Prøv å forstå Australia og den brutale avstanden

Lag en liste over steder som skal besøkes

Guide til Australia. Hvis du planlegger å besøke Australia, kan det være smart å oppleve så mye som mulig – for eksempel The Rock, kenguruer, Reef, operahuset og tilbringe noen dager både i byer og det som kalles Outback. Ikke glem å sette av tid til å møte folk, nyte vin og tilbringe noen dager på veiene. Ja, det er mulig å se det hele og fortsatt være i god form – selv etter tre uker på reise. Mitt første besøk var ikke spesielt godt forberedt; mitt neste vil være som om jeg skal ut på et oppdrag , med en liste over steder som skal besøkes.

Brutale avstander. Hver person har sin egen forestilling om hva et besøk i Australia innebærer. Enten det er Sydney og byens operahus eller The Great Barrier Reef, er det uendelige med ikoniske bilder av landet ”Down under” – eller forkortelsen Oz som også brukes.

Det finnes også et annet ordtak: For å forstå Australia må du først erkjenne den brutale avstanden. Selv om landet er rikt på ikoniske severdigheter og opplevelse, så er det forferdelig mye plass mellom dem.

Start i Sydney. Det er ikke feil å starte i Sydney for å svette den lange reisen av seg.

«Så snart jeg kommer til Sydney, drar jeg til Otto Ristorante i Woolloomooloo – med fantastisk utsikt over byen, og velsmakende safran risotto», sier artisten Natalie Imbruglia. Neste gang vil jeg følge hennes råd. (ottoristorante.com.au)

Attraksjoner: Bli kjent med Sydneys koloniale og kriminelle fortid, betrakt Bondi Beach og Sydney Harbour fra høyder rundt byen, se det berømte operahuset, Sydney Aquarium, dra på mini-cruise, besøk Taronga Zoo, smake ost og vin og dra gjerne ut til nasjonalparken Blue Mountain for å oppleve et eventyr.

Melbourne. En stilfull, avslappet og kunstnerisk by med noe for enhver smak – fra familietilbud til flerkulturell servering, Aboriginal historie og et snobbete uteliv. Dette er Australias kulturelle hovedstad, med flotte spisesteder, takbarer og dessuten vert for Grand-Slam tennis og Formula One.

Alice Springs. Alle veier til Alice Springs virker barske og går gjennom flere ørkenområder. Her varierer temperaturer dramatisk – fra et gjennomsnittlig maksimum i løpet av sommeren på 36C (97f) og et minimumstemperatur om vinteren på 5C (41 ° F). Alice Springs ligger i det geografiske sentrum av Australia, nær den sørlige grensen av Northern Territory.

Rødt hjerte. Fra Alice Springs er det omlag fire timers kjøretur til Uluru, Australia ikoniske og bokstavelig landets røde hjerte. Uluru er et hellig sted og har lokale eiere, folkegruppen Anangu, som henstiller turister til å unngå klatring i fjellet. Derfor denne advarsel: Mer enn 40 personer har prøvd og omkommet. Ta heller spaserturen på 10 km rundt fjellet. Prøv å få med deg Ulurus lysshow som starter etter klokken fire om morgen – i det fjellet dukker ut av mørket.

Perth. Hovedstaden i delstaten Western Australia (WA) og en av verdens mest isolerte byer. Imidlertid er Perth forvandlet til en strålende og flerkulturell metropol. De fleste australiere bor på østkysten, slik at de aldri får se solnedgangen i havet i vest. Når man først er i Perth, flokker man seg på stranden Cottesloe. Her surfing er fine, bikinier er små og restauranter serverer østers – og, ja, solnedgangene fange øyet. Juli er Perths vinteren, når det kan dyppe til 15C, så september til mai er bedre. Høyeste temperaturen kan nå 42C.

Great Ocean Road. Langs en fantastisk kystlinje og behagelig kjøretur på 1000 km kan man ta turen fra Melbourne, Australias mathovedstaden, på den høyst inspirerende Great Ocean Road, til vinbyen Adelaide. Dette er et naturskjønt område, fra småbyer til strender for surfing, dykking og innlagte stopp Apollo Bay, Port Fairy og Robe, før man ender opp i Adelaide. På turen nytes god mat og turer innom lokale vinprodusenter. visitvictoria.com

Adelaide. Dette er en urban og kul by, klar til å bli utforsket. I Adelaide City er lett å navigere seg rundt med bølger av åser i øst og strendene i vest. Fra Universitetet spaserer man vestover, passerer South Australian Museum, Art Gallery of South Australia, Migration Museum, krigsminnesmerker og statuer. Sentrum er pakket med puber og mer enn 100 restauranter. Matelskere; dett blir et vanskelig valg!

Great Barrier Reef. Snorkling i blått og krystallklart hav, et utvalg av fisk i alle regnbuens farger og en drøm som blir til virkelighet. Bo gjerne på Qualia, en luksuriøs resort som ligger på Hamilton Island. qualia.com.au

Outback. Om du skal forstå det som heter Australian Outback, må du legge merke til at befolkningen er konsentrert i byene langs den sørlige og østlige kysten og området rundt byen Perth på den sørlige vestkysten. Og det er i grunnen det hele. Området Outback er alle andre steder – eller 6,5 millioner kvadratkilometer bebodd av mindre enn 60.000 mennesker.

Når alle disse destinasjonene er unnagjort, og reiser på kryss og tvers har gitt noen eksepsjonelle opplevelse, så kan både kenguruer og resten av Australia vente.

Ut på tur

Landing: Qantas, Virgin Atlantic, British Airways, Emirates, Qatar Airways og Air Malaysia flyr til Australia fra Europa. Fra New York med Etihad Airways via Abu Dhabi, og med United Airlines fra San Francisco til Sydney. Ingen flyselskap er spesielt billig. April til midten av juni er tradisjonelt den rimeligste perioden Great Southern Train: Oppdag Australia med tog fra kyst til kyst, fra kyst til villmark - med The Ghan, Indian Pacific og The Overland (greatsouthernrail.com.au) Rail Australia: Sydney-Adelaide-Perth, tar fire dager og tre netter i begge retninger, avstand 4352 km, en gang ukentlig, to ganger i høysesongen, fra det Indiske Hav på vestkysten til Stillehavet i øst.

Bo bra: For booking av nasjonale flyreiser og reiserute med stopp på vei til Australia, er det faktisk best og billigst å benytte et reisebyrå. De har ofte pakker som er vanskelig å finne på online booking, og det er også verdt å sjekke med Australia-baserte byråer Wotif.com har ofte de beste hotelltilbudene. Prøv medlemskap i YHA (yha.com.au) for rabatter på alt fra reiser til restauranter. Hotellpriser stiger i desember og januar. I Perth går rompriser ned i samme tidspunkt.

Spis godt: Alkohol er ikke billig. Men du kan ta med egen vin til et spisested mot å betale en mindre korkpris, en gammel Aussie tradisjon. Se etter tegnet BYO. Australia er interessant for vin-elskere og hos vinprodusenter kan du smake vin du ikke får noe annet sted.

Natteliv: Cape Lodge ligger på Caves Road, tre kilometer fra Det Indiske Hav, og er omgitt av store vinprodusenter i Margaret River i Western Australia, som av den grunn er kjent som en surfe-og-slurp destinasjon. Etter en dag på flotte strender, tilbringes ettermiddagen med vinsmaking. Cape Lodge er perfekt for å sove ut bakrus - tre timers kjøretur fra Perth. www.capelodge.com.au

Mini-Guide: Tidssoner: De meste av Australia bruker tre standard tidssoner, Eastern Standard Time, som er GMT +10, Central Standard Time, som er GMT +9,5 og Western Time som er GMT +8 timer.

About the Author:

Gudmund Lindbaek
Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.

Legg igjen en kommentar