Rimelig norsk klippfisk – undrenes tid ikke forbi

november 2, 2018
Sist endret 
november 2, 2018

”Fenomenal lav pris på klippfisk, avgjort en god grunn til å feriere på Tenerife”

TENERIFE: Spanjoler elsker fisk og skalldyr – også norsk torsk og laks. På den kanariske ferieøya Tenerife er først og fremst klippfisk fra Norge populært. Men det som mildt sagt er utrolige, er at norsk klippfisk på markedet i byen La Laguna selges til under halv pris av det tilsvarende fisk normalt koster i Norge – det til tross for at den salte torsken er fraktet noen tusen kilometer.

Beste kvalitet. Norsk klippfisk av beste kvalitet på denne markedet koster 10.90 euro – altså rundt 100 norske kroner. For samme kvalitet hos produsent Dybvik i Norge må man betale det dobbelte – altså rundt 200 kroner pr kilo for en pakke med fem kilo klippfisk. Kjøper du i mindre kvantum, blir kiloprisen høyere. Noe av forklaringen på prisforskjellen er at moms på Kanariøyene er lavere enn på fastlandet i Spania, men er uansett bare en liten del av mysteriet.

”Norsk bacalao er dyr, men den holder høy kvalitet”, sa en lokal kvinne foran disken som bugnet av salt fisk, blant annet Bacalao fra Norge. Bacalao lages av klippfisk og er en viktig del av kostholdet hos innbyggerne på Tenerife, spesielt til familie-lunsjen på søndager.

Saltet under. ”Utrolig, dette er fenomenal lav pris, og avgjort en god grunn til å feriere på Tenerife”, sier en ekspert på fisk og kunnskap om eksport av klippfisk. I katolske land som Spania, Portugal og i Brazil knyttes klippfisk opp mot religiøse høytider som jul og påske, og begivenheter i familien. Men at den samme klippfisken, altså saltet og tørket norsk torsk, i starten av november kan selges for under halv pris på Tenerife, blir omtalt som et under - vel og merke i Norge.

Ferie med klippfisk. Aldri så galt at det ikke er godt for noen, og da spesielt norske turister og klippfisk-elskere som gjerne tar solferie på Tenerife og kan sikre seg topp norsk klippfisk til rundt 100-lappen på Mercado Municipal, et stort marked som ligger på Plaza del Cristo i byen La Laguna, like ved flyplassen nord på øya. Her er all mat minst det halve av priser i Norge. Når det gjelder norsk klippfisk må alle bare glede seg over denne spesielle pris-forskjellen – og i feriemodus slå oss til ro med at undrenes tid ikke er forbi.

LES OGSÅ: Byen som reiste seg fra asken nord på Tenerife

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu