Bli med på Festival og oste-test i Italia

august 13, 2020
Sist endret 
desember 16, 2021

Opplev duften og et mangfold av oster du ikke kan forestille deg uten å ha vært der

OSLO, MATHALLEN: Når oste-verden samles til festival i Italia, da bør man være på plass. Og da kan vi like godt ta med oss noen som vil lære mer om ost og ikke minst smake på all verdens oster. Slik tenkte Lasse Bakke og Frode Rekve, og etter et møte på Mathallen i Oslo er det klart for ut-på-tur til oste-test i Italia - til festivalen Cheese 2021 i byen Bra.

INVITASJON: Lasse Bakke t.v. og Frode Rekve inviterer til unik oste-opplevelse i Nord-Italia
INVITASJON: Lasse Bakke t.v. og Frode Rekve inviterer til unik oste-opplevelse i Nord-Italia

Oste-test i Italia

«Til denne festivalen kommer små-produsenter som ved hjelp av sitt håndverk klarer å få til noen av verdens beste oster. Dette handler om mat-kultur og er verdt et besøk», slår kokk og oste-entusiast Frode Rekve fast. Han driver butikken «Ost & Sånt Tradisjonsmat» i Mathallen der han tilbyr 120 oste-varianter – flere av disse fra Italia.
Sammen med Lasse Bakke i Caravelle-Tours i Moss, en ekspert på temareiser, blir det arrangert en tur til Cheese i Nord-Italia. Endelig dato er ennå ikke fastsatt, først må Corona-situasjonen bli avklart og stabil. Følg med.

Butikken Ost & Sånt på Mathallen i Oslo inviterer til festival i Italia.
Butikken Ost & Sånt på Mathallen i Oslo inviterer til festival i Italia.

Vi møtes i Mathallen

Mat og vin er ofte en god grunn til at nordboere besøker Italia, og ost er i så måte en av mange favoritter. Bakke mener ostefestivalen vil være en ny og passe anledning til å planlegge denne kulinariske reisen.
«Vi starter med å invitere interesserte til en seanse i Mathallen der Frode vil fortelle om italienske oster, om mange muligheter knyttet til ost og festivalen vi skal besøke og som varer i fire dager. Der skal jeg orientere om selve reisen og noe av det vi kommer til å oppleve. Du trenger ikke være oste-spesialist for å ha glede av turen», sier Lasse Bakke.
Omstendigheter rundt Corona-viruset har lenge satt en stopper for slike turer, men Bakke erfarer at folk nå er opptatt av å komme seg ut i Europa. Da er en slik oste-tur midt i blinken der kunnskap om ost og opplevelse blir nøkkelord.

FAVORITTEN: En vellagret Pecorino, laget av sauemelk i Italia, er Frodes favoritt
FAVORITTEN: En vellagret Pecorino, laget av sauemelk i Italia, er Frodes favoritt

Lokal mat og tradisjoner

Frode Rekve har tidligere besøkt denne ostefestivalen, som arrangeres av organisasjonen Slow Food. Den promoterer lokal mat og jobber for å bevare tradisjonell matlaging – for tiden i mer enn 1600 lokale avdelinger av Slow Food rundt om i verden.
Rekve har hatt ost som lidenskap siden han som 9-åring lagde sin første ost hjemme i Mo i Rana – og ble skuffet over resultatet. Unge Frode hadde glemt at lang modningstid er noe av hemmeligheten bak enhver smakfull ost.

Festival og god stemning

Hva kan vi så forvente oss på Cheese 2021 i Bra?
«Du vil oppleve et mangfold av oster du ikke kan forestille deg uten å ha vært der. Du vil møte produsenter og oppleve en utrolige glad stemning. Dette er rett og slett et osteparadis i en by med festivalstemning både med og uten ost», sier Frode Rekve. Han avslører at personlig favoritt blant italienske oster må bli en vellagret Pecorino, laget av sauemelk og kan ligge på kjølelager i opp til to og et halvt år og godgjøre seg.

SMAKER: Du finner ost fra mange land i Europe hos "Ost & Sånt" i Mathallen. Nå blir det tur til Italia med Lasse og Frode.
OST SMAKER: Du finner ost fra mange land i Europe hos "Ost & Sånt" i Mathallen. Nå blir det tur til Italia med Lasse og Frode.

Gastronomisk by

Småbyen Bra i regionen Piemonte ligger en liten times kjøretur sør for Torino. Dette er en by med verdens første gastronomiske universitet, hjembyen til Slow Food og vertskap for ostefestivalen «Cheese».
Interesserte bør følge med på nyheter om ost og Bra-turen – her hos King Goya Norge, spesialisten «Ost & Sånt Tradisjonsmat»  og ikke minst fra tur-arrangør Caravelle-Tours. At turen først går av stabelen om et års tid, har minst en fordel: Ost blir bedre under lagring!

Info og påmelding: Kontakt Caravelle-Tour

Mer om mat i Italia: Impuls for en Pasta-Mester

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu