Bo historisk på landsbygda som på 1870-tallet

mai 23, 2019
Sist endret 
mai 23, 2019

Nästegården har franske jernsenger og stiller i en klasse for seg selv

Sätuna, Vest-Sverige: På denne gården sover gjester i franske jernsenger - i en bygning fra 1870-tallet hvor tregulvet er av brede planker, håndblåst glass i vinduene, tapet på vegger er håndlaget og med antikk innredning som skaper en genuin og stille atmosfære med grønne jorder som nærmeste nabo. Her på landsbygda er man milevis fra dagens sterile hotell. Å overnatte på Nästegården er Bed & Breakfast de luxe.

Bo historisk. Biolog Matilda Kamb er egentlig ekspert på hager, fra gotiske hager til kjøkkenhager På denne velholdte gården ikke langt fra fuglelivet ved Hornborgasjön er hun vertinne for gjester som søker det gamle og vakre i kombinasjon med ro, avkobling og stillhet i all sin ekthet.
Paul Bothèn er komponisten som forlot god jobb og en trang leilighet i Göteborg og bosatte seg på Nästegården med kone og to barn. Han har ikke komponert noe på en stund, i hvert fall ikke musikk. Og planen om å gjøre en kjempestor driftsbygning  om til konsertsal er satt på vent. Nå jobber Paul med å selge utstyr til produksjon av solenergi.

Tok sin tid. Tre gamle og slitte bygninger er pusset opp. Et nytt veksthus er på plass, det samme er urtehagen. Men denne gården har først og fremst vært renovert over noen år. Ikke med siste nytt fra byggevarehuset, men en oppussing av det som fortsatt kunne benyttes og gamle ting fra bygg som er revet. Listen over arbeid som er gjennomført er lang, timelisten som er gått med enda lengre. Nå er gården forvandler der den ligger i et kupert landskap med store løvtrær og steinmurer i alle  retninger, og for ikke å glemme innsjøen kjent for fugleliv og tranedans i april.
«Min erfaring er at det er langt mere interessant å lete etter gammelt materiale på nettet eller i nabolaget enn å gå inn i et byggevarehus, billigere også», sier Paul Bothèn, som ikke ante hva han gikk løs på da renoveringen tok til.

Ferie på landet. Resultatet er blitt et drømmested for gjester som vil feriere på landet og bo i en historisk bygning med personlig preg. Kjøkkenhagen gir urter og frokosten Matilda serverer er både økologisk, kortreist og smaker utmerket. Drømmen om å åpne en avdeling for Bed & Breakfast er i havn, med det viktigste av dagens bekvemmeligheter, men ingen TV. Det eneste som ikke er gjennomført er komponistens drøm om å arrangere konserter og en barokk-festival i driftsbygningen. Det får så være, for utenfor vinduene brytes stillheten av sauer ute på jordet som breker, en lyd inkludert i rom-prisen.
Om jeg skal våge å gjøre en bedømmelse av å bo historisk på denne gården, så må det bli med terningkast 6 – fordi Nästegården stiller i en klasse for seg.

LES  mer om en historisk gård og reserver rom Her

LES Byr opp til show og tranedans Her 

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu