Russland og merkverdige Pereslavl

februar 29, 2016
Sist endret 
februar 29, 2016

En blå stein, historiske kirker og eiendommelige museer

Pereslavl Zalessky, Russland: Dette er en gammel russisk by halvveis mellom Moskva og Jaroslavl, 130 kilometer nordøst for Moskva, ved bredden av innsjøen Pleshcheevo. Byen er en del av turistruten Golden Ring, ruten som er innom flere byer og mindre steder i Sentral-Russland, alle mest kjent for arkitektur men ellers et heller rolig liv. I motsetning til andre Golden Ring-juveler, som viser frem gamle kirker og klostre, kunstmuseer og tradisjonell håndverk, har Pereslavl Zalessky mer å tilby og gjør den til en av de mest interessante gamle byene i Russland.

Lang historie. Pereslavl Zalessky, eller bare Pereslavl, ble grunnlagt i 1152 av Prins Yury Dolgoruky, mannen som også grunnla Moskva. I dag er dette en liten by (40.000 innbyggere) med overflod av gamle kirker og klostre, og med de velkjente boligblokkene fra Sovjet-tiden øst for sentrum. Av historiske bygninger er den hvite katedralen en av de eldste steinkirker i Russland. Herfra kommer den hellige prins Alexander Nevsky, ofte sett på som en nøkkelfigur i middelalderens Russland og avstemninger rangere Nevsky som historiens største russiske helt.

Elven Trubezh. I sentrum kan du gå opp på toppen av jordvollene og få en oversikt over byen. En tur langs elven Trubezh elva kan også anbefales. en av de mest givende opplevelse i Pereslavl. Da oppleves den mest pittoreske delen av byen med den tradisjonelle måten å overleve – side om side med de store husene til nyrike moskovitter. Området rundt Sebastia kirken ved munningen av elven Trubezh er både vakkert og romantisk – sommer som vinter.

Hellige steder. Innenfor bygrensen ligger hellige steder som Troitse-Danilov-klosteret (Trinity klosteret St Daniel), Feodorovsky (St Theodore) kloster og Svyato-Nikolsky (St Nicholas) kloster. Forlatt og sterkt skadet under Sovjet-tiden, nå er de restaurert og verdt et besøk.
Av spesiell interesse er St. Nikita katedralen med sine spisse buer og hvelvede tak. Monastiet driver eget bakeri lager velsmakende pepperkaker. Ved siden av klosteret ligger badehuset Nikitsky (St Nikita), et hellig og populært sted for pilegrimer og turister, ettersom mange tror vannet her gir god helse og lang levetid.

En blå stein. Åsen over innsjøen Plescheevo er kjent som fjellet Aleksandrova Gora og på toppen er det reist et stort kors. Herfra har du panoramautsikt over innsjøen, Nikitsky klosteret og en nærliggende landsby. Ved foten av fjellet, ved bredden av innsjøen, ligger Sin-Kamen, eller den blå steinen, en av de mest interessante og sjarmerende landemerker i hele området. Steinen er både hedensk og hellig, og i følge lokal historie fra antikkens tid lå den først på toppen av fjellet og fungerte som et senter for hedenske kulter

Mange anekdoter knyttes til denne enorme 12-tonns steinblokken som sies å ha mirakuløse krefter. I tider med kristningen og krig mot hedenske kulter ble den blå steinen kastet ned fra fjellet. Senere har den blitt flyttet fra sted til sted, begravd, senket til bunnen av innsjøen, men på mystisk vis atter dukket opp på tørt land. Folk flest tror steinen er i bevegelse. Selv om den nå ligger ved vannet, så mener mange at den stadig beveger seg lenger ned i bakken. Til tross for navnet er steinen mørkegrå, men blir faktisk mørkblå når den er våt. Både lokale og turister kommer hit for å sitte på steinen og meditere – og samtidig binde et tøystykke på buskene omkring steinen. Troen på den blå steinens kraft lever i beste velgående.

Uvanlig museer. Monastiet Goritsky ligger i den sørlige delen av byen med imponerende vegger, tårn og med et klokketårn over Pereslavl og innsjøen Plescheevo. Et viktig religiøst senter i 17.-18. Århundre med panoramautsikt over byen med kupler flere kirker.

I gangavstand (ca. 3 km) fra Gorytsky, på den sørvestlige bredden av Plescheevo, ligger museet som oversatt heter "Den lille båten til Peter den store», også kjent som "Botik" og etablert i 1803, og regnes som det eldste museet i provinsielle russiske byer. Foruten båten "Fortuna", viser museet utstillingen "Rotonda" hvor du kan se luksuriøse interiør fra det 18. århundre.

I det som kalles museum for kjeler finnes mer enn 100 utstillinger av kobber, porselen, og tyske vannkokere av sølv og i forskjellige typer og former. Besøkende kan også se husholdningsredskaper som ble benyttet i Russland i det 19. og tidlig 20. århundre – med andre ord en samling av gammel kuriositet. ”Museum of Flat Irons” er det eneste av sitt slag i Russland og ligger i en gammel kjøpmannsgård ikke langt fra byens sentrum. Museet har en samling med mer enn 200 strykejern, de fleste noen flere hundre år gamle og laget i Russland, Tyskland og Polen.

Ensporet samling. I området med uvanlige samlinger ligger også et jernbanemuseum i landsbyen Talitsy, kjent som "The Museum of Steam Locomotives". Inntil for 30 år siden hadde distriktet et nettverk av jernbane for å betjene torv- og gruveindustrien. Josef Stalins sønn Vasilij, som var general i luftforsvaret, brukte en av disse linjene å komme til sin dacha ved bredden av Plescheevo. Med nedgangen av torv produksjon, forsvant disse jernbanene, mens bare noen få kilometer fortsatt er inntakt. Museet ligger i et jernbanedepot, der utstillinger inkluderer damp og diesel-lokomotiver, maskiner, biler og jernbanevogner fra slutten av det 19. og tidlig 20. århundre samlet fra hele Russland. Flere ganger i året fyrer man opp gamle dampmaskiner og arrangerer turer på den smalsporede jernbanen. Avgjort en spennende opplevelse!

Reisereporter, bor i Moskva og skriver for flere russiske fly-magasiner. Har skrever ti bøker publisert i Russland og England. For Nikita er reiser en livsstil og mener alle steder kan tilby et eller annet som gir en opplevelse.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu