Folk på Sri Lanka tilbake til sitt normale liv

juni 5, 2019
Sist endret 
juni 5, 2019

«Vi står alltid sammen når slike tragedier inntreffer, det viser historien»

 SRI LANKA: "Angrepene og terroren kom uventet og slo ned som et sjokk på hele nasjonen, og det umiddelbare resultatet var forferdelig.» Det forteller Mustafa Najmudeen og sikter til den blodige påsken 2019. Han er direktør og eier av The Amber Collections, en hotell-gruppe som tilbyr luksus, gjestfrihet og aktivitet for turister som besøker Sri Lanka.
Påske-terroren etterlot mer enn 250 drepte og over 500 skadde. Den umiddelbare effekten for turist-næringen var at antall hotell-gjester falt til rekordlavt nivå og etterlot en næring som knapt nok klarte å holde seg flytende. Tragedien førte til tomme strender, butikker og restauranter.

-Hvordan klarte landet å håndtere angrepene?
"Turistindustrien på Sri Lanka har alltid vært robust, til tross for at landet har vært gjennom flere utfordrende perioder. Den lange borgerkrigen og tsunamien var to eksempler på dette. Som industri står vi sammen når slike tragedier inntreffer, det viser historien. Nå vet vi at sikkerheten er gjenopprettet og vi har i etterkant studert suksesshistorier fra andre land som har opplevd lignende angrep», sier Mustafa.

I etterkant har næringen fokus på å jobbe med utenlandske myndigheter for å løfte reiseforbud så raskt som det var forsvarlig. Derfor deltar Sri Lanka på 25 reisemesser og 18 såkalte road-show globalt.

Luksus elvecruise. Amber Collection har tre anlegg for turister. Flow er luksus river cruise erfaring samt The Marina som et klubbanlegg ved innsjøen Palmstone er et boutique-hotell som praktisk talt ligger skjult inne i en regnskog.
"Med våre anlegg prøver vi å sette våre gjester i kontakt med det lokale miljøet der anlegget ligger, altså handler det om livet rundt et lokalsamfunn. Flow er for eksempel det første i sitt slag på Sri Lanka. Det er ingen andre luksus-skip på en innsjø inne på øya. Vi snakker om innsjøen Bolgoda, som ligger omlag 45 minutters reise sør for hovedstaden Colombo. The Marina er en avansert og eksklusiv klubb ved bredden av samme innsjø med atmosfære, vannsport, utflukter, aktiviteter og for private arrangementer»

Broen over Kwai. Palmstore ligger i landsbyen Kitulgala, omtrent halvveis mellom Kandy og te-produksjonen i Nuwera Eliya. Her flyter også Kelani-elven som en påminnelse om den berømte filmen «The Bridge on the River Kwai» fra 1957. Det meste ble filmet på Sri Lanka, selv om den aktuelle broen ligger i Thailand. Palmstone ligger i romantiske omgivelser ved en foss og er blitt et populært sted for bryllupsreiser.

-Vi vet at Sri Lanka er et populært reisemål for nordmenn. Derfor søker vi svar hos en lokal hotell-eier. Er det trygt å besøke Sri Lanka?

«Politiet og våre militære styrker har sammen gjennomført en plan for maksimal trygghet – slik at både lokale og gjester kan bo og reise sikkerhet over hele øya. Her er ingen vei-sperringer eller restriksjoner og man kan bevege seg hvor som helst. Sri Lankas egne borgere har kommet tilbake til sitt daglige og normale liv, og vi er klare til å ta imot våre internasjonale gjester. Våre berømte turistmål, hoteller og attraksjoner er forlengs gjenåpnet og det er all grunn til at Sri Lanka er på lista over din neste ferie».

Mustafa Najmudeen i samtale med journalist Demi Perera

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu