Drikk som innfødte i Europa

april 23, 2015
Sist endret 
mai 31, 2022

Vi farter gjerne rundt fra land til land i Europa, men mange reisende skjønner fortsatt ikke hva som skal til for å fremstå som noe mer enn uerfarne amatører på charter-ferie. For det er ikke mye som skal til, et lite glass med noe lokalt er slett ingen dårlig start. Her finner du ut hva du bør drikke og hvor.

Sterke saker. Færøyene ligger et sted mellom Norge og Island og nord for Skottland, etter sigende et vakkert og fredelig sted med langt flere sauer enn folk. Lokalbefolkningen drikker ofte Eldvatn, også omtalt som "Fire Water", en bra Vodka laget av vann som antas å innholde helbredende krefter.

Eier av merkene "Havið" (The Ocean), og "Lívsins Vatn" (livets vann) hevder at "Havið", på 50% alkohol er den sterkeste akevitt i verden. Folk på Færøyene er gavmilde og spanderer gjerne alkohol på gjester natten lang. Velkommen til Nordens Hawaii.

Snaps i Skandinavia. Snaps er et begrep som brukes om en liten shot med sterk alkoholholdig drikke. Ofte noe vi super rundt feiringer som jul, påske og midtsommer, med mat og noen tradisjonelle sanger. Må ikke forveksles med schnapps, det tyske ordet for en annen sterk alkoholholdig drikke, ofte laget av frukt som epler, pærer, plommer og kirsebær.

Sverige. Snaps i Sverige er et mer generelt begrep som beskriver vodka du drikker til en spesiell anledning. Her er snaps et generelt begrep, vanligvis brukes akevitt, vodka eller noen annen form for brennvin. I Sverige er det vanlig å tilby gjestene snaps når sild serveres.

Danmark. I Danmark vil snaps nesten alltid være akevitt. Dansk snaps og akevitt er generelt for sterke drikker, laget av korn eller poteter - og tappet på flasker uten lagring. I Danmark sier man gjerne "En lille en…", ofte i forbindelse med en tradisjonell lunsj. Øl og snaps er en normal kombinasjon.

Norge. Vår mest kjente heter Linie Aquavit. Den modnes på eikefat om bord i skip som krysser ekvator to ganger mellom Norge og Australia. Angivelig er det konstant bevegelse og temperaturforandringer på reisen som gjør at akevitten modnes på en fortreffelig måte. Men det er mange andre akevitter merkevarer i Norge.

Spania. Glem rødvin og sangria. Spania har en hemmelighet som heter vermouth, en sterkvin med urter og krydder. Og vi snakker ikke om en flaske som står på baksiden av din bestemors gamle eikeskap, men en piskende søt og rød væske over is, med en sensuell snitt av appelsin, litt salt og silkeaktig oliven. Legg til valgfrie bobler og nyt et glass i lys av ettermiddagen. Cava er etter hvert blitt den mest populære drikken, koster fra 5-6 euro i butikk i Spania.

Italia. Italienere har et boblende kjærlighetsforhold til den mektige Aperol Spritz - en søtere versjon av Campari - toppet opp med prosecco. Nytes når som helst på dagen fordi alkoholmengden er lav, brukes også for å få opp appetitten. Egentlig ingen unnskyldning til å la være.

Kroatia. I Europa drikkes det ofte av hensyn til fordøyelsen, og du finner en rekke tradisjonelle alternativer som nytes før eller etter måltidet. I Kroatia vil du alltid bli tilbudt den sterke Kruskovac, en drikk som nesten alltid automatisk blir servert etter et måltid. Destillert av de søteste pærer, med en morsom gul farge og uforglemmelig lukt av vanilje. Altså ganske lik en god ferie.

Frankrike. Un p'tit kir, s'il vous plait. Et glass champagne med en skvett creme de cassis er en petit kir, i utgangspunktet perfekt utformet som Kir Royale. Franskmenn drikker den som en aperitiff - og det bør du også gjøre. Absinthe er derimot langt sterkere.

Hellas. Jeg kommer ikke utenom Ouzo. De fleste av oss har negative assosiasjoner med denne berusende beistet av en drikk, men det er vår egen skyld, fordi vi rett og slett ikke gjør det riktig. Du bør ta turen til havna, hvor dagens fangst ligger på en glohaug og sakte stekes. Nyt drikken sammen med klipper av is omtrent like sakte - med salt fra havet i neseborene pepret med duft av nygrillet blekksprut. Først da har du gjort noe riktig. Du, Hellas, ouzo og blekksprut.

Czech Republic. I kjelleren på de fleste potravinys, eller bodega, oppdager du raskt at lokalbefolkningen drikker en fløyelsaktig, gull væske ved navn Becherovka. Den smaker litt juletre, litt kanel og anis og er alkoholmessig en heidundrende drikk på 38 % alkohol. Men hvem bryr seg? I små doser er den en perfekt advarsel til den skarpe, kalde kulden i vakre Praha.

Flere lokale spesialiteter. Hva folk helst super i Russland og Finland ..? Vodka, selvfølgelig. I Bulgaria går det mest i Rakia , Unikum i Ungarn, Brennevin på Island, Grappa i Italia og sjenever i Belgia og Nederland. I England drikkes fortsatt gin og tonic, mens Gin Fizz er blitt en populær cocktail i mange barer.

Advarsel. Følger du tradisjoner på kontinentet, er det alltid lurt å vite hva du drikker. Ingen ønsker vel en dundrende bakrus når man neste dag står opp til nye opplevelser. Men det er en fin måte å prøve lokale smaker og starte samtaler. Nå er det bare å planlegge neste tur. Start gjerne med ”En lille en", som danskene så fortreffelig sier.

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu