Det beste med Cebu City – Alt du må vite om øya

juni 1, 2022
Sist endret 
august 1, 2022

«Det er her på Filippinene folk i Asia går rundt med et smil»

CEBU CITY, FILIPPINENE: Denne provinsen viser frem perfekte strender, vakre fosser, øyhopping, resort av typen luksus, festivaler og mye god mat. Men byen Cebu City er en annen historie. Den eldste på Filippinene, et kulturelt og historisk knutepunktet, byen for forretninger, fornøyelser og et natteliv. Omgitt av 167 øyer og holmer i regionen Central Visayas. På Cebu møter man folk med et smil. Attraksjoner i en pulserende storby ved havet er en av mange grunner til å besøke Cebu. Dessuten, de fleste internasjonale flyruter lander her.

Fra øy til øy rundt hovedøya Cebu som ligger midt i landet.
Fra øy til øy rundt hovedøya Cebu som ligger midt i landet.

Den lange øya

Cebu City er storbyen på en lang og smal øy - 196 km fra nord til sør, og 32 km fra øst til vest på det bredeste. Byen ligger omtrent midt på på det østlige området, og er det viktigste urbane sentrum. Ytterligere fem byer finnes i provinsen: Mandaue City, Lapu Lapu City, Toledo City, Danao City og Talisay City.

Varm sjokolade er en av byens spesialiteter
Varm sjokolade er en av byens spesialiteter

Hvor dyrt er Cebu

En familie på fire bør beregne månedlige kostnader på 1.854 $ (96 727 pesos) uten husleie. En person vil klare seg godt med 526$ (27 470 pesos) uten husleie. Cebu er 61 % billigere enn New York, uten leie av bolig.
Samtidig er Cebu City 21 % billigere enn hovedstaden Manila, for her er det mulig å leve for 1000 dollar i måneden.

Mary spiste ikke alt alene - på Moon Cafe, Ayala Mall.
Mary spiste ikke alt alene - på Moon Cafe, Ayala Mall.

Hva koster et måltid

Mens priser på spisesteder varierer, bruker man i snitt under 1000 pesos til mat per dag. Basert på vanene til tidligere reisende, bør et måltid i Cebu koste rundt 380 pesos per person når du spiser ute. Frokost er litt billigere enn lunsj eller middag. Generelt er prisene på Filippinene lavere sammenlignet med Thailand.

Maten i Cebu

Cebu er mest kjent for deilig Lechon, som altså er stekt pattegris. Dessuten en lokal snack kalt Puso eller tamu, også kjent som hengende ris, en riskake i en pose av kokosblad. Forøvrig er det flere lokale delikatesser i hver by på øya som turister  absolutt bør smake.

Tykke pannekaker hos Pancake House
Tykke pannekaker hos Pancake House

Mat langs gater: Sugbo Mercado, i Inez Villa Street, er en adresse både for lokale og turister som et aktivt utstillingsvindu for byens matkultur. Dette er også arena for ferske mat-entusiaster - gründere som satser på å realisere sine visjoner om å servere noe alle vil kjøpe.

Mange festivaler

Øya Cebu har noen fargerike festivaler som feires med energi, glede og humør på øverste hylle. Noen fester har religiøse ritualer og dans i gatene til lyd fra tunge trommeslag.

Størst og mest populær er Sinulog Festival i Cebu by. En fest til ære for det hellige Santo Niño de Cebu, og som avsluttes hver tredje søndag i januar. Og om du vil være med på dansen: Sinulog-bevegelsene er ganske enkelt to skritt frem og ett tilbake.

Mer moro i Lapu-Lapu på naboøya for å feire Kadaugan sa Mactan – Seier i Mactan, hvert år 27. april. For å markere det historiske slaget ved Mactan på 1500-tallet, nå med en festival musikk og mat.
Cebu har åtte store festivaler, og den på Bantayan Island siste uke i juni er kjent for deilig sjømat. Ikke så merkelig, for her er folk stolte av havet, og Palawaod-festivalen handler om fiskere og hav. Palawaod er rett og slett en beskrivelse av  "å dra ut for å fiske".

Kulturen til Cebuano

Cebuano er fellesnavn på folk som bor på øyene Cebu, Siquijor og Bohol, samt østlige Negros, vestlige Leyte, sørlige Masbate og nordlige Mindanao.
Flertallet av Cebuanos er romersk-katolske, med mange i landlige områder matcher katolisisme med folkereligion. Et mindretall i Mindanao er muslimer.

Når klasse er viktig

Ikke akkurat synlig for uerfarne, men Cebu har et komplekst klassesystem relatert til den koloniale fortiden, spesielt i byen. Her forteller etternavnet hvor du kommer fra og hvor du passer inn i klassesystemet. De med spansk blod har absolutt mest  makt, det samme kan sies om enkelte med kinesiske navn. Familier høyere i kjeden har mye mer innflytelse enn andre.

Sjømann Henning Olsen t.v. fra Mosjøen bor deler av året på Cebu
Sjømann Henning Olsen t.v. fra Mosjøen bor deler av året på Cebu

Cebu en trygg by

Ta sunn fornuft med på reisen, og Cebu City er en relativt trygg etter vestlig standard. Vær forsiktig og unngå dårlig opplyste områder, ikke flash dyre smykker og annen kostbar  oppmerksom på dine omgivelser.

Hvor skal du bo

Her finnes mange alternativer, også noen av de beste lavprishotellene sentralt i Cebu til overkommelig pris.
Yello er et nytt designhotell. For lengre opphold kan du få en god deal. Utmerket bar og restaurant på taket. Sentral beliggenhet og ansatte som både er hyggelig og hjelpsom. Rompriser fra 2000 PHP eller mindre, avhengig av tid på året og hvor lenge du har tenkt å bli.

Yello Hotel har en topp-etasje med bar og restaurant - og utsikt over byen.
Yello Hotel har en topp-etasje med bar og restaurant - og utsikt over byen.

Zen Rooms Alicia Tower, Cebu. Prisklasse: PHP 714 – 800 per natt.
Zen Rooms Hamarsons, Cebu. Prisklasse: 1400 PHP per natt.
Hotel Pier Cuatro, North Reclamation, Cebu. Rompris: 30 euro per natt.
Ved sjøen: Jeg foretrekker White Sand Resort and Spa, som ligger på øya Mactan, 9 km fra sentrum, men nær flyplassen. Normalpris 65 USD per natt, inkludert bra frokost.

Fullt mulig å sufte på Toledo
Fullt mulig å sufte på Toledo

Cebu for pensjonister

Filippinene har mange fordeler som nærhet til strender, varme og imøtekommende mennesker, lavt prisnivå og en modernisert livsstil. Dette er noen grunner til at Cebu har blitt et topp reisemål for pensjonister på Filippinene. En fersk rapport tyder på at du kan leve komfortabelt for 800 til 1200 USD i måneden, som dekker bolig, mat, helsetjenester og skatter. Akkurat som alle byer og områder på Filippinene, finnes det alltid fordeler og ulemper.

Cocos og gitarer

På Cebu dyrke kokos og her lages kokosnøtt,  her dyrkes sukker og planten abaca, bananer, tobakk og rotvekster, men mais er det viktigste som dyrkes. Provinsen er også kjent for sine druer, mango og blomster. På øya Lapu Lapu rett ved byen Cebu lages gitarer som også eksporteres.

Du får til og med sjømat-spagetti hos "Social" på Ayala Mall
Du får til og med sjømat-spagetti hos "Social" på Ayala Mall

Hva koster en øl?

Pris på øl gir ofte en beskrivelse av landets prisnivå. Måltid på en billig restaurant vil koste rundt 200 pesos. Filipinsk øl (0,5 liter) koster 75, Importert øl på flaske omlag 100, Cola/Pepsi 38, og vann 26 pesos. Du tror vel fortsatt at San Miguel er spansk øl, men det er faktisk filipinsk. Favoritter San Miguel har brygget øl i Manila siden 1890.

Pacific tid

Tidsforskjell mellom Norge og Filippinene er stort sett seks timer, altså seks timer foran Europa. Forskjellen mellom vår tid og denne delen av Pacific tid varierer mellom 6 til 7 timer, syv tmer fra England.

Fly Cebu Airlines

Cebu Pacific Airline er en av flere flyselskap som operer mellom de fleste store øyene. Størst  er Philippines Airlines som også flyr til Europa, og har de fleste rutene innenlands. Skal du fra  Manila og Cebu til Boracay, Bohol og Palawan er Air Swift et alternativ. Andre er PAL Express, Pan Pacific Airlines, Sunlight Air og Asia Air.

Mye å oppleve under vann langs kysten av Cebu Island.
Mye å oppleve under vann langs kysten av Cebu Island.

Steder å besøke

Fra et militært forsvar på 1600-tallet til dagens Fort San Pedro, et sted besøkt av turister og lokale. Det ligner på Fort Santiago i Manila.
Andre attraksjoner:
Cebu Ocean Park er et perfekt sted for de yngste, både lærerikt og underholdende med tusenvis av arter fra havet.
En tur langs Colon Street høres kjedelig ut, men kom nærmere og du vil oppdage mye å se, mye å gjøre og enda mer å smake. Markeder, smykker, klær og sko gjør denne til en handlegate hvor pruting på pris er en del av moroa. Dette er en gate for såkalt street-food og mingle med lokale.

Bantayan Island for en pause fra bylivet.
Bantayan Island for en pause fra bylivet.

Forslag til aktivitet

Dra ut på en hval-ekspedisjon og opplev fossefallet Tumalog.
Båttur langs øya Mactan med stopp for snorkling.
Organiserte byturer både i Cebu og Lapu-Lapu.
En heldags utflukt til Bohol
Tur til Bantayan Island for helg eller noen dager som en pause fra bylivet.
Besøk Fort San Pedro i Cebu City. Den ble bygget for å beskytte mot muslimske raid.
Ayala Center er et stort kjøpesenter i Cebu Business Park.
Magellan's Cross er et historisk sted, markering av Magellan, den portugisiske oppdageren. Han kom til Cebu i 1521 og brakte katolisismen til Filippinene.

Kunst, musikk og mat

En del av Cebu har den dynamiske blandingen av unge kreative, som kunstnere, designere, illustratører, håndverk og start-ups. Området rundt Cross Roads Mall er et slikt sted. Du finner musikk-livet rundt Handuraw Pizza Events Café, og det velsmakende matmarkedet Sugbo Mercado Market.

Cebu har en rekke uavhengige museer, inkludert Jesuittmuseet 1730, som viser en interessant permanent samling. Adresse: Zulueta 06, Parian, 6000 Cebu.

Natteliv i Cebu

Det spennende nattelivet er tilbake – fra nattklubber til karaoke, fra musikkbarer til irske puber.
Liv Super Club/Kazmic Club for deg som klarer lydstyrke som sprenger i ørene, lysanlegg som blinker og 1200 gjester. Tiltrekker et blandet publikum og holder åpent til 06.00. Sted: City Time Square, Mantawe Ave, Mandaue City.

Mango Square er et populært område etter mørkets frembrudd, der Club Hype er en danse- og rimelig nattklubb. Publikum er unge middelklasse filippinere og utlendinger. Sted Club Hype: Mango Square, Gen. Maxilom Avenue.
Filippinere elsker å synge karaoke og mange salonger med slike anlegg ligger på A.S. Fortuna Street i Mandaue City.
Marshall´s Irish Pub på Mango Square er en klassisk pub, med levende musikk og kul atmosfære (var stengt i mai 2021)
Ulta er litt annerledes, færre jenter som er ute på jobb og flere filippinere som vil ha en bytur med venner. Her er det gratis.

Lokale jenter som jobber på den norskeide resorten Cordova Home Village
Lokale jenter som jobber på den norskeide resorten Cordova Home Village.

Kunsten å møte jenter

Filippinske jenter elsker å synge og danse, og er vennlige og åpne for en å treffe en utlending som tar kontakt. Nå er utelivet tilbake på velkjent spor.
Et sted for å møte jenter på dagtid er faktisk på kjøpesentrene. I så fall regnes Ayala Mall på Cardinal Rosales Ave som beste adresse. Bruk tid til vindus-shopping, gå litt rundt og ta et måltid, og se etter søte jenter. Når du går bort til en jente og snakker med henne, får du alltid et smil og mulighet til en date.

Et annet enkelt sted vil være IT-parken nær Ayala, et forretningsdistriktet med banker og kundesentre, pluss gode restauranter. Hvis du vil date filipinas, ikke vær for seriøs, opp med  humøret og nyt anledningen. Få jentene til å føle seg avslappet og du vil ha mye moro.

På shopping eller museum - eller svømme med en hval ved Machtan.
På shopping eller museum - eller svømme med en hval ved Machtan.

Møt Asia med et smil

Filippinere er livsglade, godhjertede og vennlige mennesker, og også veldig musikalsk relatert. De er ville etter å synge i karaoke-barer. Folk kan en rekke jobbrelaterte sanger, debattsanger, mange om kjærlighet og til og med drikkesanger. Slike folkesanger forteller en historie, trist eller glad, men ingen kan fortelle hvem som sang dem først.

Som gjest kan du synge med, svømme med haier og sardiner, klatre i fjell og nyte Cebu på forskjellige måter. Det nye slagordet er ganske enkelt "Celebrate Cebu" – to ord forvandlet fra stolthet og et uttrykk for glede.

Imelda Marcos, kona til avdøde president Marcos og mor til nåværende president, sa noe treffende: "Filippinene er både øst og vest, høyre og venstre, rik og fattig. Vi er verken her eller der. Men det er her Asia går rundt med et smil".

Magellankorset - Magellan's Cross – et sted for å markere at oppdageren Magellan kom til Cebu i 1521.
Magellankorset - Magellan's Cross – et sted for å markere at oppdageren Magellan kom til Cebu i 1521.
Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu