Guide Kroatia – Landet med mer enn 1000 øyer

desember 14, 2021
Sist endret 
desember 14, 2021

Destinasjoner

Istria
Istria har krystallklart hav, strender og havner, byer og tettsteder med trange gater og den sanne sjarm av Middelhavet. For ikke å glemme små middelalderbyer som ligger på toppen av åser og landskap som uimotståelig minner om de vakreste delene av Toscana eller Provence.

Viktig by: Rovinj
Byen Rovinj har en samling av 21 øyer relativ fri for turister. I byen kan du vandre uforstyrret blant atelierer og gallerier som tilbyr malerier, keramikk og lokalprodusert kunst og håndverk. Du må stole på din egen kunnskap og nese for å finne den beste kvaliteten, men det er jo en del av gleden ved jakten på kunst.

Utforsk:
Vinturer og olivenolje. Groznan og Motovun med sine gallerier, film- og musikk-events er noen ekte eventyrbyer.
Sykkelstier – over 100 løyper med en samlet lengde på over 3200 km

Gastronomi:
Istrian prosciutto, altså spekeskinke, olivenolje, fisk og sjømat, trøfler, hjemmelaget «fuzi» pasta med gulasj, lokale viner og brandy.

Vinturer:
I Istria er vin både en lidenskap og en del av kulturen. Med rød jord i kystområdet og hvit jord i innlandet, tilfører en begge delen en dimensjon til vinproduksjonen. Malvasia er den mest berømte vin produsert i Istria, med en raffinert aroma og frisk smak som best passer til retter av sjømat. Røde viner som Teran og Refosk har lange tradisjoner, har en dyp rubinrød farge, livlig fruktig duft og en perfekt aroma til kjøttretter.

Organiserte vinturer en vei til vinen i Istria og de mange vinkjellerne, der en uforglemmelig opplevelse venter på deg.

Kulturarv:
Amphitheatre i Pula, en gang arena der gladiatorer og løver kjempet. I dag en scene for festivaler og konserter.

Basilica of St. Euphrasius i Porec – kompleks av arkitektur og kunst som stammer fra det sjette århundre.

Dalmatia og Zadar

Viktig by: Zadar
Det var her den kroatiske kulturen startet. Regionen Zadar forteller historien og er kildene til den kroatiske kulturarven – bedre enn noen bok. Denne byen har 3000 år med fascinerende historie.

Som Alfred Hitchcock en gang sa; Her kan man se den vakreste solnedgang i verden. Med en skive Pag ost og et glass Maraschino, en lokal likør laget av kirsebær, i hånden, kan du nyte alle velsignelsene i Zadar.

Opplev: Pag – arkitekturen i byen. Øyene Ugljan og Pasman. Paklenica National Park, kompleks av canyons og et utvalg av flora og fauna.

Gastronomi: Pag ost, salt fra Pag og Nine, prosciutto spekeskinke fra Posedarje, Maraschino likør.

Dalmatia

Sibenik
Sibenik er seilernes paradis, spesielt hvis du søker en opplevelse ut over det vanlige, det åpne havet og oppdag øygruppen Kornati.

«Gudene ønsket å sette en krone på sitt verk, så på den siste dagen, ut av tårer, stjerner og pusten av havet, skapte de Kornati». Det skrev George Bernard Shaw da han skulle fortelle om den største gruppen av øyer i Middelhavet. Her finner du en øy for hver eneste dag i året, små havner og skjulte strender i et paradis for dagens moderne Robinsons på søk etter uberørt natur.

Viktige byer: Split og Dubrovnik
Split er en by med rik historie, ikke bare innenfor murene med museer, palasser og kirker, men i selve byen, i trange smug. Og det sies at denne byen har de vakreste kvinnene i verden. Hvis noen er i tvil, ta en spasertur langs sjøkanten i Split. Bymurene fra det 14. århundre var et forsvarssystem og enestående med en lengde på 5,5km.

Dubrovnik i den sørligste delen av Kroatia har også et annet navn: Perlen i Adriaterhavet. Dubrovnik skinner med en spesiell glød når den tradisjonelle sommerfestivalen snur hele gamlebyen til en fortryllende setting for denne helt unike scenen av historie og underholdning.

Utforsk:
Øya Visovac – fransiskanerkloster. Sibenik – St. Michaelm St, John, Subicevac og St. Nicolas. Fisking, seiling og rafting i elven Krka, Bungie Jumping fra broen i Sibernik. Moder naturen har vært sjenerøs mot Sentral-Dalmatia, med kystlinje, lange strender og en rekke øyer. Brac er den største av øyene.

For turister:

Vinturer, sykkelruter, ridning, rafting, paragliding, jakt og fiske.

Gastronomi:
Drnis prosciutto spekeskinke, Babic rødvin, Skadin kake. Smak blåskjell høstet der elva Krka møter Adriaterhavet, med vin fra de nærliggende vingårdene i Primosten. Prøv lam, kalv og brodetto lapskaus.

Hovedstaden Zagreb
Ligger der sjarmerende i hjertet av Kroatia
Zagreb er hovedstaden og den største byen i Kroatia og har en typisk stil knyttet til Sentral-Europa. Nesten alle de viktigste severdigheter og kultursteder ligger i sentrum. Med kafeer, restauranter og velstelte parkene.

Spasere langs gatene og går gjennom byens historie. Den beste måten å utforske Zagreb er på den langsomme måten.

Utforsk:
Med 20 teatre, 30 museer, 45 gallerier og 13 kunstsamlinger, en stor Zoo og nesten en million innbyggere, er Zagreb en ekte storby.
Den elektriske banen forbinder Down Town med øvre del av byen.
Museet for samtidskunst viser en spennende historie om kunst – uten begynnelse eller en slutt.

Good luck sjarm:
Å ta en spasertur gjennom byen betyr at du kommer ansikt til ansikt med butikkvinduer og flotte butikker. Det finnes et imponerende antall kroatiske produkter – fra det fasjonable til det praktiske – de være seg et halstørkle eller en mekanisk penn. Små familiebedrifter og alle de glamorøse internasjonale kjedene.

Folk i Zagreb gi blomster til enhver anledning, derfor finnes blomster overalt.

Café er kultur:
En gentleman med sin hatt sitter på samme sted hver dag, nipper kaffe og prater med sine venner, en annen leser en avis. Nye generasjoner vil komme, men de unge vil sikkert lure på hvordan noen kan ha et bedre selskap enn datamaskin eller en mobiltelefon for å utveksle e-post og ha et virtuelt møte. Det er her kulturen på kafeene kommer inn i bildet. Dette er bare en ny begynnelse – historien om enda et kaffehus.

Gastronomi:
Glem at produkter forandres og nyt smaken av hjemmelaget mat, noe du kanskje har glemt eksisterte. Pasta, lapskaus av marinert oksekjøtt, krydret pølse eller fersk sjømat rett fra Adriaterhavet – dette er bare noen få av de mange muligheter og hyggelige overraskelser.

I Zagreb kan du finne mange restauranter hvor du vil høre lokale lyder av tamburiza eller en klirrende piano i bakgrunnen.

Utforsk:
Den mest betydningsfulle bygningen i Zagreb er katedralen med to gotiske tårn. Inne er det musikk – klokkene som ringer og lyden fra et stort orgel.

Etter mørkets frembrudd:
Zagreb har alltid tilbudt mye for bar hoppers, festmennesker og konsertfolk, mye mer enn det man kan forvente. Hovedtorget, Ban Josip Jelacic er foret med kafeer egnet for formiddagskaffe eller en tidlig kveld aperitiff. Nærheten er ideell for en drink etter jobben – i noen vibrerende barer og to med live jazz-musikk. Lake Jarum er området for diskoteker og nattklubber.

Kvarner

Kvarner dekker området med de mytiske Absytrus øyene og har en bemerkelsesverdig riviera: Opatija, Crikvenica, Vinodoldalen og Rijeka. For å være berømt som ferie destinasjon for eliten om sommeren, østerriksk-ungarske monarkiet. Her er Rijeka metropolen.
Kvarner-øyene har en helt annen historie. Kalt Absytrus øyene, etter Medeas bror Absytrus, øyene Krk, Cres og Lošinj har en rik antikk og middelalderske arv. Apoxiomen bør definitivt nevnes, en berømt bronsestatue av en idrettsutøver funnet i 1999 i sjøen ved Lošinj, som viste seg å være et verk av den greske skulptøren Lizip fra det 4. århundre f.Kr. Baška bør også nevnes, den første skulptur-minne om det kroatiske språket fra 1100 funnet på øya Krk.

Main city: Rijeka

Previous Post
Events i Kroatia
Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu