Bornholm – liten og litt eksotisk

”Så unik at vi kan konkurrere med store attraksjoner i verden”

BORNHOLM: Ikke spesielt stor, men du verden så variert og nærmest litt eksotisk. Med få ord må det bli det enkle inntrykk av mitt første besøk på Bornholm, den danske øya som ligger for seg selv ute i Østersjøen mellom København og Ystad i Sverige og som årlig får besøk av godt og vel en halv million turister. De fleste er naturligvis dansker, noe som henger sammen med at barn og unge nærmest er forpliktet til å besøke Bornholm.

Spesialiteter. ”Bornholm er ulik resten av Danmark. Her bruker ikke folk store ord, skrur seg ikke opp”, påstår Hans Vindahl, vår kunnskapsrike guide som har bodd 25 år på øya. Men så viser det seg at Bornholm har sine spesialiteter – og med rette kan bruke store ord, ikke minst når det gjelder mat og drikke. Det nye nordiske kjøkken har nærmest skylt inn som en bølge over øya som til og med har en restaurant mec Michelin-stjerne. Men legg også merke til lokale produkter som Sebastian Frosts bornholmsur, marmelade, lakris, karameller, rapsolje og sennep, vin og whisky og en ufiltrert nytelse fra Svaneke. Ufiltret øl bevarer smak- og duftnyanser og gir ølet en ekstra karakter.

Selvskryt. Værmessig ligger Bornholm på topp i Danmark med mest sol over klipper og kritthvite strender, og med et lys som kunstnere elsker og ofte gjenskaper. La oss ta med litt selvskryt fra Søren Christensen, redaktør på Bornholms Tidende: ”Jeg pleier å si at Bornholm er appetittlig og så unik at vi i mine øyne kan konkurrere med mange av de store turistattraksjoner i verden. Og enda litt til.” Selvskryt skal man lytte til, for det kommer fra hjertet.

Gå ikke glipp av den permanente samlingen på veggene til Bornholm Kunstmuseum nær Gudhjem. Samlingen omfatter visuell kunst knyttet til Bornholm og visuelt varierte fra tidlig i det 19. århundre og kretser rundt malere av «Bornholm skolen», som jobbet på øya i begynnelsen av 1900-tallet. «Det mystiske bryllup i Pistola», malt i Italia i 1894 av Kristian Zahrtmann, er en av de viktigste verkene på museet. Bygningen er en arkitektonisk perle i et spektakulært landskap rett ved siden av klipper og sjøen. Den permanente samlingen er kunstverk av internasjonal kaliber man bør få med seg.

Sjekk inn. Europas mest banebrytende hotell og konferansesenter. Gjenbruk og oppsiktsvekkende mange grønne og visjonære løsninger ble gjennomført før hotellet Green Solution House på Strandveien i Rønne ble åpnet i 2015. Et gammelt hotell ble delvis revet eller renovert til et bærekraftig og unikt prosjekt med solpanel, solceller, utstrakt gjenbruk og en stor naturpark, for å nevne noe av alt som ble gjennomført.
”Dette er ikke kun et hotell, men også et eksperiment for forskere og arkitekter, og våre gjester synes det er spennende å bo i en blanding av forskning og økologi”, sier hotelldirektør Trine Richter. Link Green Solution House

Aktiviteter. På en høy klippe med utsikt over Østersjøen har borgen Hammershus ligget der siden middelalderen. Hammershus har vært involvert i dramatiske og blodige begivenheter i bornholmernes historie. Borgen har både vært festning og fengsel. Etter at den ble oppgitt i 1743, ble den senere robbet for murstein og treverk. Det finnes en utstilling med våpen og som gir et innblikk i livet på borgen for 450 år siden.
Et rovfugleshow er underholdning for hele familien. På daglige oppvisninger og utstilling får publikum vite litt mer om fuglenes forunderlige verden.
Bornholms historie er en helt annen enn Danmarks historie og den vises i sin helhet på Bornholms Museum. Her får du også historien om russernes beleiring av øya i mai 1945 før de trakk seg tilbake i april 1946.

Sjøfestning. En times fergetur fra Gudhjem ligger sjøfestningen Christiansø med en helt spesiell stemning. Festningen ble grunnlagt i 1684 og er en sjelden bevart kulturarv. Festningsmurene, tårn og bygninger står nesten som da siste soldat forlot festningen i 1856. Her finnes et lite moderne samfunn med om lag 100 fastboende som til og med har en barneskole. Christiansoe.dk

Lokal mat. Uansett hvor jeg spiste, så ble jeg trukket inn i den bornholmske verden av mat basert på lokale råvarer – av enkle retter med masse smak. Du finner mye kreativitet og nytenkning på øyas spisesteder. Vi anbefaler et besøk på Gaarden, et matkulturhus ved Gudhjem, som er en del av et landbruksmuseum. Her får du kunnskap om lokal matprodukter og en mulighet til å fylle handlekurven. Dessuten foregår det mange ulike aktiviteter i løpet av sesongen, som varer fra mai til oktober. Turistsesongen åpner alltid med Brændevinsfestival i mai – temmelig spesielt, det også.

Mer info om Bornholm 

Ut på tur

Landing: De fleste som besøker Bornholm benytter fergene – enten fra Køge ved København eller fra Ystad i Sverige. Reisetid med sistnevnte er vel en time til Rønne. Flyforbindelse mellom Kastrup og Bornholm. Deler av året er det også fergeforbindelse til Sassnitz i Tyskland og Kolobrzeg i Polen.

Bo bra: Bornholm har et stort utvalg av hotell, utleie av hus og leiligheter, vertshus og campingplasser. Hotellet Green Solution House ligger ved sykkel- og gangstier og like ved en badestrand. Hotellet har en økologisk restaurant med hovedretter til 225 danske kroner. Pris dobbeltrom: 1200 med frokost.

Spis godt: Får du servert røkt sild på grovt brød med purreløk og en eggeplomme, er du mest sannsynlig på Bornholm. Til lunch er røkt fisk, og særlig nyrøkt sild, en spesialitet. Hasle Røgeri i Hasle kom best ut av vår test. Dette er det siste røykeri på Bornholm hvor røyking av fisk foregår på gammeldags og tradisjonell vis og anbefaler derfor stedets nyrøkte sild fra en stor lunchbuffet. Lunchbordet hos Nordbornsholm Røgeri i Allinge anbefales også.

Natteliv: Til og med missekonkurransen har en link til sild. Hver sommer kåres en ung kvinne mellom 16 og 23 år til ”Miss Sild”, altså er hun dermed Bornholms beste sild.

Mini-Guide: Se etter merket ”Gourmet Bornholm” når du skal spise på en kafé eller restaurant, eller kjøpe noe fra en gårdsbutikk. Disse representerer den lokale matkulturen. Bornholm har 60 km med sandstrender du finner sør på øya, mens resten av kysten for det meste har klipper. Utvalgte festivaler: ”Sol over Gudhjem” er en matfestival i juni, Jazzfestival i Allinge, musikkfestivalen ”Wonderfestiwall” i august og Bornholms kulturuke i september. Vingården i Aakirkeby produserer vin, snaps og whisky.

About the Author:

Gudmund Lindbaek
Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.

Legg igjen en kommentar