Litauen etter Sovjet-tiden – helt andre smaker

mai 3, 2018
Sist endret 
mai 3, 2018

Har matmessig opplevd flere revolusjoner - er nå på et akseptabelt kulinarisk nivå

OSLO: Etter å ha smakt på et par spesialiteter fra tiden Litauen var okkupert og en del av Sovjetunionen, blir det spøkefullt antydet av Sovjet-maten var den egentlige grunnen til at lille Litauen som første sovjetrepublikk som sa Njet og  forsvant ut den mektige unionen i øst.

Alle som har levd en stund, husker at den ulovlige okkupasjonen varte til august 1991 da Litauen igjen ble en fri republikk. Rent matmessig ble det etter hvert slutt på matrasjoner og lange køer for å kjøpe brød eller en liter melk. Senere har landet ved Østersjøen opplevd flere revolusjoner, og er i ferd med å komme opp på et akseptabelt kulinarisk nivå.

Mat er viktig. ”Vi jobber videre med å øke kvalitet på maten som tilbys – vi vet at det er svært viktig for våre gjester”, slår Deivydas Praspaliauskas (29) fast. Litauens egen stjernekokk erkjenner at som turist-land må maten som tilbys turister være av høy kvalitet. Mat fra Sovjet-tiden er knapt nok en kulinarisk attraksjon.

Historiske perioder. Hovedstaden Vilnius har 1687 serveringssteder, men man regner med at bare 10-15 restauranter holder et høyt europeisk standard. Det litauiske kjøkken har tre historiske perioder; Det gamle kjøkken med ville syr og fugler, Sovjet-tiden med mye poteter og dagens moderne kjøkken.

Dagens matprofil. Litauen har selvsagt tatt vare på sine beste tradisjoner og du kan risikere å få snaks av røkte griseører, salt hestekjøtt, kylling-mager og tørket bjørnekjøtt. Kortreist mat er en trend. Poteten er ikke helt forsvunnet, men nå er det grønnsaker, kjøtt hentet fra jakt i skogen og sopp som står på menyen – pluss sild importert fra Norge.

Neste gang du besøker Litauen, slå opp i Nordiske White Guide for å finne restauranter med mat basert på gamle oppskrifter med en moderne vri. Du må ikke nødvendigvis bestille bord med utsikt fra en luftballong for å oppleve et minneverdig måltid.

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu