Vi møter våren i Praha og vakre Olomouc

mai 31, 2022
Sist endret 
juli 13, 2022

For musikkelskere er Praha et paradis. Lytte til Vivaldi, Beethoven, Mozart og Bach

PRAHA, TSJEKKIA: Våren i Praha kan være vakker og den første følelsen er at man har  kommer til verdens største museum. En skinnende ren by, så historisk at alt kan sammenlignes med å studere et gammelt maleri. Som tiltrekker horder av turister fra hele verden. Men samtidig er ikke Praha større enn at man kan få med seg det meste i løpet av en dag.

Tårnene i Praha, og det er riktig mange.
Tårnene i Praha, og det er riktig mange.

Den vakre katedralen

Derfor ingen dum ide å starte by-vandring ved Karluv most, eller Charlie broen, en av mange over elven Moldau. Som går fra gamlebyen mot den eventyrlig vakre og gotiske St Vitus katedralen. Den ble påbegynt på 1500-tallet, sto fullført i 1929. Både broen og ikke minst katedralen har et drag av mystikk over seg, der det mektige tårnet rager 99 meter over bakken.

For en musikkelsker er Praha et paradis. Flere kirker og katedraler byr på klassiske konserter av komponister som Vivaldi, Beethoven, Mozart og Bach. Jeg nøt hvert minutt av musikken som rullet gjennom kirkerommet og la seg som en behagelig hinne over sjel og hjerte. Og det er ikke amatører vi lyttet til, men både kantorer og professorer på sine instrument.

Gamlebyen, Charles bridge over elven Vitava og solnedgang i Praha.
Gamlebyen, Charles bridge over elven Vitava og solnedgang i Praha.

Presidentens slott

Praha Slott ble bygget i etapper og er ikke helhetlig i stilen. Her holder presidenten til og hver dag kan man oppleve vaktskifte og seremoni på plassen. Dessuten blåser musikere fanfarer på trompeter ut av slottets vinduer til glede for mange fremmøtte. Fra den store plassen med flere gallerier har du dessuten fabelaktig utsikt over Praha.

Når man har fått med seg både slottet og katedral, kan man vandre inn i den smale gaten som kalles Golden Lane. En gate med små hus som er flere hundre år gamle og som i dag huser små butikker med salg av nydelige bilder, porselen og annet typisk for Tsjekkia. Her er det fascinerende å se hvordan folk levde for 2-300 år siden. Uansett vei man velger opp til og ned fra slottet, det finnes mange små butikker og kafeer.

By for søte kaker

En Prahatur er ikke helt på Europa-toppen rent kulinarisk, men maten er god, rikelig og servicen upåklagelig. Like ved Charlie Bridge ligger en gammel kirke ved elvebredden, og to trapper ned fra kirken fant jeg en hyggelig restaurant, som serverte nydelige kyllingvinger.
Dessuten, Praha er en by for søte delikatesser og kaker, og med de lekreste dekorasjoner.

Øl-test: Frøydis på øl-sted med Jorun og barnebarna, tvillingene Marlene og
Øl-test: Frøydis på øl-sted med Jorun og barnebarna, tvillingene Marlene og Veronica.

Øl og mat

Det tsjekkiske kjøkken domineres i altfor stor grad av kjøtt, og i så måte har både veganere og muslimer et problem. En av de mest populære rettene er den såkalte svineknogen «Koleno» servert med syltede agurker og grønnsaker. Selv foretrakk jeg den tsjekkiske utgaven av ungarsk gulasj, kjøttsuppe med poteter.

Tsjekkisk øl er ikke bare populært, det er kjent over hele verden, kanskje verdens beste øl. Vi stakk innom bierstuben U Medvidku, byens eldste bryggeri og i drift siden 1466. Utvalget av øl er stort, fra milde til sterke, og en øl er faktisk billigere enn en flaske cola. Prisnivået på mat ligger rundt 70-100 kroner for en hovedrett.

Prøv for all del den hule rullekaken «Trdelnik», som rulles i en blanding av sukker og kanel, litt som våre kanelsnurrer. Noen fyller den med is, uten at det reduserer herligheten.

Stort sett veldig bra mat i Praha.
Stort sett veldig bra mat i Praha.

Over til Olomouc

For ekstra opplevelse ble det en togtur på 2,5 time til Olomouc, en stille og rolig by med parker, vakre hager og minst 2000 studenter. Jeg dro hit for å treffe to barnebarn som er her for å studere medisin. En liten stille elv renner gjennom deler av disse parkene og skaper et inntrykk av ro og harmoni. Man kan også komme seg med buss fra flyplassen i Wien til Olomouc på 1,5 time.

Medisin-studenter i Olomouc tvillingene Marlene og Veronica Pedersen.
Medisin-studenter i Olomouc tvillingene Marlene og Veronica Pedersen.

Praha i miniatyr

Jentene viste frem en liten men skjønn by med 100,000 innbyggere, i hovedsak den etniske minoriteten Hanaka. De har eget språk, egne danser og egne folkedrakter. På mange måter er Olomouc som en miniatyr av Praha. Bygningene er staselige med rik utsmykking og ett kan man si, man er ikke redde for farger i denne byen. Et gammelt stort torg og mange små gater fører ned til dette torget med butikker, kafeer, kontorer og spisesteder. Fordi det er mindre turister, føler man seg mindre stressa enn i en by hvor man tidvis går i kø.

Kafé for katter

Café Opera byr på herlige smørbrød, himmelsk soppstuing og herlige kaker.

Reporter Frøydis Walstad t.v. og reiseglade Jorun Buvik på katte-cafè

Enda mere spesiell er Café Catte, byens katte kafé. En kafè hvor menyen også inneholder kos med en katt. Hele 6 katter sov rundt om i vinduskarmer, på en stol, på disken og ved musikkanlegget. Så fikk de lyst på en hilserunde og kom hoppende opp på fanget eller endog på bordet for å sjekke godisene. Kafeen er en sann fryd for både barn og eldre som kom for kosen og kaffen. I den rekkefølgen.  Tenk, så hyggelig det hadde vært med en slik kafé hjemme. Men da hadde nok mattilsynet satt ut sine paragrafiske klør og stengt sjappa før noen hadde rukket å si mjau.

DRIKK SOM INNFØDTE I EUROPA

Voksen kvinne fra Ålesund som elsker å besøke nye land, bli kjent med folk og kulturer. Det har gitt unike opplevelser, nysgjerrighet og flotte vennskap har oppstått.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu