Sverige; Fart og spenning i ville Värmland

september 19, 2016
Sist endret 
september 19, 2016

Ta et steg og du flyr over foss og dalsprekk

VÂRMLAND, SVERIGE: Den kalles Eventyrsbanen, men du må ha en god del mot for å oppleve eventyret og luftferden. Har du mot og i tillegg er kjemisk fri for høydeskrekk, så er det bare å ta et steg – og plutselig er du i ferd med å fly over den mektige dalsprekken og fossen i Brattfallet. Andre del av eventyret går ut på å spasere på strak line over en dal for så å fire deg 20 meter ned i tau fra Burmabroen.

Vi har vært på eventyrtur i ville og vakre Värmland, området ikke langt fra den norske grensen som er mest kjent for byen Karlstad, utallige danseband og Sveriges beste ishockeylag. Men Värmland har altså mye mer å by på, det gjelder bare å ta steget over grensen ved Kongsvinger.

Selma Lagerlöf. Noe av det mest eiendommelige med folk i Värmland er at mange er gode til å fortelle historier og at de samtidig får deg til å føle som om du har kommet til verdens midtpunkt – til tross for at du egentlig står ved innsjøen Fryken med skog på minst tre sider. Ikke så merkelig når man vet at Selma Lagerlöf fra Mårbacka fikk Nobels Litteraturpris for sine fortellinger, mange av disse fra Värmland.

Herregårder. Et besøk i Värmland er også en tidsreise – til kulturen med herregårder. Lagerlöfs Mårbacka er i dag et godt besøkt museum, mens andre herregårder både tilhører historien og er en del av nåtiden.
Fra matsalen på Ulvsby Herrgård nord for Sunne ser du ut over Fryken og landskapet der maten produseres. Her nytes mat hentet fra lokale produsenter og servert med en utsøkt kokkekunst. Ulvsbys historie startet i 1630 og herregården er holder åpent året rundt. Dömle Herrgård i Deje er et annet vakkert og romantisk alternativ, så vakkert at 30 norske brudepar årlig legger bryllup til denne herregården med egen kirke.

Kunst. Rundt Torsby finnes kulturgårder og gallerier og i så måte er Sahlströmsgården en møteplass utenom det vanlige. Stedet har en kunstskatt hengende på veggene, mange av disse et resultat av gårdens barn og dets venner. Stedet har både hotell og restaurant.

Petter Solberg. Rallycross-stjernen Petter Solberg og kona Pernilla bor på svensk side av grensen mellom Norge og Sverige. På herregården driver paret et aktivitetssenter med bilsport og snøscootersafari som spesialitet. Vi debuterte i rallycross og klassen folkrace på Niwabanen og må innrømme at det gikk styggfort og kan anbefales om du vil utfordre deg selv under sikre forhold. Villere enn rallycross blir det ikke – selv i ville og vakre Värmland.

Visit Värmland Link til Villmark Värmland
Petter Solberg Adventure Center Abbas Mountainbike, Torsby
 
 

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu