Marseille gjør comeback

mai 4, 2016
Sist endret 
mai 4, 2016

Fiskesuppe byens mest berømte bidrag til verdenskulturen

Marseille: Frankrikes nest største by har forandret seg. Marseille var lenge oversett som turistby i favør av rivaler som Nice og Cannes, for ikke å nevne Paris. Den ligger liksom plassert i den gale enden av den franske riviera. Urettferdig, vil nok mange mene. Etter en solid ansiktsløfting og modernisering har det meste forandret seg til det bedre. For alle som ikke har vært i Marseille må trøsten være at de ikke aner hva de går glipp av.

Få en oversikt. For å begripe de spektakulære omgivelsene bør man først som sist komme seg opp til Notre Dame de la Garde, en historisk festning og kirke som befinner seg 154 meter over havet. Herfra er det panoramisk utsikt over byen, mot fjellene i bakgrunnen og i front mot havet og havnen med de fargerike fiskebåtene i Vieux Port. Etter kort tid vil man oppdage at dette er en vital havneby kombinert med sjarm man normalt finner i en fiskelandsby – og at kanonene på fortene i Vieux Port peker innover og ikke mot havet, som trussel for å holde orden på byen.

Ute til lunsj. For en litt bortgjemt provençalsk lunsj, prøv L’Effet Clochette, adresse 2 Place des Augustines. I havna Vieux Port er det et utall muligheter, men vil du teste et fransk brasserie er Caruso Cafe et alternativ, adresse 158 Quai de Port, som får gode kritikker hos de som har spist der. To gater bak havneområdet ligger pizzeria Chez Angele, adresse 50 Rue Caisserie.

Aperitiff. På en spasertur rundt i havnen oppdager man fort Le Bar de la Marine, som tiltrekker seg alle typer mennesker, fra sjømenn til forretningsfolk. Terrassen har fin utsikt, men inne får man den ekte opplevelsen av denne institusjonen med møbler fra 1930-tallet og fotografier og karikaturer på veggene. Baren ble brukt til innspilling av filmen Love Actually i 2003, og her drikkes det mye pastis, en aperitiff med anissmak.
Cafe La Samaritaine er byens svar på Cafe de Paris. Her sitter man og ser og blir sett. Cafe Parisien, adresse 1 Place Sadi-Carnot, er alternativ for å spille petanque og en aperitiff. La Caravelle, adresse 34 quai du Port, er ypperlig for aperitiff mens man opplever sol nedgang. Etterpå kan man dra til La Friche la Belle de Mai, et tidligere fabrikklokale gjort om til alt fra kabaret til nattklubb

Lokale spesialiteter. Franskmenn spiser i grunnen tidligere enn man tror. Lunsj klokken tolv og et kveldsmåltid som gjerne starter ved åttetiden. Enkle franske restauranter er utmerket for barn. Enten finnes en barnemeny eller så er maten konsentrert omkring kjøtt, chips og iskrem. Vær oppmerksom på at tips til servitør er inkludert i regningen, men noen ekstra euro er alltid velkommen.
Grunnlaget for marseillanernes kokekunst består av ferskvarer fra Provence, fisk fra sjøen og krydder fra hele verden. Noen av spesialitetene er fiskesuppen bouillabaisse og retten Pieds et Paquets, som består av innmat og kjøtt av svin som kokes sammen i flere timer i hvitvin og urter. Soupe au Pistou er en suppe som der grønnsaker, bønner, hvitløk og urter er noen av mange ingredienser. Aioli er majonessaus med hvitløk som brukes til flere retter. Uansett ligger franske og internasjonale restauranter side om side.

Markeder og shopping. Som havneby med import, eksport og livlig handel er det naturlig at det finnes mange markeder, fra fiskemarked til krydder, lokalt produsert såpe og klær i Avenue du Prado. Ja, det er markeder over alt. Skal du shoppe er den livlige gågaten Rue St Ferreol en strekning med smarte butikker, men også andre steder dukker det stadig opp mindre butikker med nye moter fra lokale designere. Et stort utvalg butikker finnes i området ved Rue Paradis, like øst for havnen.

En tur på stranden. Marseille har tre kilometer med flotte strender, spesielt bra er sandstranden Plaque de Prophete. I området innenfor ligger den store parken Borely, samt turstier, restauranter, veddeløpsbane, golfbane, herregård og en liten innsjø med svaner og utleie av robåter. Andre alternativ er å ta buss fra Vieux Port til strendene Plage du Prado og Plage de la Corniche.

Berømt fiskesuppe. Uten forkleinelse for fotballspiller Zinedine Zidane, så er nok fiskesuppen Bouillabaisse byens mest berømte bidrag til verdenskulturen. Chez Michel, adresse 6 Rue des Catalans, serverer den originale varianten og har gjort det siden restauranten åpnet i 1946. Her starter måltidet med at servitøren viser et fat med fersk fisk, og mens du nyter et glass vin forbereder kokken måltidet som serveres i to omganger. Først kommer suppen som spises med krutonger, aioli og revet ost over. Etterpå returnerer servitøren med fisken, fileterer den ved bordet og legger fisken på et fat og sørger for litt suppe over fisken og nybakt brød som tilbehør. Bouillabaisse var en gang de fattiges fiskesuppe, nå er den både dyr og berømt.

Museer og kultur. Marseille er en kulturby, har mange kunstatelierer og 22 museer, deriblant Det historisk museum knyttet til byens historie og et resultat av arkeologiske utgravninger. Ta en tur og du vil se funn fra disse utgravningene, som skipsvrak som stammer fra det tredje århundre. Byens rike kulturliv består også av 25 teatre, deriblant to nasjonalteatre, 10 konsertsaler, en opera og et nasjonalt ballettkompani. Stikk innom Musee Cantini og se en fin samling av billedkunst, deriblant arbeider av Matisse.

Byer i byen. Vieux-Port er på mange måter enestående med sin 2600 år lange historie, eminente monumenter og livlige aktivitet på sjø og land. I begge ender ligger imponerende fort, mens promenaden er fylt med barer og restauranter, rådhuset, klokketårn og marked. Gamlebyen Le Panier ligger bare noen minutter unna. I de smale gatene finnes butikker og håndverkere, men også noen av de eldste monumentene helt tilbake fra oldtiden. Vallon des Auffes er en gammel fiskelandsby full av fargerike båter og fiskehytter, og rundt den fredelige havnen finnes også noen av de beste fiskerestaurantene.

Velmente råd. Snakker du ikke fransk bør du merke deg noen velmente tips. Personer du ikke kjenner skal tiltales med Monsieur, Mademoiselle eller Madame og vil du ha servitørens oppmerksomhet, bruk aldri uttrykket ”garcon”. Når venner og familie møtes i Frankrike er det vanlig å innlede med et kyss på hvert kinn. Men i sør er det alltid tre kyss. Start treningen nå – og på plass i Marseille vil du raskt merke at du er kommet til den riktige enden av Rivieraen.

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu