• cebu

Cebu historisk storby innrammet i et øyparadis

Cebu byr på musikkliv og festival, shopping, kultur og severdigheter med historisk sus

CEBU, FILIPPINENE: Dagen starter tidlig i Cebu, her sør på Filippinene, Spesielt tidlig om du nylig har landet fra Europa og skal takle en tidsforskjell på er syv-åtte timer. Tidlig på morgen er gatene fulle av dekorerte van som plukker opp passasjerer på vei til jobb. Billettprisen er en krone og forklarer litt om prisnivået. Også selgerne er tidlig på jobb langs gatene med tilbud om det meste fra fersk frukt, aviser til kaffe og noen lokale spesialiteter.

cebu

Unge studenter på besøk i et museum i byen Cebu

Øyer og palmer

Cebu er innfallsporten til mange steder og enda flere øyer. Noe av det første jeg oppdaget var at filippinere er super-vennlige mennesker som ønsker alle velkommen. Som gjest må du for all del ikke være redd for å smile eller starte en samtale, her er begge deler en vidåpen mulighet. Fra nord til sør er øya Cebu smal og 225 km lang og er omgitt av ytterligere 167 naboøyer. En av disse er idylliske Malapascua med flotte hotell-anlegg og et paradis for de som driver med dykking, og med kritthvite strender omgitt av palmer.
Totalt består landet av mer enn 7,000 øyer og det beste med å være gjest er at nesten at alle snakker engelsk. I tillegg har de mange lokale språk.

cebu

Mye spennende å oppdage under vann og rundt alle øyene

Tropisk. Ja, Filippinene er tropisk og øyene på Cebu kan beskrives som et tropisk paradis, spesielt om du er på jakt etter ferie-steder med luksus og fasiliteter i verdensklasse. Øya ligger i tropisk område med mange uberørte strender, stabilt deilig vær og temperatur og tilbud om ananas og søt mango på hvert hjørne. Cebu by er like travel og kaotisk som andre storbyer, men kommer du deg rundt på øyene vil du straks komme over en eller flere favoritter.

cebu

Se i Cebu

En guide vil sikkert lede deg til noen av byens severdigheter som både passer for deg som vil ha en god historie og bilder til Instagram. I så måte kan du besøke Magellan-korset, byens eller helligste sted. Portugiseren Magellan førte kristendommen til Filippinene og i 1521 satte man opp et kors for å markere dette. Andre severdigheter i sentrum av Cebu er Plaza Parian, Sugbo museum og en tur innom den gamle kirken Santo Nino. Og vil du se et sikkert tegn på lokal mot bør du ta turen til naboøya Mactan og byen Lapu-Lapu der du finner et monument av Datu Lapu-Lapu på sokken. Han var en innfødt høvding som beseiret spanske soldater og drepte oppdager Ferdinand Magellan i slaget ved Mactan i 1521.

Smilende kvinner på det store markedet i byen Cebu

Spansk influert. Cebu har en lang historie og det merkes fort at byen er influert av Spania, som penger med navn pesos, maten, arkitekturen og til og med språket. Ta en tur innom fortet San Pedro og du vil straks undres; «Tenk om disse veggene kunne snakke».

Under vann. Noen av de beste dykk kan oppleves på Filippinene. Du må ha ditt sertifikat, ellers må du gjennom et dykkerkurs i Cebu, for å leie dykkeutyr. Når du først tar turen ned i dypet, oppleves et tropisk sjøliv og får sikkert øye på hai, sjøstjerner, fisk og sjøsvamp. Best av alt, her tilbys noen av de rimeligste dykke-muligheter i verden.

Spesialiteter

Av Cebus mange spesialiteter blir lechón betraktet som den aller beste i landet. Dette er grillet små-gris servert med blant annet ris og plomme-saus og du får den uansett dag. Restaurant Rico har byens beste lechón. Torta er en kake laget av gjæret kokosmelk og toppet med rosiner og ost. Fisk og sjømat er andre spesialiteter.

Rimelig å leve. Filippinene er et lavkost-land og en internasjonal rapport bekrefter at du kan leve et komfortabelt liv her for 8-9,000 norske kroner i måneden, inkludert husleie, mat, nødvendige ting og lokal transport. Ut fra norske forhold er dette nærmest ufattelig rimelig.

Lechon – grillet svinekjøtt er retten man spiser i Cebu

Strandliv på Mactan

Etter et par dager med shopping i millionbyen Cebu vil du antagelig prøve strand- og badeliv. Enten dra den korte veien til naboøya Mactan eller finne andre steder på øya med så lang kystlinje at du kan oppholde der her i ukevis uten å være innom samme sted to ganger. Over alt kan du dykke i korallrev og finne din egen strand med hvit sand omkranset av palmer. Men by, strender og natur er en ting, du oppdager raske at Filippinene er landet hvor menneskene er mer sjarmerende enn naturen.

LES OGSÅ: Tusenvis i massegraver: Vi har ikke flere tårer!

 

Ut på tur

Landing: Regne med en mellomlanding fra Europa før du lander i Cebu City. Emirates flyr til byen fra Dubai. Med Philippines Airlines fra London via hovedstaden Manila til Cebu er et bra alternativ og koster rundt 9,000 kroner tur-retur. Flytid London-Manila er 13 timer, deretter en time til Cebu. En rekke selskap flyr til og fra Filippinene. Taxi er rimelig. Mange cruise-skip er innom Manila, Cebu, Boracay og Puerto Princesa.

Bo bra: I sentrum av Cebu koster et anstendig hotellrom mellom 1,500 og 2,000 pesos for to personer med frokost, det vil si mellom 250 og 300 kroner.

Spis godt: Maten er eksotisk og påvirket av orientalsk, europeisk og amerikanske tradisjoner. Meget bra utvalg av sjømat og frukt. Maten på gatekjøkken er super billige. Men de fleste måltider, som inkluderer ris og hovedrett, koster fra ca. 50 - 150 PHP, altså opp mot 35 kroner. Et måltid på restaurant vil normalt koste fra 35 til 100 kroner, avhengig av hva du velger.

Natteliv: Når solen går ned, er tiden kommet for å oppleve lokale band og live musikk. Mange steder har også karaoke-anlegg som flittig benyttes, nærmest fra morgen til kveld. Filippinere elsker å synge.

Mini-Guide: Filippinene er en republikk i det sørøstlige Asia hvor 85% er katolikker. Peso (PhP) er lokal valuta Klimaet er tropisk med høy luftfuktighet og temperaturer på rundt 27 grader stort sett hele året. Klimaet kan deles inn i tørketid – fra januar til juni – og regntid – fra juli til desember. Været er mest behagelig i begynnelsen av tørketiden, og det blir varmere etter mars. Sjøtemperaturen ligger på 28 grader. Unngå shorts og korte skjørt når du besøker kirker og templer. Tips på 10% er normalt når dette ikke er inkludert i regningen. Bli gjerne med på Sunlog-festivalen i januar, landets største og en festival med glede. gateparader, fyrverkeri og kulturelle forestillinger. En perfekt anledning til å treffe filippinere på sitt aller høyeste nivå av glede og fest.

About the Author:

Gudmund Lindbaek
Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.

2 Comments

 1. Arthur Sandberg mai 12, 2019 kl 02:32 - Svar

  Flott reportasje fra Cebu, Gudmund !

  • Gudmund Lindbaek
   Gudmund Lindbaek mai 12, 2019 kl 08:23 - Svar

   Hei Arthur, Jeg kan anbefale ferie i Filippinene, ikke kun pga klima men minst like mye for folket, det super-lave prisnivået og sjømaten. Noe av det beste jeg har opplevd. Pluss, jeg var i Tacloban, en by uten kriminalitet! Slå den!

Legg igjen en kommentar