Her er noe du neppe visste om Liechtenstein

mai 23, 2018
Sist endret 
mai 23, 2018

Liechtenstein har fjell og flotte borger og er plassert mellom Sveits og Østerrike

LIECHTENSTEIN: Blant de aller minste land i hele verden, skviset mellom Østerrike og Sveits. Har 37 000 innbyggere, altså litt større enn byen Moss. På listen over land rangert etter folketall havner Liechtenstein på 220. plass, bak fyrstedømmet Monaco men foran Turks- og Caicosøyene.

Men et beskjedent folketall og et lite areal (160 kvm), betyr ikke at dette er en lilleputt. Den lille nasjonen har for eksempel forvandlet seg fra et ruralt og fattig område til å bli et sentralt økonomisk møtepunkt for investorer. Lille Liechtenstein har faktisk en av de rikeste befolkningene i verden, med tredje høyeste inntekt per innbygger, kun slått av Qatar og Luxembourg.

Finanssenter. Lenge hadde Liechtenstein et dårlig rykte, med god grunn. Landet opererte i det som mildt sagt kan kalles en gråsone, og var lenge ansett som et skatteparadis grunnet veldig slappe skatteregler. Organisasjoner og privatpersoner med noe å skjule flokket alle til landet, fordi det var enkelt å gjemme bort penger på hemmelige kontoer det var vanskelig å få innblikk i.

Men dette er historie. Liechtenstein har strammet inn kraftig på sine praksiser, og man kan ikke lenger gjemme bort penger på hemmelige bankkonti. Over årene har landet gått fra et skatteparadis til å bli et spesialisert og stabilt finanssenter med sterke internasjonale forbindelser. Alle finansselskap må nå følge de finansielle prosedyrene i landet de er basert i, og det er disse prosedyrene Liechtenstein nå har strammet inn. Selv om banker utgjør den største delen av finanssektoren, er landet også en attraktiv destinasjon for forsikringsselskap, Forex-tradere, valuta-handlere som investerer i sveitsiske franc, kapitalforvaltere og så videre. Alle slike institusjoner og personer må følge de samme finansielle reguleringene.

Stabil økonomi.Finanssektoren er landets nest største etter den industrielle, og 16% av arbeidskraften i Liechtenstein arbeider innen finans. Liechtenstein er også et attraktivt land for investorer, store som små. Noe som skiller landet fra mange andre i Europa er at landet i stor grad er åpen for små bedrifter, og myndighetene oppfordrer til å starte bedrifter her. En stor grunn til landets popularitet er åpenbart gunstige skatteforhold. Attraktive skattesatser tiltrekker seg investorer i alle former og fasonger, til en økonomi blant de mest stabile i Europa.

Registrering av bedrifter går raskt og smertefritt, noe som åpenbart er et stort pluss. Liechtenstein har også handelsavtale med Sveits og bruker sveitsiske franc som nasjonal valuta, noe som åpner økonomiske dører for europeiske investorer.

Mer enn bare finans. Selv om landet i stor grad defineres som et finans-mekka, er Liechtenstein er så mye mer enn det. Faktisk har landet mange små, morsomme og uvanlige karakteristikker og artige detaljer ved seg. Det er for eksempel det minste tyskspråklige landet i verden. Det er også det eneste landet i verden, ved siden av Usbekistan, som verken grenser til et hav eller grenser til et land som grenser til et hav. Det betyr at man må krysse minst to landegrenser for å komme seg til havet.

Liechtenstein kan minne om en eventyrlandsby med sine snødekte fjell og flotte borger og plassert  mellom Sveits og Østerrike som betyr kort avstand til alpene. Med enkel tilgang til Europas flotteste fjellområde er det ikke vanskelig å gjette hvilken idrett og fritidsaktivitet som er størst. Dette er et flott reisemål for skiturister, og da særlig de som foretrekker litt mindre folk i løypene. Men Liechtenstein er ikke et typisk feriedemål, og det gjør at man slipper ekstreme folkemengder i skibakkene.

Utrolig OL-historie. Ski og alpint er landets desidert største idrett og Liechtenstein er faktisk det minste landet i verden som har tatt olympiske medaljer. Totalt 10 medaljer (2-2-6), alle i alpint. Men det stopper ikke der, for landets OL-historie er stappfull av deilig trivia og morsomme kuriositeter.

Dette er for eksempel det eneste landet i verden som har tatt medalje under vinter-OL men ikke sommer-OL. De er også landet med flest OL-medaljer pr. innbyggermed nesten én medalje pr. 3600 innbyggere. Og hør på dette: syv av 10 medaljer er vunnet av medlemmer av samme familie. Søsknene Hanni og Andreas Wenzel og Hannis datter Tina Weirather har stått for 70% av landets samlede OL-medaljer. Ikke verst.
Brødrene Frommelt har også vunnet to medaljer, som betyr at Urzula Konzett er den eneste utøveren fra Liechtenstein som har tatt OL-medalje og ikke tilhører familiene Wenzel eller Frommelt. Der har dere noen solide spørsmål til neste sports-quiz.

Invadert av Sveits. Jo mer man leser om Liechtenstein, dess flere morsomme detaljer og historier dukker opp. Dette er åpenbart ingen stor krigsnasjon, med holder en nøytral posisjon og er faktisk et av få land i verden uten militære styrker. Så stille og fredelig er det at da landet i 2007 ble “invadert” av sveitsiske soldater som gikk seg bort langt over grensen ved et uhell. Det ble ikke oppdaget før sveitserne selv ba om unnskyldning for “invasjonen”. Man skulle kanskje tro det skapte dårlig stemning mellom landene,men responsen var “ingen fare, sånt skjer”.

Falske tenner. Dette fredelige landet har også en lovlydig befolkning. Til enhver tid sitter rundt 15 mennesker i fengsel, og de få som dømmes til straffer på mer enn to år sendes til Østerrike for soning. En annen kuriositet å sette tenna i er at en av Liechtensteins største eksport-artikkel er falske tenner. Det eksporteres spinnville 6 millioner falske tenner årlig, noe som utgjør 40% av det europeiske markedet og 20% av verdensmarkedet! Legg til at nasjonalsangen synges til  samme melodi som “God Save The Queen”, og du har nok til å imponere på neste middagsselskap.

Mest sannsynlig kommer du til Liechtenstein av finansielle grunner, men det sies at man blir her på grunn av vakre omgivelser, fredelig befolkning og mange morsomme små detaljene. Det er bemerkelsesverdig hvordan landet har forvandlet seg fra et snuskete skatteparadis til et velregulert finanssenter - et økonomisk knutepunkt med en særegen kultur og historie.

Dette er en bereist mann, utdannet arkitekt med sans for kunst. Philip følger med på dagens kunstbilde, også utenfor Norges grenser. Og når sant skal sies er han en meget habil kunstmaler.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu