Kjære leser, jeg byr på en innrømmelse; #LoveIreland

april 29, 2018
Sist endret 
april 29, 2018

Hit kom jeg med et opplagt spørsmål: Hva betyr det å være irsk?

DUBLIN: Av og til er det smart å innlede besøk i en by med fokus på noen av de største og viktigste attraksjoner – i denne omgang med Dublins eget smartkort – også kjent som Dublin Pass Sightseeing Card. Med kortet i hånden er man klar for å utforske noe av det som finnes i byen – og samtidig spare penger.

Som for eksempel Writers Museum for å oppdage og forstå Irlands litterære tradisjon og historie. Videre badelandet Aquazone, det interessante Little Museum of Dublin og glem for all del ikke National Gallery of Ireland. Dublin Pass betyr at du lander på flyplassen som turist og ankommer sentrum oppgradert til en VIP-gjest som kan velge mellom vel 30 attraksjoner. En påminnelse at det alltid er smart å bli kvitt turiststemplet så raskt som mulig.

Attraksjon. For raskt å bli kjent med irsk kultur og folk gjennom en interaktiv opplevelse, bør man allerede første dag legge turen til EPIC The Irish Emigration Museum, som ligger i Dublin's Docklands. Hit kom jeg med et opplagt spørsmål: Hva betyr det å være irsk?
Hos EPIC får man både kunnskap og en rørende og uforglemmelig historie om hvorfor og hvordan 10 millioner irer forlot sitt hjemland, og hvordan de etter hvert påvirket og formet verden. Denne familievennlige attraksjonen er verdt å besøke for alle med interesse for det irske folk, kultur og historie. Husk, noen av de største prestasjoner innen musikk, litteratur, sport, business, politikk, mote og vitenskap er gjennomført av irer og irske etterkommere som slo seg ned ulike steder i verden.

Dag 1:

Dublin er en moderne, blomstrende by med rik fortid og som har så mye å tilby. Fra shopping og spennende museer og slott til et glass av det sorte ølet på pub eller hos Guinness Storehouse. Det virker som unge mennesker fra hele Europa har slått seg ned i Dublin, enten for å jobbe eller studere.

Fiskebyen Howth. Byen er spennende, men unn deg likevel en tur langs kysten. I høyden sør for byen Killiney finnes en bakketopp med flott utsikt til Dublin. Derfra la vi turen innom den vakre landsbyen Dalkey. På en kafé satt ti godt voksne herrer med sin kaffe – før de overrasket oss med irske sanger så det ljomet i lokalet. ”Koret” bør snart være et utmerket alternativ for artistene Bono og Van Morrison som begge bor i denne landsbyen med ekstra stive boligpriser.

I havnen Dun Laoghaire startet en times båttur med Dublin Bay Cruises i smult farvann over  Dublin Bay til fiskebyen Howth. Denne byen har både fiskeflåte, mottak av fisk og ikke mindre enn 40 spisesteder med vekt på fisk og skalldyr fra havet.

Vi navigerte oss frem til vert Richard Tobin på Abbey Tavern for lunsj og lokale spesialiteter innen mat og drikke, et utmerket vertshus som har vært i familiens eie i mange tiår. Howth er så spesiell at man bør unne seg en bytur med den lokale guiden Shane før man returnerer til Dublin med tog.

Drama kveld. I Dublin ble det en spennende avslutning på dagen på et lite teater. Abbey Theatre ble etablert i 1904 og er kjent for en scene som har levert noen av verdens største forestillinger.

Dag 2:

Etter en irsk frokost startet dagen med besøk hos av de mest sjarmerende og interessante attraksjoner - The Little Museum of Dublin. Dette eksentriske museet er full av skatter donert av vanlige Dublinere. Her finnes byens kulturelle og sosiale historie gjennom de siste hundre årene - fra George Bernard Shaw til U2 og mye annet.
Dublins gallerier og museer har uvurderlige skatter som kan besøkes helt gratis. Se Caravaggios mesterverk på Nasjonalmuseet og opplev et kunstnerisk kaos i Francis Bacons Studio på Huge Lane Gallery. Alt uten å bruke en euro. #Loveireland

Bang Bang. Med Dublin Pass får du en gratis guidet tur hos whisky-produsent Teelings Whiskey Distillery. Her lærer du om prosessene fra destillasjon til ferdig produkt, om hvordan dette gjøres og hvem som utfører oppgavene. Teelings ble grunnlagt i 1782. Etter omvisningen nytes en cocktail, nylaget av en såkalt mixolog på Bang Bang Bar med utsikt over Dublin.

Sport og taktur. Irland har minst to eksklusive idretter, og enorme Croke Park er hovedarena til irsk amatørsport kjent som Gaelic Football og Hurling. Dette er den tredje største stadion i Europa med en kapasitet på 82,300, og den er full når kamper spilles. Besøk museet i første etasje og du får vite alt om irsk fotball og hurling. Uten høydeskrekk bør du også vurdere en tur på taket av stadion, og oppleve byens beste utsikt 45 meter over gressmatta.

Time out. Beste område for å slappe litt av er langs elven Liffey. Hvilken som helst bro virker som en catwalk av arkitektur som utfolder seg. Husk ordene til poeten Seamus Heaney: «Vikingene kommer dampende opp Liffey». Tross alt, Dublin er en Vikingby – men samyidig vennlig som en landsby og intim som en pub.

#LoveIreland Dublin er perfekt for å få svar på hva det betyr å være irsk. Når alt kommer til alt er innbyggerne det aller viktigste – den største attraksjonen. Dublinere er en sosial gjeng og taxi-sjåfører elsker å snakke og har synspunkt om alt.
Mest sannsynlig returnerer du hjem med masse gode minner, og kanskje er du også enig i en påstand: Irer i Irland er Europas hyggeligste folkeslag og Dublin den mest spennende og triveligste hovedstad nord for ekvator. Derfor avsluttes min historie som den startet - #LoveIreland

Les også: Dublin intim som en irsk pub

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu