• biff i Buenos Aires 

Blodig biff i Buenos Aires gir mersmak

”Monster av et kjøttstykke, etter alt å dømme nærmere et kilo”

BUENOS AIRES: Blodig skal den være. Helst dryppende og i hvert fall mør. På en  ekte argentinsk restaurant blir mine drømmer endelig hørt. Jeg tester biff i Buenos Aires

Vest på Avenue de Mayo, en av Buenos Aires mest travle gater, ligger en familiedrevet restaurant med mye historie i veggene. Lokalet er stort og innredet i en sjarmerende blanding av hengende plantevekster, gamle treskutemodeller, utallige våpenskjold og en jevn fordeling av argentinske og spanske flagg. De mange pyntegjenstandene minner gjestene om hvem som kom hit først, hvem de deler kulturell arv med. Høyt under taket henger gamle tre-vifter som etter pendlingen å dømme kan komme stupende når som helst. Det ser ikke ut til å plage de rundt hundre gjestene som har funnet veien hit.

Klikk for større bilder

Klokken nærmer seg ti på kvelden og lokalet er fullsatt – noe de fleste anerkjente restauranter er på denne tiden. Kelnerne løper som besatt mellom bordene, men stopper ofte opp for en lengre prat med gjestene. Stamkundene vil vite mer om dagens retter, om råvarene og om vinen. Hva bør de velge i kveld…?  

 Helt normalt. For en nordboer med blodsukkernivå godt nede i fotsålen, kan seansen virke drøy. Men her i byen, i likhet med de fleste steder der middagen gjerne spises ute, er interessen for menyen genuin. I Buenos Aires er ikke restaurantbesøket nødvendigvis knyttet til bursdagsfest eller firmatur – dette er bokstavelig talt hverdagskost for de fleste. Her sitter familier og venner  som om de skulle vært hjemme rundt stuebordet, og for mange er dette lokalet det nærmeste de kommer et hjem nummer to. 

Mange varianter. Jeg er her av én grunn; Det argentinske oksekjøttet er verdenskjent, og i kveld skal det testes. Etter litt vinking haiker vi omsider inn en vennligsinnet serveringsdame som etter noen få spanske ord og enkel gestikulering forstår våre intensjoner. Utfordringen ligger i å velge ut én av de i alt 15 forskjellige variantene av biffkjøtt på menyen. Den rosakledde ser tankefull ut før hun peker på nummer 13, ”Bife de Chorizo”. Jeg nikker henrykt, og bestiller samtidig en rødvin av ukjent merke. Med en flaskepris på 20 kroner kan man ikke ta feil.  

Det handler om kjøtt. En tid etter at brødkurven er renslikket, kommer matretten på bordet. Et svulmende monster av en sirlion stek, etter synet å dømme nærmere et kilo enn et halvt, fyller den hvite tallerkenen. Ikke så mye som en persilledusk er å se. I Argentina handler det altså om kjøtt, og kjøtt alene. Skal du ha annet med hovedretten får du bestille det i tillegg. Størrelsen på kjøttstykket tatt i betraktning er det like greit at den kommer ensom. 

Blodig biff. Med biffkniven i hånd går jeg til angrep. Kampen blir anstrengende, lang og blodig. Det røde kjøttet smelter på tungen og smaker ubeskrivelig selv uten merkbart bruk av krydder. Etter en stund sier magesekken stopp. Motvillig må jeg innse at denne runden er tapt. Det ligger fortsatt en respektabel doggybag igjen på tallerkenen.  

Med blodig skjorte og beltespennen løs støttes jeg tilbake til hotellet. Vel innenfor døren inntas stabilt sideleie. Minutter senere sovner jeg inn med litt større medlidenhet for vegetarianeren enn noen gang. 

Informasjon. Buenos Aires Tourist Board tilbyr over 50 guidede turer, slik at du kan utforske byen. Helt gratis. Sjekk den engelske websiden Her

s

Ut på tur

Landing: Fra høst til vår er beste periode for å besøke Buenos Aires. Både SAS, Lufthansa, Air France, British Airways og snart Norwegian flyr fra Europa til Buenos Aires, og de rimeligste turene får du til rundt 6,000 kroner tur/retur, avhengig  av tidspunkt.   Lokal transport: Mange buss-linjer. BA har et undergrunn-system og for å reise trenger du et såkalt Sube-kort som du kan kjøpe på stasjoner eller i kiosker. Hver tur koster 7,50 pesos, uansett hvor langt du reiser. BA har tusenvis av taxi og mange gågater i sentrum kan utforskes til fots. Det finnes sykkelutleie og et stort nettverk av sykkel-veier.

Bo bra: BA har 48 bydeler, også kalt barrios. Fra San Telmo som en av de eldste til det moderne i Puerto Madero ved elven Rio de la Plata. Sjekk først ut hvor du vil bo før du bestiller hotell.

Spis godt: Her inntas kveldsmåltidet sent, veldig sent. Parilla er det vi kaller et steakhouse, mens Bodegones er et klassisk spisested der det serveres grillet kjøtt, pasta og kylling med potetpuré Det er ikke mange steder i verden du får servert en saftig biff, pluss kokkens smaksprøvemeny og en flaske utmerket rødvin, for under 30 dollar. BA har 8 av de 50 beste restauranter i Latin Amerika og er en matelskers paradis

Natteliv: Slå deg løs i bydelen San Telmo, kjent som tangoens fødested. Alternativ: Grand Bar Danzon har god mat, men gjester ser sjelden på annet enn vinlisten eller geniale cocktails. Her møtes byens sofistikerte. Åpent: 19-04. Adresse: Libertad 1161.

Mini-Guide: Peso er lokal valuta og den har samme symbol ($) som dollar. 10 kroner er omlag 21 pesos. Forhåndsbetalte SIM-kort til mobilen anbefales. Opplev fargerike La Boca på sykkel med musikk i gatene. Starer ved det fargerike gatemuseet Caminito, innom Boca Juniors berømte stadion Bombonera og en populær park. Guider snakker både spansk og engelsk. Møtested: Caminito Tourist Assistance Centre, Avenida Pedro de Mendoza 1900 (ved Plazoleta de los Suspiros) Cementerio de la Recoleta, elitens kirkegård der Evita Peron ligger begravet, er også verdt et besøk. BA har fine golfbaner åpne for alle. For shopping kan handlegaten Avenue de Florida anbefales.  Stort sett er BA en sikker by.

About the Author:

Frederik Finnes
Eventyrlyst, stemning, aktivitet og opplevelse. King Goya er ikke bare nyttig, men også underholdende. Mitt mål er å gjøre reisedrømmer til realitet for flere. 

2 Comments

 1. Lars Schramstad september 24, 2017 kl 07:29 - Svar

  Vel! Hvis det bildet viser blodig biff, hvordan ser da en medium + ut?????

  • Gudmund Lindbaek
   Gudmund Lindbaek september 24, 2017 kl 19:39 - Svar

   Hei Lars, Biffen på bildet er nok bare «halvblodig» – eller medium stekt,

Legg igjen en kommentar