Sanna – lokal guide til fluefiske og Helsingfors

august 1, 2016
Sist endret 
mars 21, 2022

Finland har tusenvis av elver, bekker og fiskevann

Navn: Sanna Koljonen
Bor: Helsingfors, hovedstaden i Finland
Født: 1989
Yrke: Jusstudent
Min hobby: Fluefiske, fotturer og ashtanga yoga

HELSINGFORS: Sanna er en finsk jusstudent som både er lidenskapelig opptatt av å fiske og samtidig bevare en bærekraftig fiskebestand i de tusen sjøers land. Hun har vært sportsfisker siden 1996 og begynte med fluefiske 2003. Nå fisker Sanna helst med tvillingsøster Karoliina. Jentene vokste opp i Järvenpää, en relativt liten by 35 km nord for Helsingfors.

Hvorfor valgte du fluefiske som hobby? Som barn tok foreldre meg ut i naturen, det var nok grunnen til at jeg utviklet et nært forhold til natur og dyr. Min bestefar og mine foreldre lærte meg å fiske da jeg var veldig ung. Min mor er forøvrig seniorforsker innen fiskeri. For meg handler fisking om å tilbringe tid i naturen, oppdage nye vakre og ofte isolerte steder, møte ville dyr og lære å forstå hvordan naturen fungerer – ofte sammen med gode venner.

Hva er din favoritt-elv? Det må bli elva der jeg lærte fluefiske og som er eid av et statlig institutt og ikke tilgjengelig for offentligheten. Finland har mange innsjøer, men også mange elver.

Kan utlendinger fiske der? En av mine favoritt-elver i Finland er Kermankoski, som ligger i Heinävesi, østlige delen av Finland. For å fiske i Finland må alle betale et nasjonalt gebyr på 39 euro til fiskeriforvaltning. For noen bekker og elver må man kjøpe et eget fiskekort, men det er mye billigere i Finland enn i Sverige og Norge. Alle kan fiske i Kermankoski mot å betale 30 euro for en dag.

Din største fangst? Det var en sjøørret på 69 cm og som veide 3,5 kg sjøørret, fanget i Ljungan i Sverige.

Fisker du alene eller med venner? Jeg er så heldig at jeg har en tvillingsøster som deler samme lidenskap. Hvis jeg ikke fiske med min Karoliina, fisker jeg med venner eller alene. Men fluefiske er mest gøy når man deler opplevelsen med andre.

Best periode for fluefiske? Definitivt om sommeren. Jeg elsker sommernetter her i nord, netter når det egentlig aldri blir mørkt og man kan fiske hele natten.

Dine favoritter i Finland? Min favorittby må nødvendigvis bli Helsingfors, vår hovedstad som har så mye å tilby. Min favoritt sommerby er Hanko, som ligger 130 km vest for Helsingfors og kan by på 30 km med sandstrender og idylliske kafeer og restauranter. Hvis du ønsker å komme deg ut av hovedstaden, så anbefaler jeg den vakre finske skjærgården med tusenvis øyer. Jeg elsker øyer som Utö (den sørligste bebodde øya i Finland, veldig isolert), Bengtskär (kjent for sitt fyr) og Houtskari (ligger i Skjærgårdshavet i provinsen Vest-Finland).

Favoritter for å spise: Jeg foretrekker vegetar-vennlige restauranter og anbefaler to som ligger i Kallio distriktet:

Onda: Toinen linja 3, 00530 Helsingfors.  Nydelig vegansk mat og god service.

Sandro: Kolmas Linja 17, 00530 Helsingfors. Deilig brunsj på lørdager og søndager.

Typisk lokal mat? Jeg vil påstå at vi spiser mange forskjellige typer fisk, og om sommeren tilbys mange av deilige desserter laget av blåbær, jordbær og multer.

Møt de lokale: Mange finner besøker Vallisaari, en øy som i sommer ble åpent for publikum og som ligger 20 minutters reise fra Helsingfors. For å komme til denne øya tar man en båt som går fra torget (billett € 7).
Mer om Vallisaari 

Min favoritt-bar: Helsingfors har mange fine møteplasser og jeg vil anbefale restaurant Löyly, som åpnet i sommer og eies av en finsk politiker, en skuespiller og aktivisten Jasper Pääkkönen. Löyly er mer enn en restaurant fordi den kombinerer finsk sauna-kultur med restaurant – du kan både nyte maten og svette i badstue og bade i sjøen.
Mer om Löyly 

Mine beste råd: For fluefiske anbefaler jeg vakre finske elver som Huopanankoski, Läsäkoski og Kermankoski hvor du kan fiske ørret og harr, eller ta turen til Lappland for å fiske laks i Tornionjoki, en elv på grensen mellom Finland og Sverige - eller Tenojoki (på grensen mellom Finland og Norge. Her oppleves lyse sommerkvelder og villmark.

Hvor går turen? Neste stopp blir Lappland med min tvillingsøster. Der skal vi jage store gjedder i våre nordligste elver.

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu