Hovedtemaet fører til et  omfattende program som vil foregå hele 2017 , samtidig som lokale temaer rundt omkring i landet blir akkurat så mangfoldig og annerledes som Finland og finnene er.

Mer om programmet SuomiFinland100

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu