Mat Dublin; På gastro-safari etter en revolusjon

mai 9, 2018
Sist endret 
mai 9, 2018

Frisk kulinarisk guide til åtte moderne steder med spennende mat og drikke i Dublin

DUBLIN:Dersom maten er nøkkel til en nasjons hjerte, så er fisk og sjømat så avgjort portalen til Irlands sjel. Det er ikke uten grunn at spisesteder som The Seafood Café i Dublin og Abbey Tavern in Howth har høy anseelse og fått de beste anmeldelser. Begge serverer utmerket sjømat og en del av en moderne vri og en velsmakende mat-revolusjon.

Den vestlige kysten av Irland har landets beste østers, og de som hentes opp av sjøen ved Galway, er kjent over hele Europa for en overlegen smak. Alle som elsker sjømat bør minst en gang i livet legge turen til Galway International Oyster og Seafood Festival.

Kreative kokker.Tradisjonell irsk mat er fortsatt på bordet, og ingen frokost er komplett uten et varmt stykke sort og hvitt pudding. Men den nye trenden viser at Irland er på vei til å  levere sin spesielle og moderniserte gastronomiske gave til verden. Det kan irene gjøre takket være store grøntområder, det beste som kan skaffes innen kjøtt, samt unge kokker som utfører spennende ting på sitt kjøkken.

Mat og fantasi. Superferske østers, blåskjell og kamskjell fra Atlanterhavet, fisk, smør og ost fra mindre produsenter, frittgående dyr og noen dynamiske kokker finnes over alt på den lille øya. Alt dette er en del av den nye maten, samt irske kokker med store kulinariske ambisjon. Noen restauranter, som Cliff House Hotel i Waterlord, har fått en Michelin-stjerne. Andre restauranter, gjestehus og små hoteller serverer moderne irsk med fokus på lokale råvarer blandet med ren fantasi. Etter skiftende tider har det som på engelsk kalles ”Food Heaven” beveget seg til Irland.

Gode råd: Her er vår guide til åtte anbefalte steder for å spise i Mat Dublin. Prisnivået er  lavere enn i Norge – og som vanlig er våre råd helt gratis.

Abbey Tavern. Min mat-safari førte meg til Howth, et idyllisk fiskevær bare halvtimen nord for sentrale Dublin. Her er fisk og sjømat på menyen til hver eneste av stedets 40 restauranter og østersbarer. Abbey Tavern ble mitt behagelige valg - spesielt Fisherman Pie laget av fersk laks, kolje og torsk, kremet og med potetmos som topp. Pris 16,50 euro. Adresse: 28 Abbey Street, Howth. Til Howth reiser man med tog eller båt fra havna i Dublin.

Reke-festival. I mars hvert år er Dublin Bay Prawn Festival en optimal matopplevelse for sjømat og øl fra mindre produsenter, vinsmaking, matlaging, musikk og underholdning, alt foregår i hjertet av Howth.

Verdensklasse. Skal jeg først komme med en pompøs kåring, så må det bli for maten på  The Seafood Cafe, som holder til i sentrale Tempel Bar- området. Her sitter man på barstoler og studerer hvordan bærekraftig irsk sjømat forberedes, slurper i seg ferske østers med ulik smak, fish & chips og deilige reker. Den personlige vrien og smakfulle overraskelser på hver liten tallerken utført av Niall Sanongi og hans stab, er det som gjør susen og bringer maten opp på verdensklasse – til rimelige priser. Mine favoritter; East Coast Crab på toast og salt Cod Croquettes, eller bacalao. Adresse: The Seafood Cafe, Unit 11, Sprangers Yard, Fownes Street Upper, Dublin

Ny favoritt.Når det gjelder en kombinasjon av sjømat og kjøtt, er restaurant Fire i sentrum av Dublin mitt valg. Her serveres Surf & Turf, et stykke mørnet oksekjøtt med reker stekt i tre fyrt ovn opp på biffen. En annen signatur-rett som vil sette smakssansene i fyr og flamme  er Dublin Bay-reker, med hvitløksmør og olivenolje, serveres med brunt brød. Fire er stadig nominert til priser og holder til i et lokale opprinnelig bygget i 1864, med flotte glassmalerier og hvelvet tak.
Profilen er enkel: Kokkene benytter Irlands beste råvarer og bruker originale oppskrifter for å skape eksepsjonelle retter uten at resultatet blir for komplisert. Kunne neppe smakt bedre.

Pornoburger. På min mat-safari kom jeg over to andre gode spisesteder: Cleaver East Restaurant på Clarence Hotel, serverer moderne retter og tilbyr et stort utvalg av godt mørnet biff. Her styrer kokken Oliver Dunne som jobbet på noen av verdens beste restauranter før han kom tilbake til Dublin og satte #Pornoburger på menyen. "Pornoburger henger sammen med min store kjærlighet for enkel mat - som du bare spiser og nyter, og forøvrig holder kjeft", sier Oliver.
Ely Bar & Grill, i området Dockland, holder til i et vakkert restaurert vinlager. Den opprinnelige 1821-kjelleren er forvandlet til en arkitektonisk imponerende arena som serverer den mest delikate maten.
Legal Eagle er en gastro pub med et stort utvalg av håndverk-øl og noen moderniserte mat-spesialiter. Adresse: 1-2 Chancery Place, Inns Quay, Dublin

Mathaller.Ingen safari uten å stikke innom et par av byens interessante og velfylte mathaller, som for eksempel Dollard Food Hall på Wellington Quay og Fallon & Byrne i Exchequer Street. Bare et råd til slutt: Heng deg på en mat-safari i Dublin med Ketty Quigley som guide. Ketty er av fransk opprinnelse, men har et stort hjerte for mat og Dublin – og er en gastro-mester som følger nyheter og trender innen gastronomi og spesielt mat Dublin.

Les mer: Kjære leser, jeg byr på en innrømmelse
 

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu