Helsingfors - Europas heteste ferieby

mars 29, 2014
Sist endret 
mars 29, 2014

HELSINGFORS: Finlands hovedstad er en tidløs by med en unik kombinasjon av ultramoderne design og elektronikk, men som samtidig gir et inntrykk av gammel stil og tidløs historie. Dette er byen med de nyeste Nokia-telefonene, de varmeste saunaene og cooleste barene. Helsingfors bærer også preg av å være en by ved sjøen, med øyer, bukter, vind og duft av hav. Vær ikke engstelig for språket, alle gateskilt er både på svensk og finsk, og nesten alle snakker engelsk – ja, enkelte finner har til og med lagt melankolien til side og smiler lenge før femte vodka. 

Innsjekking. Velger du et ganske normalt hotell merker du straks den stille og mørke stemningen i resepsjonen, som om man går tilbake noen tiår i tid, et sikkert tegn på at du er i Finland. Hotell Helka er imidlertid renovert og inspirert av finsk design og natur. Designhotellet Klaus K med sin minimalistiske stil er et interessant alternativ. Spa avdelingen på Klaus K er en utmerket oase midt i byen.

Bli kjent. Helsingfors er på størrelse med Oslo og en by det er lett å bli kjent med og få oversikt over. For et weekendopphold er Helsingforskortet en bra investering og gir gratis inngang til flere museer og severdigheter og fri reise med offentlig transport. De fleste båtene har avgang på kaia på Salutorget og herfra kan man ta turer til Sveaborg og dyreparken på Högholmen som har dyr fra arktisk tundra til tropiske strøk. Helsingfors har også et vel utbygd trikkesystem og ekstra hyggelig er det på den røde trikkevognen som kjører rundt og er en pub på skinner.

Finske entusiaster. Finland er saunaens land og en nasjon av sauna-entusiaster. Til en befolkning på vel fem millioner er det over to millioner saunaer i landet. Det er imidlertid ikke riktig at det var finnene som fant opp sauna. Den opprinnelsen fant sted på strekningen mellom Østersjøen og Uralfjellene for mer enn hundre år siden. Selv om finnene ofte beskrives som blyge, så er det aldri tvil når en vinterbadstu avsluttes i snøen eller iskaldt vann ute i naturen. Her betraktes ikke sauna som luksus, men en nødvendighet. Alle hotell og omtrent hvert eneste overnattingssted tilbyr gratis sauna til sine gjester. For en spesiell opplevelse, prøv Kotiharju Sauna, adresse Harjutorinkatu 1, som er en tradisjonell sauna oppvarmet på den gamle måten av ved.

Kunst og kultur. Finlands Nastionalmuseum har en permanent utstilling som beskriver landets historie og som også inkluderer arkeologiske funn og kulturens utvikling fra tidlig middelalder og frem til i dag. Museet har også andre utstillinger. Legg også merke til kulehullet i inngangsdøren, bevart som en sterk påminnelse om den finske borgerkrigen i 1918.
Ateneum, adresse Brunnsgatan 2, er nasjonalgalleriet og landets største kunstsamling fra 1750-tallet og frem til 1960. I denne vakre bygningen ved jernbanestasjonen kan man både studere mesterverk fra den finske kunstens gullalder og malerier fra andre europeiske land.
Kiasma, adresse Mannerheimplatsen 2, er stedet for moderne samtidskunst og spesielt billedkunst av nordiske, baltiske og russiske kunstnere.

Lunsj. For en rask og effektiv lunsj er markedsplassen midt i byen stedet for et rikt utvalg av lokale spesialiteter i de mange bodene, som for eksempel brød med røkt laks eller nybakte kaker. Vil du være enda mer effektiv er det bare å ta med mat og drikke på trikk nummer 3T eller 3B som i løpet av en time tar deg med til severdigheter som Tempelkirken, Operahuset og Salutorget.
Helsingfors har mange tradisjonelle kafeer. Prøv en av disse: Cafe Ekberg i Blevardi 9, Cafe Engel i Aleksanterinkatu 26 og Cafe Strindberg i Pohjoisesplanadi 37.
Lappi, adresse Annankatu 22, er perfekt lunsjsted for spesialiteter fra finsk lappland. På menyen finnes røkt reinsdyr med ville kantareller og pære med gulrotsaus til dessert.
Ta fergen fra Salutorget ut til festningen Sveaborg som ligger på noen øyer utenfor byen – et perfekt sted for piknik, kafebesøk og en tur innom noen av de syv museene.

Aperitiff i høyden. Ta heisen til 14. etasje, gå opp en vindeltrapp og vips, så befinner du deg i baren med byens beste utsikt og en liten terrasse. Ateljee bar ligger på toppen av hotellett Sokos, Kalevagatan 24, og der selv toalettet har panoramautsikt. Spesialiteten heter for øvrig ”Altodrink” og koster 300 kroner, men da får du også vasen med deg hjem.
Cafe Moskva og Corona Bar er to barer som ligger ved siden av hverandre i Eerikinkatu. Corona er størst og livligst, mens Moskva er intim og innredet i russisk stil. Det påstås at personalet her ikke har lov til å le.

Dans og natteliv. Nattelivet i Helsingfors ligger ikke tilbake for andre hovedsteder og finnene er heller ikke kjent for å gå tidlig hjem. Det spesielle er at mange lokaler er fylt med folk i alle aldre, fra unge studenter til eldre herrer med hatt i samme bar. Det er bare å begynne rundt området Esplanadi og se hvor man havner. For en svingom polka, vals, swing og fremfor alt den klassiske finske tangoen er Vanhan Tansinkellari stedet med stort dansegulv. Adresse Mannerheimvägen 3.

Finske spesialiteter. Det nye finske kjøkken er fylt med finesser basert på lokale tradisjoner og inspirasjon fra Frankrike og Østen. Det er også verdt å prøve det russiske kjøkken som har flere gode varianter. Troikka, adresse Caloniusgatan 3, er en gammel russisk restaurant i bydelen Tölö som serverer klassiske retter som borsjtj og kotelett a la Kiev. Stedet er personlig og trivelig innredet og med russisk musikk i bakgrunnen.
Weeruska, adresse Borgågatan 19, er først og fremst stedet for finsk husmannskost, som kort kan beskrives som tung og kraftig. Her serveres også franske retter og en uvanlig pizza, et sted som alltid er fullt av glade og trivelige mennesker.
Kosmos, adresse Kalevankatu 3, er først og fremst et bra spisested for hele familien og som har finske retter på menyen, som reinsdyrfilet og sterkt sild med potetmos. Interiøret her er eleganse fra 1920-tallet.

Arkitektur. Skal jeg velge ut tre steder, må det bli kunstmuseet Kiasma på Mannerheimplatsen, designet av arkitekt Steven Holl, og Tempelkirken i Luthergatan 3. Det spesielle med kirken er at den er sprengt inn i fjell og den fysiske opplevelsen av rom er helt spesiell mellom fjellet og en stor kuppel av kobber. Finland Hall av arkitekt Alvar Alto er et senter for kongresser og konserter og ligger i Mannerheimintie 13.

Shopping. Finsk design, Marimekko og Stockmann er tre åpenlyse forslag. For finsk design start hos Designforum, adresse Erottajankatu 7, og få oppdatert kart over designdistriktet og deretter legg ut på vandringen. Den store butikken til Ivana Helsinki ligger i Nylandsgatan 15. Varehuset Stockmann i Alexandersgatan har alt under et tak, mens Kampen er et gigantisk varehus med fokus på moter. Marimekko har syv butikker, derav et fabrikkutsalg, og på flyplassen er det enda flere designbutikker.
Foto: Visitfinland.com

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu