Klatring i granittfjell; Til topps med Caroline

oktober 10, 2017
Sist endret 
oktober 10, 2017

Fjellklatring kan til og med helbrede høydeskrekk


VÄSTERVIK: Ikke under noen omstendigheter skal jeg påberope meg spesielle kunnskaper om klatring, til det har jeg utviklet en fremskutt variant av høydeskrekk. Men når Caroline Petersson viser sine ekstreme kvaliteter innen ”rockclimbing”, og fyker opp granitt-fjellet Valstadsberget som om hun aldri har gjort annet, er det enkelt å forstå at man har gått glipp av noe innen det å mestre utfordringer.

”Jeg tror klatring i slike enkle fjell kan være med og helbrede høydeskrekk”, påstår Caroline Petersson. Hun er med i Västerviks Klättercenter og tilbyr klatringskurs for nybegynnere og middels klatrere og jobber spesielt med barn helt ned i fem-seks-års alderen. Hennes påstand om å helbrede skrekk ble i mitt tilfelle hengende i løse luften mens Caroline både kommer seg opp og ned noen av de 32 rutene som finnes i dette fjellet som er lett tilgjengelig.

Utfordring. Selvsagt er klatring en utfordring, selv for Caroline som har kommet seg opp og ned det samme fjellet mange ganger. Hun gjør det av spenning, for å være ute i frisk luft, få fysisk trening og komme hjem på ettermiddagen sliten i hele kroppen.Så viser det seg at det ikke bare er Caroline og andre lokale som finner steinrøysene rundt Västervik så innbydende og utfordrende. Hit lokkes besøk fra hele verden.
”Västervik er et av de mest omtalte klatreområdene i Europa”, skriver klatremedia, inkludert magasinet Climb. Vi får lytte til fagfolk, for i dette området er ikke fjellene så høye, men det finnes en stor samling granittblokker og mindre fjell strødd over et stort område. Det er granitten som gjør klatring så spennende – og så sikker.

Morsomt. De fleste begynner sin karriere på en innendørs vegg. Så også i Västervik som til våren får helt ny klatrehall.
”Klatring er morsomt, ikke minst ser jeg det på barna som begynner i ung alder. For barn er klatring naturlig, litt verre for voksne. Med kurs lærer vi alle å være på den sikre siden”, sier Caroline Petersson. Jeg overvar spenningen, men fulgte klatreregel nummer en; Det er ingen skam å snu om fjellet virker for bratt.

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu