Slik cruiser du med to barn til fire land

mai 15, 2018
Sist endret 
mai 15, 2018

Her er våre beste tips til en familievennlig cruiseferie i Middelhavet.

CRUISE I MIDDELHAVET: For dere som ennå ikke har feriert i et skip på noen hundre meters størrelse, blir ferieformen cruise fort forbundet med blåhårede pensjonister i tett plasserte solsenger. Så stemmer det også at såkalte DINKS  - Double Income No Kids og WHOPs - Wealthy Healthy Older People - tradisjonelt sett har dominert gjestelistene på cruiseskip. Men dette er i ferd med å endre seg: Stadig flere barnefamilier legger ferien til havs, i takt med at stadig flere cruiseselskap tilrettelegger for nettopp denne gruppen.
Vi tok med Hanna (10) og Ida (8) på Middelhavscruise for å sjekke ut feriekonseptet fra de minstes perspektiv.

Stort og innholdsrikt. Et 11 dekk høyt, nærmere 300 meter langt og 93 000 tonn stort skip – i dette tilfellet Costa Cruises sitt Costa Luminosa – kan være overveldende for selv de mest reisevante. Bare å komme om bord i skipet er som å komme inn i en internasjonal by med flere titalls nasjonaliteter og språk. På vår reise var det 2400 gjester om bord, på toppen av det rundt 1000 manns store mannskapet. Bare tanken på logistikken om bord er nok til å bli svett, for her skal det innkvarteres, spises, drikkes, shoppes, bades, trenes, spilles, fraktes og underholdes i sju dager til ende. For førstereisende på cruise tar det opp til flere dager å komme inn i rutiner med aktiviteter, tilbud, bordsetninger, tidssoner og informasjonssamling. Bare å orientere seg om alt av potensiell interesse om bord er et aldri så lite prosjekt.

Det tok oss for eksempel hele tre dager å finne ut at skipet faktisk hadde to badebasseng, fire dager før vi ramlet over skipets egen isbar, og fem dager for å komme over ”handlegaten” på dekk 3. Å gå seg vill om bord er ingen kunst, og for den sjøvante er det bare å slutte å irritere seg over at man sjelden har oversikt over babord og styrbord: Du kunne like godt ha vært i et enormt og luksuriøst hotellkompleks.

Underholdning for de minste. Utfordringen for småbarnsforeldre flest er som følger: Hvordan kan man ha en avslappende ferie samtidig som man skal engasjere barna i samtlige våkne timer? Dersom Costa Luminosa er en god representant for dagens internasjonale cruiseflåte, noe det er liten grunn til å betvile, er dette et relativt lite problem. Her finnes aktiviteter og underholdning for barn i alle aldre, og etter hvert som barna blir trygge på omgivelsene, kan de selv forflytte seg mellom dekkene og de ulike aktiviteter. Det gjør behovet for iPad og andre skjermbaserte underholdningstjenester begrenset – i hvert fall sett i forhold til andre ferieformer.

Aktiviteter. Viktigste aktiviteter som ble testet var bassengene, lekeparken for de minste, minigolf, bordtennis, ungdomsklubb, fotograf, barnedisko og 4D kino. Det mest populære var uansett et svært innholdsrikt rom med spillautomater, samt deltakelse på egen ”prinsessedag” med kjoler, sminke og frisørtime for jentene (gutta får egen kapteins dag med besøk på broen og uniform). Underholdning i form av stollek, dansetimer og bingo foregår kontinuerlig både ved badebasseng og diskotekscener over hele skipet. Costa har også kjøpt opp rettighetene til bruk av TV-konseptet ”The Voice” (om bord kalt ”The Voice of the Sea”) der to karaokekonkurranser kvalifiserer passasjerer til å delta i en finale med live musikk.

Etter en innholdsrik dag med opplevelser på land (noe cruisene tilbyr i form av en ny havn daglig) kombinert med en rekke aktiviteter, underholdning og en overflod av matalternativer, skal det svært lite krangling til for å få de minste i seng. Innen klokken ti er egentlig hele familien ganske moden for køya, og dermed blir sene nattetimer ved baren overlatt til den eldre eller barnefrie garde.

Stort matgilde. Mat og drikke er vesentlige faktorer på et cruise, og Costa Luminosa utgjør i så måte intet unntak. Her får du en innholdsrikt buffet-servering på nest øverste dekk, og lenger nede i skipet ligger flere á-la-carte restauranter med menyer tilpasset mange preferanser. Barer finner du over alt, og betalingen skjer med nøkkelkortet.

Noen i overkant lange matserveringer, enten det gjaldt lunsj eller middag, utgjorde til tider en tålmodighetsprøve for de minste. På et italiensk cruise skal det nemlig mange småretter på bordet før måltidet er over. Kvaliteten var bra, men buffet-dekket ble likevel en favoritt blant de minste. Matallergi var ikke noe problem hos Costa, og gluten intolerante Hanna fikk egen innholdsrik meny til alle måltider.

Passer cruiseferien for alle? Så sant du ikke har vannskrekk eller er bekymret for store folkemengder, skulle en cruiseferie passe for de fleste. Med barn på tur må du imidlertid ta visse forholdsregler, og følge et litt annet tidsskjema enn øvrige passasjerer. Helt uthvilt blir du neppe med barna på cruise, men en uke spekket med aktiviteter, underholdning og nye byer å utforske gir garantert gode minner for hele familien.

Tips til hvordan cruiseferien blir best med barna

  1. Planlegg ferien godt, og bli kjent med skipet på forhånd. Da sparer du tid om bord og får utnyttet alle mulighetene som finnes.
  2. Ikke vær for ambisiøs med utfluktene i land. Barna er neppe like interessert i lange museumsbesøk eller utallige timer i glovarme gamlebyer som du er.
  3. Mat er tilgjengelig til alle tider, men ha faste mattider om bord. Da unngår du blodsukkerfall og utagerende ungdom
  4. La barna bli kjent med skipet, og gi dem frihet til å bevege seg rundt. Det gir fristunder for hele familien
  5. Flere av barneaktivitetene koster ekstra, så sørg for å ha et ”underholdningsbudsjett” for alle når du er på cruise
  6. Cruiseferie er supert for storfamilien, eller flere familier som reiser sammen. Da har barna flere å leke med, noe som er bra både for store og små - Slik cruiser du med to barn

Eventyrlyst, stemning, aktivitet og opplevelse. King Goya er ikke bare nyttig, men også underholdende. Mitt mål er å gjøre reisedrømmer til realitet for flere. 
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu