Følg duften av mørk Santos til Camden Coffee Shop

desember 6, 2019
Sist endret 
desember 6, 2019

Som et mini-museum. Her har George hatt sin arbeidsplass uendret i fire tiår

CAMDEN TOWN, NORD LONDON: Dette er anledningen for alle koffein-fanatikere, eller dere som kun liker kaffe utover norsk Evergood-nivå. Å ta steget inn i denne lille butikken blir som å oppleve et øyeblikk av en passert virkelighet og noe autentisk. Ganske merkelig i en verden der butikker, kafeer og restauranter stadig fremstår renovert etter alle kunstens regler. Her finnes gamle maskiner, originale fliser og plast-bokser fulle av kaffebønner. Camden Coffee Shop virker som et mini-museum. Med kaffe-aroma i luften – selv ute langs Delancey Street i Camden Town.

camden coffee shop
George forbereder en pose nybrent kaffe til kunder i Camden Coffee Shop

Oase av historie

Mellom utdaterte maskiner, vekter, en varm roterende kapsel som steker kaffebønner og en liten haug av kaffesekker treffes George Constinantou. Han overtok kaffe-brenneriet fra en onkel i mai 1979. Siden har han holdt seg til steking og sliping av kaffe-bønner og egentlig aldri sett seg tilbake.
"Jeg prøver å lage byens beste kaffe. Det handler ikke så mye om hemmeligheter men å gjøre det samme om og om igjen", sier George. I denne lille butikken bør det ikke være flere enn 4 personer samtidig.  Her har George sine egne metoder på en arbeidsplass som har vært den samme i mer enn 40 år.

camden coffee shop
I denne nesten 100 år gamle trommelen brennes kaffe-bønner

Prosess og duft

George byr på et lite utvalg av syv varianter- for eksempel Santos Lys og Santos Mørk av kaffebønner fra Brasil. Så lager han Continental Blend, Costa Rica og Mountain Blend. Altså ingen navn som er spesielt hippe. Mens du er her kan du følge med hvordan kaffen brennes og ikke minst kjenne på duften som stiger rundt om i lokalet – en aroma som er inkludert i prisen. Hit strømmer kaffe-elskere fra hele Europa for å kjøpe sin spesialitet, i tillegg til at han leverer kaffe til områdets spisesteder og puber.

Fra te til kaffe

Vi har lært at engelskmenn elsker å drikke te, og den gang George var ung var det stort sett bare utlendinger som drakk kaffe. Nå er England blitt en nasjon av kaffedrikkere, men knapt noen lager kaffe som George. Trommelen som brenner kaffebønner nærmer seg 100 år, og den snurrer og går som en vaskemaskin. En annen maskin er fra 1960-tallet. Her jobber George på sin egen måte, som om det er hans plikt å bevare fortiden.
"Kanskje kjøper jeg en ny trommel en dag, men jeg liker historien til den gamle," sier han. George mener  butikken har gitt ham en flott karriere – fordi han mesteparten av livet har vært sin egen sjef. Kaffe-prisen er også eksepsjonell. For 250 gram nymalt kaffe betaler du 2,50 pund, det samme du må ut med for en kopp kaffe hos kafe-kjeden Costa rundt hjørnet. I tillegg kommer forskjellen i kvalitet.

Et lykkelig liv

George kom fra Kypros til London i 1968 og utdannet seg til ingeniør. For et par år siden rundet han 70 og på spørsmål hva som er hemmeligheten til et lykkelig liv, svarer han: «Jeg tar både det gode og dårlige som Gud vil. Røyker ikke, drikker ikke, men kona sier jeg snakker for mye, det er en dårlig vane. Normalt smiler jeg ofte og det siste jeg gjør er å drikke en kopp kaffe før jeg går til sengs om kvelden. Det er oppskriften på mitt liv som lykkelig».

camden coffee shop
George har ingen planer om å slutte med kaffe-brenning. Men håper at noen vil overta når den dagen kommer

Hemmelige blanding

Selv om George ennå ikke har tenkt å pensjonere seg, er “Kaffemannen” som han gjerne kalles, en smule bekymret for om butikken vil eksistere den dagen han henger sin blå overall opp på knaggen og går hjem til kona for godt. Mest sannsynlig vil ingen av hans tre godt voksne og velutdannede barn brenne kaffe. Derimot spøker han med at når den dagen kommer, vil en hær av kunder sørge at butikken overlever noen ti-år til. Den som overtar må for all del huske på en vesentlig ting; Sørg for at George avslører blandingen på kaffe-varianten som bærer navnet Mountain Blend. Kun dagens kaffe-brenner kjenner den hemmeligheten.
Camden Coffee Shop ligger i 11 Delancey Street NW1. Camden Town. Tube: Northern Line.

Mer om Camden: Hampstead nesten turistfri oase 

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu