Opplev ekte glamour i Cape Town

Den mest kosmopolitiske byen i Sør-Afrika

CAPE TOWN, SØR-AFRIKA: Denne byen har en diger fjellkjede som elegant stuper ned i et glitrende hav, med hvite strender og et heller kjølig Atlanterhav. Men har også en kul urban stil, hippe barer, restauranter på øverste nivå, design-butikker, rikelig med kunstgallerier og fremfor alt er en naturlig skjønnhet. Cape Town har en innebygd fordel med to ulke hav på hjørnet av et kontinent, som passes på av mektige Table Mountain.

Nederlenderne bygde Castle of Good Hope i 1666, etterfulgt av franskmenn som forbedret ferdigheter når det gjaldt vinproduksjon. Så kom engelskmenn med sine herskapshus før flyktninger fra hele Afrika la på vei sørover for å søke lykken i skyggen av fjellet. Derfor har Cape Town alltid vært den mest kosmopolitiske byen i det sørlige Afrika.

Opplev. Turen opp til Table Mountain med kabelvogn tar fem minutter. Der oppe blir du møtt av en roterende hytte og gangveier til toppen – og den beste utsikten. Du har liksom ikke helt forstått mangfoldet av Cape Town før du har vært på toppen av Table Mountain og sett byen ligge litt mørbanket der nede (Tablemountain.net)

Fra juli til november er perioden da hvalene i havet å kalver og du kan oppleve den beste landbaserte hvalsafari i verden.
Robben Island er det mest symbolske sted i Sør-Afrika, hjemmet til Nelson Mandela som satt fengslet der sammen med andre politiske fanger. Nå et dette et levende museum som gir innsikt i landets fortid.

Waterfront. Lokalbefolkningen hater området, men turister strømmer til Victoria & Alfred Waterfront som tilbyr en rekke ting I luksusklassen, fra et rugby-museum for kunst, shopping, underholdning, flotte hoteller og luksusleiligheter. Her finnes barer og restauranter og guidede turer med historier om mennesker og hendelser som førte til at Cape Town ble til. Sjekk ut Craft Market før du sikrer deg et bord på Bascule bar med utsikt til havna (West Quay) for å spise sjømat og studere seler som leker blant yachtene.

Stranden. Vanligvis er det altfor kaldt å bade i sjøen der Atlanterhavet og Det Indiske Hav møtes. Men Camps Bay, Afrikas svar på Miami Beach, har en blanding av perfekt sand, Art Deco bygninger og hippe restauranter. Ta plass under en parasoll på Blues, det beste stedet for å oppleve solnedgangen over en tallerken med blekksprut og et glass Sauvignon i hånden. Blues åpnet sine dører i 1987 og er nylig blitt renovert.

Vin og god mat. Ingen besøk er komplett uten minst en hel dag satt av til å utforske noen av de omkringliggende vin-dalene, smake på suveren produsert vin og spis noe av den beste og mest prisgunstige maten som tilbys i verden. Både byen og nærområdet tilbyr virkelig valuta for pengene og nye oppdagelser.

Jeg besøkte Stellenbosch, Sør-Afrikas nest eldste by som ligger i hjertet av Wineland, dekket av skyggefulle eiketrær og hvitkalkede bygninger. Vin fra denne berømte regionen 40 km vest for Cape Town, finnes på vin-lister over hele verden. Sauvignon Blanc, Shiraz og Chenin Blanc er alle plantet her.

Vår beste matopplevelse fikk vi på Lanzerac Wine Estate. Her er restauranten på terrassen et spisested med utsikt over Manor House, den perfekte setting for de som ønsker en mer uformell men likevel en fristende meny med lekre måltider og overdådige viner. Romprisene fra € 115 per person utenfor sesongen.

[pp_gallery gallery_id=»10677″ width=»200″ height=»100″]

Cape Point. Å leie bil er den enkleste måten å besøke det kuperte området og stupbratte klipper på Cape Point, 60 km sørvest for Cape Town. Dette er et spektakulært utsiktspunkt til isolerte og fredelige strender. Her tar man banen opp til utsiktspunktet under det gamle fyret, smaker på mat og nyte den fantastiske utsikten over False Bay fra Two Oceans Restaurant, kjent for sin sjømat.

Årlige events. Kapp Minstrel Carnival finner sted 2. januar hvert år og er et høydepunkt for byens event-kalender. Cape Town Festival i mars er en kulturell event som bringer det beste av sørafrikanske og internasjonale artister til folket, helt gratis. Two Ocean Marathon, kjent som verdens vakreste maraton, foregår ved påsketider.

Fremtiden. Kriminalitet er en bekymring, men de fleste slike hendelser inntreffer langt vekk fra turistområdene. Ta vanlige forholdsregler og ikke overdriv din rikdom, ikke besøk no-go soner og ikke gå der det ikke er noen andre mennesker. Ikke la ditt kredittkort forsvinne ut av synet og holde et øye med hvordan det blir benyttet.

Sør-Afrika en av verdens største produsenter av diamanter, gull og platina, men mer enn 40 prosent av befolkningen lever under fattigdomsgrensen. Det var mange som følte at troen på Nelson Mandela var det eneste som holdt landet sammen helt frem til han døde i 2013. Hva fremtiden vil bringe var vanskelig å finne ut blant de vi møtte i Cape Town.

«Det vil nok ta en generasjon å finne ut hva som vil skje, men den yngre generasjonen ser definitivt fremover, og ikke så mye til fortiden», sa en av våre guider. For alle turister er det på tide å utforske byens historie på Robben Island og besøke District Six Museum.

Ut på tur

Landing: BA og Virgin Atlantic flyr direkte til Cape Town fra Heathrow, London. South African Airways og mindre selskaper som Mango og Kulula tilbyr flyvninger mellom de store byene. Det er utleie av biler på alle flyplasser og prisen for en leiebil starter på rundt 20 euro per dag. Flytiden fra London til Cape Town er ca 12 timer.

Bo bra: Vi bodde på sentrale City Lodge og betalt 80 euro for et dobbeltrom. Legendariske Grand Daddy Boutique Hotel har 32 gjesterom i en bygning fra det 19. århundre i byens kreative Long Street. Både luksus- og superiorrom er enten utstyrt med en king-size seng eller to enkeltsenger. Romprisene fra € 150. Granddaddy.co.za

Spis godt: Et godt tilberedt måltid kan bli høydepunkt på turen. Mange restauranter spesialiserer seg på kontinentets eget kjøkkenet og tradisjoner. Ikke gå glipp av muligheten til å prøve en velsmakende struts-burger eller en krokodille-biff.

Natteliv: Turer til det som benevnes som Vinland er en ekstra attraksjon. Om våren er vinmarkene i full blomst, om sommeren samles druene (januar-mars). Innhøsting og festivaler finner vanligvis sted mot slutten av sesongen, rundt februar.

Mini-Guide: Du kan besøke Cape Town når som helst på året, med en høysesong fra desember til januar. Den tempererte vinter starter i mai eller i juni. Oktober og november er perioden for de beste tilbudene - spesielt hvis du bestiller tidlig.Valuta: Sør-Afrika Rand (NOK) Wi-Fi: De fleste hoteller, gjestehus og kaffebarer tilbyr gratis Wi-Fi. Turistkontor: Cape Town Tourism ligger på hjørnet av Burg og Castle Streets. Capetown.travel De fleste sørafrikanere snakker engelsk. Benytt drosjer med taksameter.

About the Author:

Oddvar Walle Jensen

Legg igjen en kommentar